Melyik a megalázóbb munka?
Csak, hogy az itt kakaskodó- meg úgy általában a tanárokat minősítő embereknek adjak némi támpontot.
A magyar életpálya modell a Németországban létezőről van/ lett mintázva.
Németországban egy mesterpedagógus 7000 ezer euró bruttót keres egy hónapban.
Igen hétezer. Évi ~80-85ezer eurót. Ennyi a tanári fizetés teteje Németországban. És nagyjából 15 év után eléred. Ez 400Ft-os euróval számolva havi 2,8 millió forint bruttó.
Magyarországon 40 év után, éppen hogy eléred a bruttó 500 ezer forintos fizetést.
Ez közel 6X-os fizetésbeli különbség.
Ha maradunk annál hogy nagyjából háromszor annyit keresnek az emberek átlagosan Németországban akkor is LEGALÁBB bruttó 900 ezer forintot kellene keresnie egy tanárnak.
22
Tanár hiány van és kevesebben mennek tanárnak mint ahányan mennek nyugdíjba. Aztán még ott vannak a pálya elhagyók is.
Ezt nem nevezném utánpótlásnak.
"A tanárokat őrültnek nézem, főleg a pályakezdőket, hiszen elmennek megalázó körülmények közé megalázó fizetésért. Sajnos olyan világban élünk hol gondolni kell a megélhetésre is"
Az orvosnövendékeket, meg az ügyvédbojtárokat nem nézed annak?
Mert kb az összes ingyen melózik évekig, aztán meg aratnak!
Na és akkor mst nézd eg kik csinálják a "kockaképző" weboldalát vagy a "matekinget".. Mind "szegény" tanár...
Szóval lehet ezt így is!
Képzeld én jelenleg kezdő villanyszerelő vagyok, éveikbe és töbsázezerbe került az iskola, és még saját szeszámokat eszközöket is vennem kellett sok pénzért.
A kezdő fizetésem 270 ezer forint lenne, ha hozzá mernék nyúlni az elektromossághoz (nem az iskola nem ad annyi magabiztosságot, hogy ezt be merd válllalni miután levizsgáztál).
Évtizedekre vagyok a sikeres milliós vállalkozói léttől, és addig valószínűleg valaki keze alatt kell majd robotolnom baksisért hacsak agyon nem vág az áram. Életbiztosítás és végrendelet nem árt!
Engem nem sajnálsz?
"Ennyi a tanári fizetés teteje Németországban. És nagyjából 15 év után eléred. "
És a fákjú tanár úr az miről lett mintázva?
Azért amit ott látsz abban a filmben az még nem hétköznapi a
magyarországon, de a németeknél már rég meghaladta ezt a szintet.
Igaz, nem értem a fiatal tanárokat.
Taárszakra kb mindenkit felvesznek aki szobatiszta.
A fizu mellett a gyerkekek idegesítőek, a tanítás meg taposómalom.
Egy betanított szellemi munka alacsony elvárásokkal.
"A fizu mellett a gyerkekek idegesítőek, "
"Egy betanított szellemi munka alacsony elvárásokkal."
Ez emberfüggő. Vannak még jó tanárok akik nem betanított munkát végeznek hanem próbálnak kreatívok lenni és a teljesen érdektelen gyerek csapatnak felkelteni az érdeklődését. ÉS úgy látom, hogy van hatása. Persze ez a nagy egészen nem segít.
A gyerekek pedig idegesítőek, hazugok, már kis korban úgy néznek ki mint akik az utca sarokra készülnek dolgozni és még sorolhatnánk a negatívumokat.
De vannak rendes diákok is akik tudnak jól viselkedni és van amikor jól érzi magát a tanár közöttük (nem saját tapasztalat hanem beszélgetések alapján). Szeretett kapnak.
Vannak napok, hetek, osztályok ahol, amikor jó tanítani.
Ott van az is egyébként amikor valaki gyerek kora óta tanár akart lenni. Megdolgozott érte és szereti csinálni. Jól is csinálja.
Képzeld magad a helyébe, hogy most egy ostoba kormány miatt kell munkát váltania.
Nem lesz tőle túl boldog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!