Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Nem éri meg Budapesten dolgozn...

Nem éri meg Budapesten dolgozni, ha saját ingatlant szeretnél?

Figyelt kérdés

A budapesti lakásokat nézve horror árakat látok, mégis mindig azt olvasom, hogy ha jól fizető munkát szeretnél, akkor a fővárosba kell költözni. Bizonyos speciális területeken ez biztos így van, de vajon általánosságban is kijelenthető az, hogy ez megéri egy tanult, diplomásnak?

A gondolatot a saját helyzetem hozta elő. Mérnök vagyok, és 3 év tapasztalattal nettó 400 felett keresek vidéken. Lehet, hogy Budapesten egy 20%-al többet keresnék, csak a különbség, hogy itt konkrétan fele annyiba kerülnek az ingatlanok, mint Budapesten.

Én csak egy szerencsés helyzetben vagyok, és vidéken tényleg nagyon kevés a jól fizető munka? Mert nálunk pl a vidéki telephelyeken alig alig vannak jelentkezők az állásokra, a fővárosban viszont sokkal inkább mérsékelt ez a probléma.

Az fővárosban valóban többet fizetnek annyival, mint amennyibe kerülnek a lakások, vagy ott az ingatlan értékben vaskosan benne van az is, hogy ez Budapest, így ha valaki ingatlant szeretne, akkor jobban megérheti egy vidéki település?

2022. jún. 11. 15:09
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
63%

Mérnökként jó hülye vagy, ha Budapestben gondolkodsz. Mennyi agyhalott van még mindig, aki elhiszi a tündérmeséket, aztán veri le a fizetéseket, nyomja fel az árakat.

Hiába látod, hogy több a hirdetés (ez sem igaz amúgy), ha durván sokkal több jelentkező van mindegyikre az egész országból. Egyszerűen vidéken konkrétan többet adnak már mint b*zipesten, van ahol majdnem a dupláját. Tudom, mert végiginterjúztam már minden pesti és nagyobb vidéki céget.

2024. jan. 26. 10:13
 32/38 anonim ***** válasza:
32%

31# Igazad van, engem is megkeresnek 2 hetente vidéki cégektől, hogy van-e bennem költözési hajlndóság, mert kb. bármit megadnak, csak menjen már oda valaki... Én inkább ezt tartom tündérmesének az általad említett helyett. Ahogy írták, elmegyek vidékre, ahol van három munkahely, ahova válthatnék, ha szeretnék. Egyrészt a hazai céges kultúra nagyon messze van attól, hogy ezt hosszútávon ne használják ki, másrészt nem minden a pénz ilyen formán. Ha nem tetszik és váltanék, de nincs hova, mit csináljak? Pakoljam fel megint az egész családot és álljunk tovább?

Lehet hogy Budapestre nem csábítanak mérnököket két, háromszoros szorzóval, de ha itt kilépek egy ajtón, biztos hogy holnap tárt karokkal várják, hogy belépjek egy másikon.

Mindenkinek más a prioritás.

2024. jan. 26. 10:43
 33/38 anonim ***** válasza:
63%

Azért az is egy tényezö, hogy az ember 100 km-es sugarú körben akar-e szükség esetén "ingázni" (azaz HO mennyiségtől függően bejarkálni havi 1-2 vagy akár heti több napot), vagy a koszlott BKV, tbc-s hajléktalanokon és húgyfoltos aluljárókon bukdácsolva Budapesten belül.

Mindkettőnek megvannak az előnyei, és hátrányai. Az elsőnek pl. az hogy az ember akár lakhat a saját szülővárosában, vagy más, számára megfelelő helyen. A másodiknak (talán) a valamivel magasabb fizetés, egyéb, Bp-specifikus dolgok amik más nagyvárosban nem találhatók meg (egyre kevesebb ilyen van.)

A lehetőségek száma, a lakosság, a cégek meg kb. azonos egy tetszőleges, fejlettebb gazdaságú (legyen az Debrecen, Nyugat-Dunántúl, lassan már a Dél-Alföld is...) 100 km-es körben vagy a fővárosban.

A legszerencsésebb persze az, ha az ember jó helyen, jó környéken lakik, max 10 perc tömegközlekedésre vagy egy félórás sétára a munkahelyétől, ahová eleve keveset kell bejárni.

Na ezt nem kínálja tálcán Budapest sem. Éveket szántam erre Budapest egyik legélhetőbb részén aztán föladtam, hazajöttem, ide egy másik városba, ahol mindez adott volt.

A másik meg, hogy miért kéne ugyanott ingatlant vásárolni ahol adott pillanatban dolgozik az ember? El lehet költözni, munkahelyet lehet váltani, létezik HO is. Szóval nem értem a kérdést :)

2024. jan. 26. 14:22
 34/38 anonim ***** válasza:
56%

Hiába hajtogatjátok, hogy mennyi cég van b*zipesten, mikor egyaránt ugyanolyan szarul fizet mindegyik. Hiába akarsz váltani, ugyanazt a 600-at adják mindenhol, ha meg nem tetszik, 2 perc alatt találnak valami BME-s majmot a helyedre akár 400-ért is.

Vidéken ha megvan a 900-1 milla nettóban, és azt emelgetik a szokásos évi 10%-kal, minek ugrálnál? Csak a pesti majmok pattognak állandóan ezzel a váltással, legtöbb vidéki ismerősöm jól elvan a helyén 10-20 évig is, és így is többet keres mint a pesti agymosottak, és még lazán megveszi a lakást is.

2024. jan. 26. 18:02
 35/38 anonim ***** válasza:
69%

34 jaja, ezt egy ismerősöm így fogalmazta meg bő 10 éve: több a munka de több a munkanélküli is.

Ennél pontosabb leírása nincs ennek a helyzetnek.

A másik, amit már 6-7 éve beszéltünk (akkor még Budapesten... egész pontosan Budán :) laktam én is), hogy megtelt a város.

Ez meg azóta szerintem halmozottan igaz, ma már tényleg kontrollálatlanul dől a nép a fővárosba és környékére.

2024. jan. 26. 18:06
 36/38 anonim ***** válasza:
56%
Azt nem értem nektek miért fáj, ha valaki vidéki suttyó helyett pesti agymosott akar lenni (ha már ilyen kedves szavakat használunk ugye)? Örüljetek a vidéki fullos melónak, amiben eltölthettek 10-20 évet és kész. Más máshogy képzeli az életét, ennyi.
2024. jan. 26. 19:38
 37/38 anonim ***** válasza:
50%

Nekem konkrétan azér "fáj" (azért ez erős szó ide), mert az egyik korábbi lakhelyemen élhetetlen tömegnyomor lett, az ország 80%-a meg ürül kifele, egyszerűen nincs, vagy alig van középút, egy-két szigetszerűen kiemelkedő, szerencsésebb várost leszámítva. A leszakadtabb területeken élőknek fogalmuk sincs milyen egy valódi városi lét, csak irány "pest" meg "kűffőd". Saját szülőhelyemen ez 1-2 évtizede már lezajlott, nagyon törpe kisebbség vagyok visszatérőként, a régi arcok árkon-bokron túlvannak, vagy teljesen le vannak amortizálva. Nem erről volt szó középiskolás korunkban :) És nem, ezen az sem segít, hogy "mehetek Pestre", megy a fene, különben is, mint mondtam Budán éltem, csak azóta az is egy rakás sz*r lett, elnézve a közállapotokat, szó szerint is, tele vidéki suttyóval, akik még az árakat is fölverték.

De az tény, hogy ide sem hiányoznak az ilyen hozzáállású emberek, úgyhogy alapvetően, bár nem ideális a helyzet, volt is rosszabb (amikor itt sem volt munka) és lehetne is rosszabb, ha az összes fogalmatlan ÉK-Magyarországi ide jönne melózni, mint "Pestre".

2024. jan. 26. 20:00
 38/38 anonim ***** válasza:
0%
Mé Londonban ,New Yorkban, Párizsban, Moszkvában, Tokióban tán megéri???
2024. jan. 26. 20:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!