Közgazdasági elemző diplomával milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak versenyszférában?
Bankoknál, biztosítónál, nagyobb (tulajdonképpen bármilyen) pénzügyi, tanácsadói területen működő multinál. Valószínűleg nem a makroökonómiai tudásod miatt fognak felvenni, hanem mert egy üzleti szakon végzetthez képest sokkal erősebb matematikai, statisztikai, ökonometriai tudással rendelkezel, amit más területen lehet alkalmazni.
Ezeknek a cégeknek a központjai jellemzően Budapesten vannak, vidéken kevesebb ilyen szakemberre van szükség (de mondhatnám azt is, hogy kihalásos alapon lehet ilyen vidéki helyekre bejutni). A Covid miatt viszont egyre több olyan bp-i cég van, akik kínálnak vidékieknek full HO munkalehetőséget is.
Annyit viszont hozzátennék, hogy a PM, az MNB vagy az ÁSZ nem klasszikus értelemben vett közszféra. Elemzőként bizonyos szempontból a szakma csúcsát jelentik, elég jó fizetéssel, emellett referenciának se rossz, úgyhogy egy próbát az is megér. Az más kérdés, hogy ezek a munkahelyek is jellemzően budapestiek.
Kb. zéró. Amiket az első ír, nem lenne rossz, de az ilyen típusú elemző állásokat betöltik a “sima” pénzügyesek. Közel 15 évet húztam le ilyen típusú állásban multi(k)nál 3 országban, több tucat befektetési és akvizíciós projekten dolgoztam, és még alkalmazott közgazdászt is csak elvétve láttam, a pénzügyesek tarolnak mindenhol.
A komoly banki elemző, quant állásokat betöltik a sokkal komolyabb matematikai alapokkal rendelkező alkalmazott matematikusok, GPME-sek, alk. közgazdászok. Jó lenne amit az 1. ír, csak nem az NKE-s MNB-s hallgatóknak, hanem a Corvinusos osztatlan GPME-seknek, ELTE-s matematikusoknak stb. Egy két éves mesterszak bizonytalan hallgatói és oktatói állománnyal kevés ehhez.
Sajnálom, ha kiábrándító vagyok, de néha a valóság nem az, amit hallani szeretnél.
Makroelemzőként szerintem egyértelműen külföld, ott vannak olyan bankok meg cégek amik meg is fizetik ezeket, ott van pl Pozsár Zoltán a Credit Suisse-nél, érdemes rákeresni :) Két évvel járt alattam a pécsi közgázon.
Jó, nyilván ő egy más szint, nagyjából mutatja, hogy milyen irányban érdemes keresgélni.
De olyan ismerősöm is van, aki most japánban dolgozik a Moodysnak. Magyarország szerintem felejtős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!