Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Uj PMÁP allampapir melyik...

Uj PMÁP allampapir melyik inflaciot veszi kamatbazisnak?

Figyelt kérdés
KSH ugye havonta lehozza az inflaciot de a kormany elfelejtett tajekoztatni minket hogy a papir vajon haborus inflaciot kovet e aminek a merteket nem is ismerjuk. ez valoszinu joval alacsonyabb mint a havi inflacio, ez a plane az egeszben..
2022. okt. 5. 14:57
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

" de a kormany elfelejtett tajekoztatni minket hogy a papir vajon haborus inflaciot kovet"

Megnyitod a papír nyilvános ajánlattételét és bele van írva.

[link]

"A kamatbázis – az első kamatperiódus kivételével – megegyezik a

megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi

Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével"

"Az első kamatperiódus esetében – értve ezalatt a 2022. szeptember 30.

napjától (ezt a napot is beleértve) 2023. február 21. napjáig (ezt a napot

nem beleértve) terjedő időszakot – az évesített kamat mértéke 11,75% "

Az első periódus nem követ semmilyen inflációt, kijelentették, hogy 11,75% (az első 4,5 hónapra).

2022. okt. 5. 15:06
 2/10 krwkco ***** válasza:
74%

És még annyit érdemes tudni, hogy mi a "Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás".

Ha 2023. február 21 a kamatmegállapítás napja, akkor azt gondolná az egyszerű befektető, hogy a 2022 évi inflációról, vagyis 2022. január 1 és 2022 december 31 közötti áremelkedésről van szó.

De nem.

Az éves átlagos inflációt úgy számítják, hogy minden hónapot az előző év (ami itt 2021) azonos hónapjával hasonlítanak össze. És a 12 hónapot átlagolják.

Vagyis az első adat 2021 januártól 2022 januárig tart. Szinte teljesen a 2021-es év inflációja. A 2022-es infláció csak a decemberiben jelentkezik 1/12-es súllyal. A többi meg vegyesen 2021-es és 2022 inflációt tartalmaz. Szóval a késleltetés nem 1 év, hanem mondhatjuk, hogy másfél év+2 hónap.

Ami nem gond, ha az infláció elkezd csökkenni. De ha végig emelkedik, akkor lejár a papír mielőtt a legmagasabb értéket megkapnánk. :-)

2022. okt. 5. 20:18
 3/10 A kérdező kommentje:
es a haborus inflacio hogyan hat a ksh inflaciora? ezt nem tudjuk.
2022. okt. 6. 18:30
 4/10 anonim ***** válasza:
köszönöm a hasznos informaciót!!!
2022. okt. 7. 17:31
 5/10 anonim ***** válasza:
56%
Ezt annyira bonyolulttá teszik, hogy egy átlagember végig se tudja gondolni, hogy melyikbe érdemes fektetni.. persze a jövőt se tudjuk, amiatt is lehetetlen a dolog, de nekem akkor is nagyon bonyolult már ez. Úgyhogy én vettem bónuszt is és prémiumot is, valamelyik csak jó lesz:D
2022. okt. 8. 07:50
 6/10 anonim ***** válasza:
55%
jobb mint a semmi
2022. okt. 8. 18:14
 7/10 anonim ***** válasza:
5%
vegyél eurót inkább, jobban jársz
2022. okt. 21. 13:00
 8/10 anonim ***** válasza:
90%

Infláció = gazdasági folyamat, amit egy jó gazdasági vezetés kezelni tud

Háborús infláció = he elkúrtuk a gazdaságot, és amiatt kezelhetetlenné vált az infláció, akkor nem a gazdasági vezetés a hibás, hanem a háború

Ez pár év múlva így szó szerint benne lesz a tankönyvekben (a kérdés az, hogy a BTK-ban vagy a Közgázban)

2022. okt. 21. 14:03
 9/10 anonim ***** válasza:
#5 Annyira azért nem bonyolult ez, a hivatalos 2022-es éves inflációs adat lesz a kamatbázis, ezt majd januárban publikálja a KSH. Szerintem 16% körül lesz.
2022. nov. 5. 22:21
 10/10 anonim ***** válasza:
Jovore kapja az ember elvileg az idei infláció alapján vele. Mindig az előző évi alapján kapjuk, persze nem vagyok szakértő. Jövőre jó kis százalékot ad szerintem.
2022. nov. 12. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!