Megérné külföldre költöznünk?
Fiatal kisgyerekesek vagyunk, én 28 éves, férjem 33, egy 4 éves fiunk van.
Budapest agglomerációban élünk, a férjem 500e nettót keres (+13. havi fizu) én meg változóan 390e nettó az alapom az ami mindig fix de teljesítmény függően van, hogy rájön még + 50e-60e körül, úgy mondanám hogy nem mindig de azért 2 havonta tuti van hogy rájön ennyi. (13. havi fizu nekem is van, sőt tavaly volt 14. havi is de az most volt először, idén nem lesz szerintem) Egy gyerekre kapjuk a családit ugye meg az adókedvezményt. Szóval olyan 950.000 körül van a bevételünk havonta. Erre jönnek még a jutalmak év végén. Saját házban lakunk de hiteles 89000 ft a törlesztő még 5 évig, utána még 8 évig 53.000 ft (Fundamenta)
Sokszor olvasom neten hogy mennyire dicsérik Németországot, Ausztriát, Svájcot is többek között anyagilag akik ott élnek.
Néha már elgondolkodok én is rajta, hogy elköltözzünk, igaz itt a család is, nehéz szívvel hagynánk itt őket.
Anyagilag mennyire érné ugyan meg? Angolul, németül beszélünk. Angolul jobban, angol nyelven dolgozok, de a német sem akkora problémás, bár azon lehetne csiszolni jobban. Mind a ketten beszerzés-szállítmányozás területen dolgozunk. Lenne értelme ugyan anyagilag mondjuk elköltöznünk? Mindig azt mondják mennyivel jobb az életszínvonal. Jártam már sokat külföldön, de Nyugat-Európában keveset. Ráadásul most elég érdekes a helyzet de épp ezért fontolgatom jobban, mert sokan azt írják németországi magyar fórumokon, hogy semmi sem igaz amit itt mondanak róluk, továbbra is szuper színvonalon élnek.
Te nem vagy normális az átlagnál sokkal jobban éltek.
+ külföldön irtó magasak most az energiaárak.
És már van fix állás mikor mentek? Vagy hogy? Elmentek félretett pénzzel és ott kerestek munkát? Úgy tudom sok helyen kell munkaszerződés a lakásbérléshez is. De a munkához meg kell lakcím. Akkor hogy lehet elindulni értelmesen?
Ott van valami biztosítékod hogy ott örökre jobb lesz? Ott is lehet pillanatnyi nem?
Bocsi a sok kérdésért, csak át akarok látni a valóságot.
Mi 6 éve élünk Németországban. A kérdés összetett. Ahogy írták: ti magyar viszonylatban jól éltek. Illetve kint valsz az első 1-2 évbe nem találnátok annyira jó melót. Később simán. Én pl most dupla annyit keresek, mint az elején.
Ugye a külföld tág fogalom, ezért az se mindegy, hogy hova.
A hétköznapokban valsz jobban élnétek (új autó, műszaki cikkek, kirándulások, nyaralás). De pl saját házatok még hosszú távon is necccesen lehetne csak kint.
Szóval van pro és kontra.
Viszont amiért a kinti életet mindenkinek ajánlani tudom, azok pont a pénzen nem megvehető dolgok: sokkal jobb oktatás, egészségügy, nyugodtabb emberek, elfogadóbb környezet, jobb levegő, szuper bicikliutak, egy szóval: élhetőbb környezet. Ez pláne a gyerek szempontjából fontos.
Szóval van bőven pro és kontra. Nekünk életünk legjobb döntése volt kijönni.
Gondolkodó ember (kevesen vannak) látja Magyarországon, hogy a pénz nem minden.
Mikor nincs:
- jogbiztonság (jogselejt), helyette korrupt jogszolgáltatás van,
- gazdasági stabilitást,
- politikai kultúra (bűnözők vannak hatalmon, korrupció stb.).
Van viszont:
- ócska minőségű közoktatás,
- várólistás egészségügy,
- erkölcsi válság,
- szolga mentalitás (ez igaz a magyarországi lakosság legnagyobb részére),
- nagyon alacsony szellemi színvonal (tisztelet a kivételnek, de együgyű a magyar lakosság legnagyobb része, lásd közgazdaságtani, pénzügyi, politikai és érdekérvényesítési, érzelem tudatossági, jogi, életvezetési, egészségmegőrzési, propagandaismereti, digitális, funkcionális, gondolkodás módszertani analfabéta),
- létbizonytalanság (ma bruttó 750-et keresel, holnap már nem biztos, hogy találsz ennyiért munkát),
- kritikán aluli munkavállalói és munkáltatói kultúra,
- demográfiai válság várható,
- nyugdíj nem lesz (mikor már most is hitelből megy a finanszírozás),
- szakember és finanszírozhatóság hiány miatt folyamatosan romló közszolgáltatások (például egyes vízműveknél nem mérik a rákkeltő anyagokat, mert a kamu rezsicsökkentés miatt a kormány megvonta az erre szánt összeget stb.).
Természetesen megéri külföldre menni, viszont előtte szükséges:
- megfelelő indulótőke,
- utánajárni a lakhatási és közoktatási (gyerek miatt) lehetőségeknek,
- adott munkának (fizetés és távolabbi kilátások),
- környéknek, tartománynak (pl. ha elveszítenéd a munkád, találj rövid időn belül, akár más jellegűt is),
- megfelelő idegen nyelvtudás (C1),
- lényeges, hogy kint is törekedjetek a továbbképzésre (lásd: kiváló hageni egyetem, távoktatás),
- szándék arra, hogy beilleszkedjetek az aktuális kultúrába stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!