Ki dönti el, hogy mikor mész szabadságra?
A törvény szerint a szabadság nagyobb részével a munkáltató rendelkezik.
Azonban ahol eddig dolgoztam, ott mindig a munkavallaló kérte, hogy mikor menne szabadságra, és a munkaado maximum nem engedte alapos indok miatt.
Most hallottam olyanról, hogy elkuldik szabadságra az embereket úgy, hogy ők nem is kérték azt.
Egyedi eset? 🤔
Hallottatok már ilyenről?
Termelői területen szokott lenni kötelező leállás, illetve a két ünnep között is kötelező a szabit kivenni.
Persze el szoktak térni ettől, teljesen egyik cég se áll le, legalábbis én ezt tapasztaltam.
De tény, hogy van ilyen, már az állásinterjún is szokták mondani. Akinek nem tetszik, ne vállalja.
"Azonban ahol eddig dolgoztam, ott mindig a munkavallaló kérte, hogy mikor menne szabadságra, és a munkaado maximum nem engedte alapos indok miatt."
Normális helyeken ez így is van, hogy te döntöd el, mikor mégy szabira, max azt mondja a főnök, hogy egyszerre a csapatból max 2 ember lehet szabin.
3 féle esetben fordul elő, hogy a munkáltató mondja meg, mikor menjél szabira:
1. Termelési területen, amikor nyári vagy karácsonyi leállás van.
2. Erősen szezonális munkáknál, amikor az év egy részében hajtás van és nem mehet senki szabira.
3. Legalja cégeknél, ahol a főnök mindent és mindenkit ellenőrizni akar, illetve állami szférában (pl Posta). Na ezeknek a cégeknek nem érdemes dolgozni.
8-as: nem tudom, honnét szeded ezeket. feleségem gimnáziumi tanár, idén júli 15-ig minden nap be kellett menniük, és aug 22-én kezdenek. ez 25 nap. ehhez jönnek még az évközi szünetek, amikor javítja a dolgozatokat. mondjuk azt, hogy a feleségemnek kb. 5 nappal több van egy évben amikor ő rendelkezik az idejével mint nekem (főállás versenyszférában) cserébe pont 1/3 annyi a fizetése, és az átlag munkanapja jóval hosszabb, mint az enyém - egy évben jóval több órát dolgozik, mint én.
folyamatosan mondom neki, hogy ne csináljon hülyét magából, mondjon fel, előbb utóbb meg is teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!