Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Munka közi szunetrol vissza...

Munka közi szunetrol vissza hivhatnak ha pénztáros vagyok és hosszú a boltba a sor? (Spar)

Figyelt kérdés
Ülök 4 órát a kasszába ki megyek enni nem telik el 3 perc és szolnak hogy mennyek vissza
2022. nov. 22. 12:33
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ja
2022. nov. 22. 12:35
 2/9 szvicsi ***** válasza:
100%
Elvileg nem, de gyakorlatban igen.
2022. nov. 22. 13:04
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Hívni hívhatnak, te pedig nyugodtan beinthetsz, mondván, neked a munkaszerződésed X. pontja értelmében Y perc munka után Z perc szünet jár, szóval tehetnek egy szívességet.

Persze lehet, hogy ezek után megköszönik a munkádat és kirúgnak, hátha egy olyan birka jön a helyedre, aki majd szó nélkül tűr.

2022. nov. 22. 13:39
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A munkaközi szünet nem a munkaidő része, nem köletelezhetnek munkavégzésre mksz közben, sőt nem is van köteles a munkehelyen tartózkodni.

És nem a munkaszerződés garantálja ezt hanem a Munka Törvénykönyve.

De sajnos az élet máshogy adja ki...

Volt egy ismerősom aki dolgozott sparban, ugyanezt mesélte. Le dobott több mint 20 kilós amit ott melózott.

2022. nov. 22. 16:42
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Négyes, a Munka Törvénykönyve szerintem nem ír olyat, hogy a munkavállalónak feltétlenül jár négy óra munka után a szünet (azt legalább 3, legfeljebb 6 óra munkavégzést követően kell kiadni).

Erre tehát nem hivatkozhat.

Vagy a kollektív szerződése, vagy a munkaszerződése térhet ki ilyen részletekre - és feltételezem, hogy felelősségtudó, döntésképes felnőtt ember lévén elolvasta és megértette mindkettőt (ha van).

Tehát ha ő biztos abban, hogy négy óra elteltével joga van szünetet tartani, akkor hivatkozhat arra, hogy ő ebédszünetet tart, ami legalább 20 perc egybefüggő szünet.

Ha azonban a munkáltató azt mondja, hogy az ebédszünet teszem azt 6 óra munkavégzés után van (ez minimum 20 perc egybefüggő szünet), akkor az azon felüli szünetet olyan részletekben kell eltöltenie, ahogy arról a munkáltatóval megegyezett.

2022. nov. 22. 16:57
 6/9 A kérdező kommentje:
Akkor vehetem ki amikor akarom annyi részben amennyiben akarom. Direkt várok 4 órát, hogy utána csak 4 órára kelljen már egyhuzamban vissza ülnöm de ez brutális így
2022. nov. 22. 19:59
 7/9 anonim ***** válasza:

"Akkor vehetem ki amikor akarom annyi részben amennyiben akarom."

Ilyen jogilag nincs. A fent említett jogszabály eléggé bekorlátozza a lehetőségeket. Például nem mondhatod - és a munkáltatód se -, hogy 15 perc munka után elnyomod az összes szünetedet, és utána a maradék hét óra negyvenöt percet egyben húzod le.

Nem tudom, mire alapozod ezt a véleményedet, hogy "akkor és annyi részben amikor és amennyiben akarod" - de ha ezt a munkáltatód írásba adja, akkor nem értem a kérdésedet, hiszen ez maga a válasz a kérdésedre: akkor és annyi részben ahogy neked tetszik.

Szóval itt valami nem kerek.

2022. nov. 22. 20:26
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Sokáig dolgoztam sparban.

Nem egyszer volt hogy visszahivtak.

A példam:

Augusztus 20 előtt 1 nappal mindenki meghulyult,es rengetegen voltak.

Na mondom, 5 órája bent ülök, gyorsan eszek, pisilek, cigizek... Aha.

3 perc sem telt el, gyere vissza, vissza mentem, lezavartam a nagy sorokat, visszamentem kajálni, aha, bele se haraptam, gyere vissza.

Ok.

Megint sor lezavar, vissza kajálni, aztán ki se jutottam enni. na mondom anyatok, beultem a szendviccsel a kasszába... 😅😅

Aztán mikor megettem, kimentem a Spar elé cigizni(!) 😂

Igazat adtak, mert tovább is kellett maradni, 8,5 ora helyett 14-et voltam, de azóta is emlegetik, pedig már nem dolgozom ott...

Na Mind1, amúgy nem tehetnek meg, de megtehetik nyugi (sajnos)

2022. nov. 23. 02:16
 9/9 A kérdező kommentje:
7 úgy értetem , hogy szabadon oszthatom be 1v2v3 részben valahol 3 és 6 óra elvégzett munka között. Nincs konkrétan meg szabva
2022. nov. 23. 03:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!