Munka közi szunetrol vissza hivhatnak ha pénztáros vagyok és hosszú a boltba a sor? (Spar)
Hívni hívhatnak, te pedig nyugodtan beinthetsz, mondván, neked a munkaszerződésed X. pontja értelmében Y perc munka után Z perc szünet jár, szóval tehetnek egy szívességet.
Persze lehet, hogy ezek után megköszönik a munkádat és kirúgnak, hátha egy olyan birka jön a helyedre, aki majd szó nélkül tűr.
A munkaközi szünet nem a munkaidő része, nem köletelezhetnek munkavégzésre mksz közben, sőt nem is van köteles a munkehelyen tartózkodni.
És nem a munkaszerződés garantálja ezt hanem a Munka Törvénykönyve.
De sajnos az élet máshogy adja ki...
Volt egy ismerősom aki dolgozott sparban, ugyanezt mesélte. Le dobott több mint 20 kilós amit ott melózott.
Négyes, a Munka Törvénykönyve szerintem nem ír olyat, hogy a munkavállalónak feltétlenül jár négy óra munka után a szünet (azt legalább 3, legfeljebb 6 óra munkavégzést követően kell kiadni).
Erre tehát nem hivatkozhat.
Vagy a kollektív szerződése, vagy a munkaszerződése térhet ki ilyen részletekre - és feltételezem, hogy felelősségtudó, döntésképes felnőtt ember lévén elolvasta és megértette mindkettőt (ha van).
Tehát ha ő biztos abban, hogy négy óra elteltével joga van szünetet tartani, akkor hivatkozhat arra, hogy ő ebédszünetet tart, ami legalább 20 perc egybefüggő szünet.
Ha azonban a munkáltató azt mondja, hogy az ebédszünet teszem azt 6 óra munkavégzés után van (ez minimum 20 perc egybefüggő szünet), akkor az azon felüli szünetet olyan részletekben kell eltöltenie, ahogy arról a munkáltatóval megegyezett.
"Akkor vehetem ki amikor akarom annyi részben amennyiben akarom."
Ilyen jogilag nincs. A fent említett jogszabály eléggé bekorlátozza a lehetőségeket. Például nem mondhatod - és a munkáltatód se -, hogy 15 perc munka után elnyomod az összes szünetedet, és utána a maradék hét óra negyvenöt percet egyben húzod le.
Nem tudom, mire alapozod ezt a véleményedet, hogy "akkor és annyi részben amikor és amennyiben akarod" - de ha ezt a munkáltatód írásba adja, akkor nem értem a kérdésedet, hiszen ez maga a válasz a kérdésedre: akkor és annyi részben ahogy neked tetszik.
Szóval itt valami nem kerek.
Sokáig dolgoztam sparban.
Nem egyszer volt hogy visszahivtak.
A példam:
Augusztus 20 előtt 1 nappal mindenki meghulyult,es rengetegen voltak.
Na mondom, 5 órája bent ülök, gyorsan eszek, pisilek, cigizek... Aha.
3 perc sem telt el, gyere vissza, vissza mentem, lezavartam a nagy sorokat, visszamentem kajálni, aha, bele se haraptam, gyere vissza.
Ok.
Megint sor lezavar, vissza kajálni, aztán ki se jutottam enni. na mondom anyatok, beultem a szendviccsel a kasszába... 😅😅
Aztán mikor megettem, kimentem a Spar elé cigizni(!) 😂
Igazat adtak, mert tovább is kellett maradni, 8,5 ora helyett 14-et voltam, de azóta is emlegetik, pedig már nem dolgozom ott...
Na Mind1, amúgy nem tehetnek meg, de megtehetik nyugi (sajnos)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!