Hogyan spóroljak?
Sziasztok.
Hogyan tudnék félretenni bármennyi összeget a fizumból? Átlagos keresetem van, de a hónap végére mindig kifolyik a kezemből. Sok ruha, kaja rendelés, nasi, üdítő, stb.
Hogyan kezeljem a pénzt tudatosan? Jó lenne megtanulni, mert így bajok lesznek később.
Köszi!
Mennyi havonta a fix kiadásod?
-hitel
-albérlet
Stb.
Kis barátom, spórolni abból és akkor lehet és kell amikor sok van.
Amikor nincs, abból nem lehet. Nem olyan világ jön, hogy spórolni fogsz.
Tudni kellene, hogy ebből a pénzből milyen körülmények között élsz, ebből kell lakást bérelned és fenntartanod, van egy hitelmentes, kis rezsijű lakásod vagy a szüleidnél laksz, és gyakorlatilag csak zsebpénz? Csak mert teljesen mások aszerint a lehetőségeid.
Ha csak elszórod a pénzt, nem a szükséges dolgokra megy el, akkor egyszerűen döntsd el, mennyit szeretnél havonta félretenni, azt rögtön a hónap elején utald át egy olyan számlára, amihez a kártyáddal hozzá sem férsz, felejtsd el, és aztán csak a maradékot költsd.
Ha ebből kell önállóan albérletet fenntartanod, akkor minden elismerésem, hogy egyáltalán kijössz belőle, spórolási ötletem nincs.
Nem azért kell az excel bevétel-kiadás táblázat, hogy az spóroljon neked, hanem azért, hogy átlássad a pénzügyeidet.
Először is ezt kell megtudnod. Miután kivontad a bevételedből a fix kiadásokat (számlák), utána tudsz a maradékkal számolni.
Ebből vond le a havi élelmiszert, üzemanyagot és ami még kell a hétköznapokhoz, de nem extra kiadás mint a cipő meg a ruha.
Próbálj meg olyan helyeken vásárolni mint az Aldi meg a Lidl, nagyon durva árkülönbségek vannak. Ezeken belül is ajánlom a saját márkás termékeket. Főzzél előre 2-3 napra. Ne rendelj kaját gyakran, ne vegyél annyi nasit. Ha kell egy új cipő és nem azért mert a másik kiszakadt, hanem mert megtetszik, tegyél rá félre 1-2-3 hónap alatt. Ne egyszerre vegyél meg mindent.
Fuuu, hát ez nagyon kevés lóvé. Tanulni kellett volna keményen, ahogy én tettem. Én havi 1.5 milliót keresek, és ez még kb az alja fizu.
IT, F24.
Érdemes átnézni a holmijaidat és a feleslegeseken, vagy nélkülözhetőkön túladni. Gondold át, hogy a költségeidből mi az amire tényleg igazán szükséged van és mi az, amit csak unalomból, szórakozásból veszel meg. Nyilván nem véletlenül írtad, hogy "Sok ruha, kaja rendelés, nasi, üdítő, stb." Ezeken sokat lehet spórolni, mert zömében meg van az ember nélkülük is.
Én pl. elkezdtem összeírni a mozifilmeket, amiket megnézek. Melyik film, mennyibe kerül a jegy, mennyi a büfé költség. Év végén dobtam egy hátast, hogy mennyit költöttem és amikor átnéztem, hogy melyik filmet volt tényleg érdemes megnézni, láttam, hogy a fele idő és pénzkidobás volt. Azóta jobban átgondolom, hogy tényleg érdekel-e az adott film. Ha igen, akkor megnézem, de a felesleges időkitöltő filmekre nem járok moziba, majd megnézem Netflixen, vagy tévében.
Spórolni viszont csak egy bizonyos pontig lehet, mert ha már nem lesz miből, akkor nem tudsz többet lefaragni. Felfelé viszont nincsen limit. Többet keresni tudsz. Előléptetés, fizetésemelés, más munkahely, más szakma, másod, harmad állás, saját vállalkozás.
Leggazdaságosabb, ha a saját képességeid fejlesztésébe fektetsz és aztán a tudásoddal több pénzt keresel, illetve megtanulod, hogyan tud a pénzed is hasznot termelni neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!