Melyik szakmák felelnek meg a következő állításoknak? Mik jutnak eszedbe, miután elolvastad?
-legyen rá igény rendszeresen
-“tiszta” munka (ez nem feltétel, de előny, ha nem retkesen kell minden nap hazamenni)
-válság álló, akkor is fontos, ha nehéz időszak van
-kevés eszköz befektetés, kevés tőke(max 1-3millió ft)
-igényelhet szaktudást, de elsajátítása max 3-4 év legyen.
-akár vállalkozást is lehet húzni rá, újabb emberrel, ha betelik a naptár
-lehetőleg beltéri, ne kelljen esőben, hidegben, 45 fokban is kültéren nyomni
-munka közben is kevés a befektetett pénz, kevés anyaghasználat, stb.
-önálló időbeosztás, ne kelljen multinál dolgozni, ne legyen főnököm
Leírnám, miért fogalmazódott meg bennem a kérdés:
Röviden: orvosnak tanulok, és elszomorít, hogy egy ennyire értékes szakma relatív rossz fizetéssel mennyi lemondással jár, mire eljut a diplomáig az ember, szemben a fodrász barátommal, aki tele van minden nap, hetekkel előre, 5.500ft-ért vág hajat, amivel max 15-20 perc alatt végez, és a legrosszabb hónapja is 1,6 millió nettóval zárul, heti 6 nap 7-8 óra melóval.
Nagyon nehéz az egyetem, és lehet otthagynám az orvosit, és szakmát tanulnék.
Hosszabban:
Fogorvosnak tanulok. Későn kezdtem sajnos, mire észbe kaptam, hogy nem akarok alkalmi munkákból hónapról hónapra élni, hiába kerestem meg a jobb hónapokban 400-500 ezer ft-ot is akár, a mai világban ez a létfenntartásra elég legfeljebb, saját ingatlanom sosem lesz, 60 éves koromig hitelt fizetni meg nem feltétlen szeretnék.
Kitaláltam, hogy szeretnék egy szakmát, ami nagyon stabil lehetőséget biztosít nekem, jól lehet vele keresni, és magaménak is érezném.
Így újraérettségiztem, javítottam az eredményeimen és felvettek a fogorvosi karra.
27 évesen kezdtem, 31 vagyok most, de piszok nehéz.
Muszáj vagyok suli mellett dolgozni, és nincs energiám és motivációm tanulni, rengeteg az anyag.
4 év alatt haladtam 2 évet az egyetemen.
Most passzívon vagyok, mert teljesen kiégtem, és anyagilag is tartozásokat halmoztam fel.
Megszedem magam anyagilag és utána tervezem folytatni.
Viszont van már rengeteg ismerősöm, akik már dolgoznak, akár kórházakban rezidensként, akár alkalmazottként magán praxisban, kezdő fogorvosként.
Mivel baráti kör, illetve a párom is végzett orvos már, belelátok a fizetésekbe, papíron is.
Rengeteg túlórával, ügyeleti pótlékokkal is nagyon ritka a havi 1 milliós nettó fizetés.
Szakorvosként is 1,5 környéke az átlag, de ez havi 220-250 órákat jelent, gyakran 24 illetve 36 óra folyamatos ébrenléttel, és rengeteg felelősséggel.
Ezzel szemben a fodrászom 5.500ft-ért vág férfi hajakat. Óránként 2 hajat vág le, kényelmesen, ami netto 11.000ft.
Napi 7-8 óràt dolgozik, heti 6x és minden nap tele van. Hetekkel később lehet időpontot kapni hozzá.
Beszéltem vele a pénzügyekről, mivel közeli barátom, és elmondta, hogy miután kifizeti a minimális anyaghasználatot, szék bérlést és az albérletét, akkor is marad neki minimum 1.2 millió netto, de általában több.
Befizeti a katát, autó fenntartás, kaja, stb, havi 800-1M körül félre tud tenni, ha spórolósabbra veszi.
Nem sajnálom tőle, nem vagyok irigy, ne értsetek félre, de engem a pénz motivál a legjobban. Mielőbb szeretném megteremteni a családalapításhoz a minimumot, és merni gyereket vállalni, ígyis 32 leszek lassan.
Belelátok az orvoslásba, és nagyon kemény mind a tanulás, mind a munka része is. Rengeteg a felelősség és az éjszakázás.
Cserébe órabérben jobban keres egy 24 éves fodrász, aki 2 éve van a szakmában, és hiába van 5 utcánként egy barber, megélnek ígyis, nagyon jó órabérrel.
Szóval, a kérdésem, hogy melyek azok a szakmák, amik megfelelnek a fentieknek?
Teljesíts úgy, hogy bekerülj egyáltalán egyetemre (emelt kémia és emelt biológia érettségi minimum 80-80%), majd tanulj végig 5-6 évet az egyetemen, előadások és gyakorlatok reggel 8-9-től néha egész este 18-19-is akár. Ezután tanulj, hétvégén is, mellette felelj meg a családnak, barátoknak, élj szociális életet, dolgozz, ha nem tudnak eltartani huszon évesen is a szülők.
Majd féltsd az állami képzéses helyed, 3,5-ös súlyozott átlag és 36 kredit/év.
A tandíj évi 2,7 millió.
Majd legjobb esetben is 25 évesen kikerülsz. (Szerintem a végzős hallgatók átlag kora 27-28)
Majd ezután rezidens képzés az ÁOK-osoknak, ahol kb 30-31 évesen talán szakorvosok lesznek és sikerül 1 millió feletti bért kapni.
Tehát 30-31 éves korodig rengeteg meló, lemondás, és filléreskedés, hogy hó végén is kigyere a pénzedből.
Nem beszélve azokról, akik későn kezdik, mint én, illetve a csúszásokról. 1-2 év 70%-ban előfordul.
"Ezzel szemben a fodrászom 5.500ft-ért vág férfi hajakat. Óránként 2 hajat vág le, kényelmesen, ami netto 11.000ft."
Az nem nettó, hanem bruttó és adóköteles. Nagyon sok évet kell lenned a szakmában, hogy ennyi visszatérő vendéged legyen, szerintem az ismerősöd hazudik. Nem tudom hol vág haját magánban 5500 forintért, nekem fele ennyi a fodrászom Budapesten, 30 éve szakmában van és profin nyír.
"1.2 millió netto, de általában több"
Hogyha minden nap 8 órában dolgozik, 11e keres/ó, akkor havonta a bruttója kb 2m. Ha levonjuk áramhasználatot, terembérlést, adót, akkor ez az összeg biztosan 1 millió alatt lesz. (+ biztos vagyok benne nem keres minden nap 8x11e).
Ne kajálj be mindent amit mondanak, ha nem tetszik a szakma amit csinálj válts, de ne élj álomvilágban.
A szoftverfejlesztés tipukusan fedi, amit írtál. 3-4 év alatt el lehet sajátítani, tiszta meló, van rá igény, válság idején is megy, minimális tőke kell hozzá (gyak. veszel egy jó laptopot azt kész) és rugalmas időbeosztással tudsz dolgozni.
Egyik csoporttársam az egyetemen a fogorvosi diploma mellé csinálta meg a PTI szakot, szóval biztos menne neked is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!