Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ki dönti el, hogy mikor mész...

Ki dönti el, hogy mikor mész szabadságra?

Figyelt kérdés

A törvény szerint a szabadság nagyobb részével a munkáltató rendelkezik.

Azonban ahol eddig dolgoztam, ott mindig a munkavallaló kérte, hogy mikor menne szabadságra, és a munkaado maximum nem engedte alapos indok miatt.

Most hallottam olyanról, hogy elkuldik szabadságra az embereket úgy, hogy ők nem is kérték azt.

Egyedi eset? 🤔

Hallottatok már ilyenről?

2022. aug. 3. 07:09
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Én személy szerint akkor megyek, amikor akarok.

De igen, a fizikai állománynál előfordul, hogy el kell küldeni az embereket, mert maguktól nem mennek, mindenki tartogatja az év végére, meg ki tudja mire.

2022. aug. 3. 13:44
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk csak időarányosan lehet kivenni szabadságot. Tehát pl. 1-2 szabadság havonta és ennyi.

De ha nem kell menni dolgozni, mert aznap, arra a műszakra nincs munka, akkor lazán elküldenek a leghamarabbi műszakban szabadságra.

És ugye, amiért folyamatos műszakban dolgozunk, ami 12 órát jelent egy nap,

ha két egy nap egymás után kerül kiadásra szabadságként, akkor az azt jelenti, hogy nem 2 szabadság ugrott, hanem 3 szabadság.

(mert hiába napokban van számolva a szabadság, ha pl. valakinek 20 szabadsága van egy évben, akkor az összesen 160 órát jelent, mert 1 szabadság = 8 óra)

2022. aug. 3. 19:54
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

"Nálunk csak időarányosan lehet kivenni szabadságot. Tehát pl. 1-2 szabadság havonta és ennyi."

Szabálytalan.

"De ha nem kell menni dolgozni, mert aznap, arra a műszakra nincs munka, akkor lazán elküldenek a leghamarabbi műszakban szabadságra."

Szabálytalan.

"És ugye, amiért folyamatos műszakban dolgozunk, ami 12 órát jelent egy nap,

ha két egy nap egymás után kerül kiadásra szabadságként, akkor az azt jelenti, hogy nem 2 szabadság ugrott, hanem 3 szabadság."

Ez szabályos.

2022. aug. 3. 21:28
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Az MT-t érdemes olvasgatni. A szabadságok kiadása a munkáltató feladata. A dolgozó minimum 7 nappal rendelkezhet. A szabadságokat úgy kell kiadni, hogy egy évben legalább egyszer legyen egybefüggő 14 nap (ettől el lehet térni, ha a dolgozó belemegy).
2022. aug. 3. 21:36
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Bár a főnököm elküldene szabira. De neki eszébe sem jut, hogy fél év alatt még nem voltam szabadságon, pedig járna. Ő annak örülne, ha szabadnapom sem lenne, nehogy neki kelljen dolgozni (mert helyettesem nincs, egyedül dolgozom).. :(
2022. aug. 3. 22:32
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

#13: pedig nálunk így van.

Több helyen dolgozunk, tehát több "kirendeltség" van. Aznap, vagy előző nap dől el, hogy mégis, hova kell menni legközelebb? És így derül ki az is, ha szabadságra van küldve az ember.

Valahol úgy olvastam, így a szabályos igazából, hogy időarányosan van a szabadság kiadása.

Emellett, én úgy tudom, csak 7 munkanappal rendelkezik a dolgozó, a többi a munkáltató kénye-kedve alapján kerül kiadásra. Tehát, annyira nem is érdemes számolni azzal, hogy az ember eldönti, hogy mégis, mikor megy szabadságra? Majd eldöntik helyette.

Ja, tavaly volt leállás (vagyis nem hoztak munkát), így dobálták kifele a szabadságokat. Így már nyáron elfogyott nem egy embernek a szabadsága, egész évre. December 24-ével kapcsolatban meg választhatott az ember. Vagy fizetetlen szabadság, vagy ledolgozza máskor.

2022. aug. 3. 22:44
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

"Emellett, én úgy tudom, csak 7 munkanappal rendelkezik a dolgozó, a többi a munkáltató kénye-kedve alapján kerül kiadásra."

Igen, de előtte szólni kell 15 nappal. Neked is és nekik is. Az nem szabályos, hogy ma mondják meg, hogy holnap szabadság.

2022. aug. 3. 23:32
 18/21 anonim ***** válasza:
75%

#17: vagy mondjuk ma mondják meg, hogy ma nem kell bejönni, mert nincs munka.

Igazából nem egy munkatársamnak ez a "rendszer" nem tetszik. Mert ugye, addig ülnek otthon, készülnek az éjszakára, aztán hopp, nem kell menni mégse. Aztán éjszaka már mit csinál az ember?

Mondjuk ez a szabadságos téma akkor is gáz tud lenni, amikor kiderül, az embernek valahova el kell mennie és az időpont két héten belül van és nem lehet sehova se mozdítani.

2022. aug. 4. 02:30
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
#16 Ez egy ritka szar munkahely. Csak azért mérik ezt megtenni, mert van olyan hülye, aki így is vállalja.
2022. aug. 4. 18:35
 20/21 anonim ***** válasza:
75%

#19: köszi.Legalább akkor kiderült egy tök idegentől, hogy mégse én vagyok a *zar, amiért nem verem a hátsómat földhöz örömönben ezen munkahely miatt. Meg hogy nem vagyok azért *zar ember, amiért már elhúznék erről a munkahelyről.

Ugyanis már képembe kaptam egy munkatárstól, hogy örüljek, hogy van munkám. A főnöktől meg azt, hogy ránk egy családként tekint.

2022. aug. 4. 18:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!