"Szürke" foglalkoztatásnál jár fizetett szabadság?
Tehát ha csak 4 órára vagyok bejelentve (de 8-at dolgozom), vehetek ki fizetett szabadságot? (vendéglátás)
Munkaszerződésben nincs erről szó.
Járna, de csak a munkáltatón múlik, hogy tényleg kiadja-e, mert ugye 4 órás bejelentésre egy szabadnap 2 munkanapot fedne le, de te 8-at dolgozol 4 helyett, aztán nem tudni, hogy a munkáltató ehhez mit szól.
Miért nem hagyod ott őket?!
"A nagy kérdés az, hogy jogosan kérhetem-e az erre járó (arányos) fizetést??"
Papír szerint neked a 4 órás bejelentés bére jár a szabadság alatt. Tehát ezt ha törik ha szakad, ki kell fizetnie a mnukáltatónak, akár jogi úton is kikényszerítheted.
Csak ugye mivel ez fölött is kapsz zsebbe, a munkáltató simán bejátszhatja, hogy kifizeti a szabadságot a bejelnetett bér alapján rendesen, aztán a következő héten meg a borítékban adott részből lecsíp ugyanennyit. Ez ellen sajnos nehéz mit tenni.
"mert ugye 4 órás bejelentésre egy szabadnap 2 munkanapot fedne le,"
Mi van?!?!?!?!
Na írj már ilyeneket! Köszi! Láthatóan nem vagy képben...
#16:
Nézz csak szépen utána! Egy szabadnap az 8 óra munkát vált ki. Ha neked van 25 nap szabid, az 200 óra. Tehát ha 4 órában vagy, akkor 50 műszakot fed le ez a mennyiség.
De ez a másik irányba is működik, aki 12 órában dolgozik, az 3 szabadnapot kénytelen felhasználni 2 műszak lefedésére.
Ha én részmunkaidőben vagyok foglalkoztatva, akkor 1 nap szabadság ugyanolyan 1 nap szabadság, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatottnak.
Ha egy szerződés alapján én hetente kedden és pénteken vagyok köteles 2-2 órában dolgozni (mondjuk takarítok egy irodát), akkor ha 2 nap szabadságot veszek ki, akkor kedden és pénteken nem kell bemennem ledolgozni a 2-2 órát. De szabadságként elszámolják a 2 napra a 2 órás bérem.
Ha heti mondjuk 30 órás munkaviszonyom van (tehát napi 6 órás), és kérek hétfőre és keddre 2 nap szabadságot, akkor hétfőn és kedden nem megyek be ledolgozni a 6-6 órámat. Erre a két szabadságos napra viszont számfejtik a 6 órásra járó bérem, csak nem ledolgozottként, hanem szabadságként.
Ha ugyanez lenne a történet, csak heti 40 órában (napi 8 óra) vagyok foglalkoztatva, akkor a 2 napra járó szabadságos pénzem 8 órás szerint lenne elszámolva, nem pedig 6 órás szerint.
Ne keverd a munkaidőkeretben meghatározott munkavégzést ezzel. A kérdező nem írta, hogy munkaidőkeretben lenne foglalkoztatva. A kérdése alapján Ő valójában teljes munkaidőben dolgozik (heti 40 óra, napi 8 óra), de hivatalosan csak részmunkaidőre (heti 20 óra, napi 4 óra) van bejelentve, hogy a munkáltatója megspórolja rajta a közterheket.
Ha elmegy szabadságra, akkor Ő hivatalosan arra a napra 4 órás bért kap csak, és ha 1 nap szabadságot vesz ki, akkor 1 napig nem kell mennie dolgozni. Ne gondold túl az esetet...
Köszönöm!
Megkaptam a (napi 4 órára átszámolt) fizetést. De csak azért, mert kértem...
"Megkaptam a (napi 4 órára átszámolt) fizetést. "
Még szép! Nekem próbálta volna nem odaadni kérés nélkül is...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!