Business Analyst, Business Data Analyst és ehhez hasonló állásokhoz közgazdász vagy IT végzettség kell?
Igazából mindegy, én közgazdász diplomával lettem BA, de elég sok energiát belenyomtam, hogy ITs dolgokban felhúzzam magam (SQL, UML, Python stb stb.) Közgazdászként annyi előnyöd van, hogy a domain oldalt egyes esetekben sokkal könnyebben át fogod látni, pl ez banki rendszereknél vagy ERP-knél elég nagy előny, persze van olyan domain is, mint mondjuk a gyógyszeripari cuccok, ahol a világon semmi előny nem lesz egy közgáz diploma.
IT végzettséggel annyiban lesz talán könnyebb, hogy ott a technológiai alapok adottak, csak a domaint kell elsajátítanod.
Ami viszont igazán fontos, hogy business analizist igazából így ahogy van, nem tanítanak sehol. Nem is lehet, merthogy a megtanulásához szükség van egy valódi cégre, amin kvázi gyakorolhatsz. Na most ebből jön a dolog másik nehézsége, mégpedig az, hogy a BA az gyakorlatilag minden cégnél mást jelent, teljesen más fókuszokkal, és amikor munkahelyet váltasz, ezeket figyelembe kell venni. A lényeg az, hogy baromi rugalmasnak kell lenni, és nagyon nagyon jó soft skillek (stakeholder kommunikáció, konfliktuskezelés stb) kell ahhoz, hogy gyorsan belerázódj egy ilyenbe még akkor is ha kened vágod a domaint meg a technológiát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!