Mi történik akkor, ha a 3 honap próbaidő lejárt, és el akarok jönni a munkahelyről, a munkáltató szabhat gátat?
Gátat nem szabhat, viszont próbaidő lejárta utáni felmondás esetén van felmondási idő (nem csak határozatlan idejű szerződésnél!).
Ha a szerződésben foglaltak nem térnek el a Munka Törvénykönyvétől, akkor ez a felmondási idő 30 nap (naptári nap!).
Ha a munkáltató ragaszkodik hozzá, akkor ezt a 30 napot le kell töltened még a cégnél. Vagy munkával, vagy szabadsággal, vagy keresőképtelenséggel, vagy fizetés nélküli szabadsággal, bármivel.
A 30. napon ér véget a munkaviszonyod.
Ha a felmondási időt nem töltöd le, akkor törvény szerint jogellenesnek minősül a munkaviszony megszüntetésed. Ilyen esetben a felmondási időre járó távolléti díjadnak megfelelő összeget meg kell fizetned a cégnek.
Ezen felül a "hirtelen" távozásoddal okozott és bizonyítható kárt is követelheti a munkáltató.
Amúgy még nem kaptam szerződést, napi bejelentéssel vagyok.
Milyen szerződést kaphatok?
Az egyik típust ismerem, amiben 3 honap a próbaidő.
De van még olyan is, ami határozatlan idejű. Ebben az esetben bármikor leszámolhatok következmények nélkül?
“Amúgy még nem kaptam szerződést, napi bejelentéssel vagyok.”
Az igen, akkor minden további nélkül leléphetsz, nem kell megvárnod semmit.
Csak azokra a kérdésekre válaszoljatok, amit feltettem:
"De van még olyan is, ami határozatlan idejű. Ebben az esetben bármikor leszámolhatok következmények nélkül?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!