Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megérné külföldre költöznünk?

Megérné külföldre költöznünk?

Figyelt kérdés

Fiatal kisgyerekesek vagyunk, én 28 éves, férjem 33, egy 4 éves fiunk van.

Budapest agglomerációban élünk, a férjem 500e nettót keres (+13. havi fizu) én meg változóan 390e nettó az alapom az ami mindig fix de teljesítmény függően van, hogy rájön még + 50e-60e körül, úgy mondanám hogy nem mindig de azért 2 havonta tuti van hogy rájön ennyi. (13. havi fizu nekem is van, sőt tavaly volt 14. havi is de az most volt először, idén nem lesz szerintem) Egy gyerekre kapjuk a családit ugye meg az adókedvezményt. Szóval olyan 950.000 körül van a bevételünk havonta. Erre jönnek még a jutalmak év végén. Saját házban lakunk de hiteles 89000 ft a törlesztő még 5 évig, utána még 8 évig 53.000 ft (Fundamenta)

Sokszor olvasom neten hogy mennyire dicsérik Németországot, Ausztriát, Svájcot is többek között anyagilag akik ott élnek.

Néha már elgondolkodok én is rajta, hogy elköltözzünk, igaz itt a család is, nehéz szívvel hagynánk itt őket.

Anyagilag mennyire érné ugyan meg? Angolul, németül beszélünk. Angolul jobban, angol nyelven dolgozok, de a német sem akkora problémás, bár azon lehetne csiszolni jobban. Mind a ketten beszerzés-szállítmányozás területen dolgozunk. Lenne értelme ugyan anyagilag mondjuk elköltöznünk? Mindig azt mondják mennyivel jobb az életszínvonal. Jártam már sokat külföldön, de Nyugat-Európában keveset. Ráadásul most elég érdekes a helyzet de épp ezért fontolgatom jobban, mert sokan azt írják németországi magyar fórumokon, hogy semmi sem igaz amit itt mondanak róluk, továbbra is szuper színvonalon élnek.

2022. aug. 21. 19:25
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
A ti szakmátokkal ahol mi élünk, ott meg tudnátok élni, de nagyváros agglomerációjában kertes házat venni még nagyon sokáig nem tudnátok, később is csak hatalmas hitellel. A legnagyobb város környékén egy kertes ház kb. 500 millió Ft, ezt a heyliek nagy része sem engedheti meg magának. A társadalmi, szociális helyzet, oktatás, egészségügy, közhangulat viszont fényévekkel jobb. Mi biztos nem költöznénk vissza innen.
2022. aug. 21. 21:16
 12/18 anonim ***** válasza:
82%
Az egészségügy szerintem pont nem jobb sok helyen, oktatás, közhangulat inkább. Ausztriába éltünk pár évig,az se mindegy van e valami betegséged mondjuk. Nekem van ami állandó kezelést igényel, élethosszig. Ausztriában egyszerűen nem vettek komolyan. Egy sima vérvételt sem csináltak soha. Az orvosok soha nem próbáltak meg úgy kommunikálni, hogy értsem. Közepes német nyelvtudásom van, sok orvost megkértem beszéljen kicsit lassabban hogy értsem mi van, figyelmen kívül hagyták, ledarálták mi van, többször egyszerűen időpontot se kaptam egy vizsgálatra. Inkább emiatt is hazajöttünk, itt megkapom a szükséges kezelést mindig és van kontroll ha tünetmentes vagyok is. Szerettünk volna babát is, na hát köszönöm elég volt a tapasztalat, ilyen betegségekkel ami nekem van ott bele se mertem volna vágni. Szokásos nyugati terhesgondozás van, szinte ultrahang sincs, max ha fizetsz nem keveset mondjuk 150 eurót/vizsgálat, egy down genetika ami itthon kb 10.000 ft ott 200 euró, és a többi.. Volt ismerősöm, aki terhes volt, kb 8 hetesen elvetélt, telefonált az orvosának, aki letudta annyival hogy ha vérzik az jó, akkor kiürül. Se egy ultrahang, se egy vizsgált, hogy esetleg valóban kiürült e. Nézz youtube videósokat külföldön, én követek párat, hát ahogy elmondják egyáltalán nem jobb az orvosi ellátás, német, francia, Írország, elég sokszor hallani amit én is tapasztaltam, nincs időpont, képzetlen orvos, nem vesznek komolyan, nem vizsgálnak komolyan, azt se tudja senki megmondani egyáltalán hova mehet vizsgálatra, hasonlók. Szóval az egészségügy pont ne legyen ok, mert nem jobb, rengeteg magyar mikor hazalátogat megy rákszűrésre, vizsgálatokra itt.
2022. aug. 21. 21:37
 13/18 anonim ***** válasza:
53%

Bocsi, de szerintem ti elég jól álltok. Saját ház, alacsony törlesztővel, bőven átlag fölötti jövedelem. Kint sincs kolbászból a kerítés! Ott baromi drága az albérlet és a rezsi.

Azok szoktak áradozni a külföldi jólétről, akik itthon minimálbért kapnának csak.

Inkább nézzetek távmunkás melót, itthonról Németországba, Euróért!

2022. aug. 22. 09:30
 14/18 anonim ***** válasza:
persze tuti ,hogy jó móka lenne.
2022. aug. 22. 11:29
 15/18 anonim ***** válasza:
35%
nem
2022. aug. 22. 15:36
 16/18 anonim ***** válasza:

Mi a célotok vagy a motivációtok a külföldre költözéssel kapcsolatban?

Én informatikusként próbáltam szerencsét pár éves tapasztalattal a szektorban, engem őszintén szólva egyáltalán nem nyűgözött le a kinti élet. Én személy szerint Angliába mentem ki dolgozni szoftverfejlesztőként, de amennyi plusz munkát igényelt a kiköltözés, papírozás, lakhatás intézése stb... annyival egyáltalán nem ért többet a kinntlét. A lakhatás és az alap szolgáltatások árai borzasztóan magasak, én megszoktam egy viszonylag kényelmes életet Magyarországon (pl: cukrászda, sörözőbe járás, étterem, szórakozás), ezt gyakorlatilag fel kellett adnom mert a kinti fizetésből az albérleti díj mellett nem tudtam kivitelezni. Engem az angol vagy az angliába bevándorolt emberek "mentalitása" sem nyűgözött le, lehet hogy érdekeset mondok, de számomra is a magyarok vidámabbnak tűnnek és segítőkészebbek (oké ezt Angliáról tudom elmondani pl. Olaszországban viszont tényleg nagyon pozitívak az emberek, a magyarokhoz képest is). Egyetlen pozitívum amit az esetemben hozott a külföldre költözés az az angol nyelvtudásom magas szintűre fejlődése, illetve mivel angol multinál szereztem tapasztalatot elképzelhető, hogy jobban felvettek remote külföldi állásra (nem tudom előtte mennyire lettem volna kelendő, mert nem próbálkoztam vele), úgyhogy jelenleg Magyarországról dolgozom külföldi multinak és fontban kapom a béremet, ami igen jó az itthoni alacsony árak mellett.

Én semmi pénzért nem költöznék vissza, a legjobb Mo-ról dolgozni külföldi cégnek, de ha választanom kellene akkor inkább Magyarországon dolgoznék magyar cégnek a saját ingatlanomból, mint külföldön külföldi bérért albérletből. Lehetőség pedig kint nincs ingatlant venni, 80 évre meg nem akarom eladósítani magamat több száz milliós hitellel, ha egyáltalán adna a bank annyit...

2022. aug. 22. 18:18
 17/18 anonim ***** válasza:
47%

#16: Igen, teljesen egyetértek. Itthon még mindig elég alacsonyak az árak, szóval a legjobb itthonról nyugatra dolgozni Euróért (vagy esetedben fontért).

Én max akkor hagynám itt Magyarországot, ha az EU tagságunk veszélybe kerülne, de akkor viszont villámgyorsan, mert egy Európai Észak-Koreában nem akarok élni.

2022. aug. 22. 18:27
 18/18 anonim ***** válasza:
76%
Nem, de ettől még az országunk egy csöves putri.
2022. aug. 23. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!