Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Beszerzéshez milyen diploma...

Beszerzéshez milyen diploma passzol?

Figyelt kérdés
Ilyen munkakörben vagyok félig és ebben az irányba akarok haladni. Diplomám nincs, szállítmányozás és logisztika képesítésem van. Az előrelépéshez lenne szükségem diplomára. Nemzetközi gazdálkodás jutott eszembe, de nem vagyok jártas ilyenekben. Inkább a kapcsolattartás köt le ebben a szakmában persze szeretek bonyolultabb dolgokban is résztvenni, a kapcsolattartás már nem megerőltető, mert ismerem a szabályokat.
2022. nov. 20. 13:55
 1/7 anonim ***** válasza:
50%
Bármi random. Nálunk a beszerzésen dolgozik élelmiszermérnök vagy pl. műszaki menedzser diplomás is. Jó ezek se bölcsészek, de nem is sok köze van a beszerzéshez. Amit említettél példának az a szak is jó lehet.
2022. nov. 20. 14:24
 2/7 anonim ***** válasza:
Szerintem egy pénzügy-számvitellel járnál a legjobban.
2022. nov. 20. 17:44
 3/7 anonim ***** válasza:
En is ilyen munkakorben dolgozom es kozgazdasz diplomaval. En egyebkent emberi eroforrasok szakon vegeztem, de szerintem a szak total mindegy, legyen egy alap kozgaz diplomad. Aki tanult, vagy tanul kozgazdasagtudomanyi karon, az ugyis tudja, hogy a kozgazdasz kepzeseket ugy allitjak ossze, hogy athallgatod reszben a tobbi szak orajat is. Pl mi hr-en ugyanugy hallgattunk penzugy szamviteles kurzusokat, mint logisztikai dolgokat es forditva, a penzugyesnek is volt HR a kepzeseben peldaul. Azt megirod, hogy milyen piacon vagy beszerzo? Pl. Muszaki, elelmiszer stb.
2022. nov. 22. 18:36
 4/7 A kérdező kommentje:
Autóipar. Azon belül nagyrészt gépalkatrészekkel foglalkozok. Műszaki ismeretem nincs, de nem is kell, mert az a mérnökök kezében van.
2022. nov. 25. 17:56
 5/7 anonim ***** válasza:

Én beszerző vagyok egy multinál. Azt mondanám, hogy bármilyen végzettség/ismeret lehet "good to have" kategória, de különböző területeken dolgozhat egy beszerző. Ha műszaki vonalon, akkor nem árt egy műszaki végzettség (akár nem is feltétlenül felsőfokú), hogy ne vezessenek meg a kollégák/beszállítók, ha pedig pl. élelmiszeriparban, akkor megint más területen szerzett ismeret lehet hasznos a számodra. "Must to have" szakirányú végzettség/diploma nem hiszem, hogy bárhol is kellene egy ilyen munkakörhöz. Ami viszont egy multinál kell, az a több nyelv ismerete. Ellenben egy kisvállalkozó szerintem nem foglalkozik ilyennel sem, mert nagyrészt hazai beszállítói vannak. A lényeg, beszélj nyelveket és valamennyire azért ismerd a területet, amiben tevékenykedsz! Ha pedig tudod ezt fokozni még egy manager képesítéssel, akkor lesz esélyed arra is, hogy később előre lépj (mármint szakmailag).

A végén, amit írsz, hogy "műszaki ismeret nincs, de nem is kell", ezzel azért vitatkoznék. Nálunk is megvannak a dedikált felelősök a műszaki dolgokért, de azért amikor valamit reklamálni kell, akkor nagyon nem mindegy, hogy hogyan tudom képviselni a kollégák érveit a beszállítóval szemben. Erre írtam, hogy "good to have qualification/knowledge", mert ha véletlenül nem jól, akkor sem történik nagy katasztrófa, csak éppen lehet, hogy meg lesztek vezetve, nem tudjátok érvényesíteni az igazatokat és ezzel esetleg plusz (felesleges) költséget okozol magatoknak.

Jah, meg most jut eszembe, hogy erről soha nem írnak, de az emberismeret és pszichológia is nagyon fontos szerintem egy ilyen munkakörben! Nem tudom ezeket mennyire lehet tanulni, de szerintem ez inkább skill, legalábbis én nem tudok ilyen tanfolyamokon tanított fortélyokat tudatosan használni tárgyalások közben. Biztos van olyan, akinek ez könnyen megy.

2023. márc. 29. 12:33
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszod!

Nem mondanám, hogy meg vagyunk vezetve, mivel a mérnököktől jön az igény, hogy ezt és ezt rendeljétek. Kiváltót szoktunk keresni, versenyeztetni is szoktunk, de azt mindig továbbítjuk a mérnöknek jó-e a gépbe. Igazság szerint hiába lenne bármi műszaki ismeretünk, mivel nem ismerem a 250 gépünket szegről-végre így nem dönthetek. Szóval, ha minket megvezetnek, akkor a mérnököt is.

Reklamcáció szintén csapatmunka. Leírja az illető mi a probléma, továbbítom a beszállító felé, kérjük a cserét.

Teljesen egyetértek, hogy érteni kell az emberekhez. Jó kapcsolatot ápolunk a beszállítókkal, bár ugye mi vagyunk a vevők, így nekünk akarnak megfelelni..bár az utóbbi időben kezdik észrevenni, hogy ki tudják szolgáltatni a vevőt, de ez nem csak itt tapasztalható, hanem pl boltokban, szolgáltatásoknál. Ez is egyrésze a szakmának, képben kell lenni mi történik a gazdasággal.

Egy észrevétel az utóbbi időből, amit nem tudtam megfejteni mi okozza..még pedig megszaporodtak a kiváltó típusok. Azaz a régit már nem forgalmazzák, nem gyártják gyakran a kiváltók nem is jók. Nem csak termékspecifikus megszűnések vannak. Te tapasztaltál ilyet?

2023. márc. 31. 22:17
 7/7 anonim ***** válasza:
Igen, gyakran találkozom ilyenekkel én is. Egyrészt mert viszonylag régi a gépparkunk, így pl. alkatrész már nem mindig van hozzájuk, másrészt mert igen, a technológia is folyamatosan fejlődik, folyamatosan jönnek az újabb dolgok. Szerencsére a gépalkatrészek más árucsoporthoz tartoznak, így azokkal nem én szívok a cégnél, de látom én is ezeket a problémákat. Én nem mondanám azt, hogy csak mostanában jött elő ez a dolog. Hozzám egyébként a gyártóeszközök tartoznak, és ezeknél az item-eknél kötöttebb a folyamat, mivel ha autóiparban olyan technológiai dolgot, pl. gyártóeszközt kell megváltoztatni, ami közvetlen ráhatással van a gyártott termékedre, akkor a változtatást általában jóvá kell hagyatni a vevővel is. Szóval elég bonyolulttá teszi a dolgot egy változtatás, ezért amennyire csak tudjuk, kerüljük az ilyeneket. Persze van, hogy muszáj változtatni, mert pl. a gyártó megszünteti az adott terméket, vagy csak átmeneti szállítási gondok miatt nem tudna időben szállítani. Ezekre érdemes fenntartani egy-egy alternatív beszállítót, árucsoportonként. (Már ha hagyják, mert multi környezetben gyakran szokott olyan lenni, hogy pl. egyik beszerzői mutatószám a beszállítók mennyisége az adott szegmensben. Emiatt arra törekszünk, hogy minél kevesebb beszállítónk legyen, ha meg beüt a ménkő, akkor nagyot nézünk, hogy hoppá, nincs jóváhagyott beszállítónk... Sajnos ez a multi átka.)
2023. ápr. 3. 17:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!