Miért érzem úgy, hogy ez mégsem nekem való?
Programozó akarok/akartam lenni már nagyon régóta, de mivel nincs diplomám (mert lassan számolok és egyetemen elvárt hogy anélkül számolj majdnem mindent), sem pedig releváns tapasztalatom, ezért nem tudtam bejutni sehova sem. Elkezdtem FOSZK-on a programtervezőit, de unalmas, ott lassabb a matek így megértem mi történik, a programozás viszont nagyon gyenge, mert csak alapműveleteket és egyéb alap dolgokat tanulunk meg, és az azt követő félévekben sem lesz olyan nagyobb dolgokról szó.
Tehát röviden, a BSc-hez hülye vagyok, a FOSZK-nál meg úgy érzem többre vagyok képes. Ráadásul ez csak oklevelet ad, tehát sokkal kevesebbet is ér mondhatni.
2 lassan 3 hónapja sikerült bejutni egy szoftverfejlesztő céghez, egy ismerősöm segített bejutni. kaptam oktatóanyagot és úgy tanulom jelenleg a nyelvet és a frameworköt amit itt használnak, mellette tanulom hogy működnek a gyakorlatban a rendszereik, és most úgy tűnik mintha az értékesítői irányba legyeznének hogy ügyfelezzek a közeljövőben, a közép-távol jövőben pedig átképeznének/átvennének fejlesztőnek.
Nem akarok gyökérnek/hálátlannak tűnni, mert tetszik a hely, az emberek, a munka, de valahogy mégis úgy érzem, mintha nem az én utam lenne ez az egész.
Tényleg nem akarok semmi rosszat ebből a dologból kihozni, csak olyan érzés kb mintha nem a saját életemet élném.
Miért érzem most hirtelen ezt? Nem történt semmi olyan nagyobb dolog.
Teljesen elvesztettem a fonalat magammal kapcsolatban.

"most úgy tűnik mintha az értékesítői irányba legyeznének hogy ügyfelezzek a közeljövőben, a közép-távol jövőben pedig átképeznének/átvennének fejlesztőnek"
Ebben mi az értelem? Ha fejlesztőt akarnak belőled, akkor miért ügyfeleztetnek egyáltalán?
Amúgy nem jön le az irományodból, hogy most mivel is van problémád tulajdonképpen. Az a baj, hogy értékesítői irányba terelnek? Vagy az oktatóanyag, nyelv, framework tanulás nem fekszik? Soknak tűnik? Vagy nem érdekel?

"2 lassan 3 hónapja sikerült bejutni egy szoftverfejlesztő céghez"
Ha programozó akarsz lenni, azt csak gyakorlattal ellsajátítani. Meg kell ismerni a vállalati környezetet, a fejlesztés dokumentumait, a programokat mergelő rendszereket, programírást, tesztelét, hibajavítást. És programokat kell írni.
Legalább egy évet végig kellene csinálnod, mielőtt döntesz. Ilyen lehetőség nem lesz többször.

Alapvetően programozni megtanulni nem 2 pillanat, de a szerencse az, hogy egy csomó anyag elérhető ami alapját fejlesztheted magadat. Ha nem elég amit a FOSZK ad akkor tanulj hozzá.
Lassan 3 hónap pedig nem idő, akkor épphogy belekezdtél a dologba, szerintem ez a legnehezebb időszak, mert minden új és ismeretlen és sokan nem tudják, hogy hogyan is kezdjenek bele.
Bele kell ugrani az ismeretlenbe, utánna kell járni a dolgoknak és szépen fejlődsz majd.
Ahogy #7 is írta, célszerű több időt szánni a dologra, aztán ha nem tetszik akkor még mindig kereshetsz mást, de ha az első akadálynál feladod akkor sosem fogod megtudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!