Nagyot javult a karrierem, mégsem érzem magam az egekben. Az értékrendem változott, vagy a gazdaság?
Hozzászoktam a jóhoz, vagy tévesen láttam korábban, vagy a világ változott?
5-10 évvel ezelőtt, még egyetemista koromban, előtte pedig középiskolás korban arról álmodoztam, hogy majd egy sikeres mérnök leszek, és mennyit fogok keresni vele. Akár 300-400ezret is! Sőt, nem hagyom annyiban, én meg sem fogok állni a csillagos égig, és milliót is fogok keresni!
Aztán elvégeztem az egyetemet, elkezdtem a karriert, majd pedig lett olyan állásom, hogy nettó 400ezer felett kerestem. Korábban csak álmodoztam róla, és mondhatni elérhetetlen magasságnak tűnt ez. Én vidékről jöttem, és a szüleim sem voltak ennek a fizetésnek közelében sem.
Ez után pedig egy külföldi állást szereztem meg, ahol már 1 millió Ft nagyságában keresek. Mondhatni túlszárnyaltam azt, amikről álmodoztam, mert azt nem feltételeztem, hogy mindez még bőven 30 éves korom előtt meglesz. És ezekkel az összegekkel, amelyek korábban hihetetlenül magasnak tűntek, most nem érzem azt, hogy ettől én az egekben lennék, de még azt sem, hogy kifejezetten gazdag lennék.
Azon gondolkodtam, hogy ez vajon miért van. Változott az értékrendszerem? Hozzászoktam a jóhoz, és már nem értékelem annyira? Esetleg 10 évvel ezelőtt ez még valóban soknak számított, ma már nem annyira? Vagy csak akkoriban még nem láttam át elég jól a világot, és egy ilyen fizetés nem is annyira kirívó csillagászati összeg, mint én azt abban a vidéki burokban gondoltam?
Hiszen például Budapesten, nettó 400 egy mérnöknek pár év tapasztalattal, az ma már teljesen általános. Igaz, én nem ott értem ezt el.
A jóhoz hozzászokni könnyű. Általános szabály, hogy az ember magasabb bevétel esetén (főleg ha ez lépcsőzetesen történik meg) elkezdi szép lassan feljebb tornászni a kiadásait is.
Amiről álmodoztál annak idején, a néhányszázezer ma már nem nagy pénz, vagy legalábbis nem akkora, hogy érzékelhető jólétet biztosítana.
Ez a kérdés értelmetlen :D
Oylan dolgot kérdezel amit senki nem tudhat csak te. Nézz magadba és meglesz a valasz.
De komolyan tippeljem meg miért érzel így?
10 évvel ezelőtt is bőven előfordult, hogy ismerősök közül kerestek ennyit?
Mivel akkor még fiatalkorú voltam, nem volt erre rálátásom.
Szerintem ez sok dolog egybefüggő hatása, de én is így érzek.
Szerintem egyszerűen rájön az ember, hogy bármeddig nyújtózkodik, mindig meglesznek a határai. Mondhatni megszokjha a jót, de közeben talál mást ami hiányzik, vagy rájön, hogy a jó nem is annyira jó.
Egyetem környékén álom fizetés lett volna az 500 ezer amit most kapok. Azt néztem hogy lesz házam, autóm, bármi 250-300 ezerből... Aztán most ennyi a fizetésem és egyik oldalról elvagyok, nem szenvedek hiányt. Na de azt sem látom, hogy előre haladnék az életben.
Sőt, ahogy írták árak emelkedése, infláció.
Gyerekként arról álmodtam, hogy 4-5 millióm lesz és lesz egy szép kis házam. Egyetemen azt néztem, hogy 6-8 millió egy kis lakás vagy egy panel.
Most 30+ évesen azt nézem, hogy 25 alatt gyakorlatilag nem veszek élhetőt ami már méretben, elhelyezkedésben jó lenne az 30-35-től indulk és akkor még mindig nem egy új lakásról beszélünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!