Jól látom, hogy a mérnöki képzés "mintadiákjai" nincsenek előrébb a karrierben, mint aki átlagos volt egyetemen?
Egész pontosan én gépészmérnökként végeztem. Volt az évfolyamunkban néhány kiemelkedő tanuló, akik színötösök voltak vagy ahhoz közeli, miközben a többség bukdácsolt ebben a nehéz képzésben és csúszott is a végzéssel. Sztárnak számítottak az egyetemen, tanárok agyondicsérték őket, mindenféle kitüntetéseket kaptak, és sok ösztöndíjat.
Most ott tartunk, hogy 30 évesek vagyunk, körülbelül 5 éve mindannyian elvégeztük az egyetemet, és azt látom, hogy ezek a sztár tanulók nem igazán vannak előrébb a karrierben, mint sok közepes tanuló. Sőt. Jó pár példát tudok a közepes tanulók közül, aki előrébb jár: többet keres, magasabb pozícióban van multinál, vagy saját céget alapított másokkal, és hasonlók.
Azt is látom, hogy ezek a jó jegyeket kapó hallgatók jobban teljesítenek azoknál, akik totál végigszerencsétlenkedték az egyetemet kettesekkel és nincs érzékük hozzá, de egy jóféle közepes jegyekkel végzőhöz képest nem.
Kinek mi a tapasztalata? Nem volt időpazarlás ennyi felesleges információt bemagolni a vizsgákra a rendkívül nehezen megszerezhető ötösért, ennyi időt tölteni tanulásra az egyetemi években, ha aztán nincs előrébb az ember? Egyetemen menő volt, de a munka világában ugyanott tart mint az átlag. Pedig a tanárok azt mondogatták, hogy aki jól tanul, az lesz jobb helyzetben, aztán mégsem ezt látom.
#12 Ahhoz nagy minta kéne és nem csak gyakoris válaszok, mivel a gyakorit is bizonyos emberek használják ezért nem a legjobb az egész társadalomra következtetni.
#11 Diploma nem feltétlenül csak tudás miatt fontos, sok cég HR je szűr az alapján hogy van e diplomád vagy sem. Sőt vannak olyan szituációk amikor a sima bsc diploma sem elég.
Pl én infós fejlesztőként olyan helyen dolgozok ahol bizonyos szintnél a cég megköveteli az Msct. Persze ez egy speciális terület az ITn bellül hiszen sok webfejelsztő cég pl bárkit felvesz csak tudj programozni.
Mérnöki köröknél fontos a diploma különben csak technikus lehetsz max.
Tudományos körökben dettó, ha meg kutatni akarsz akkor PhD nélkül nem jutsz semmire.
#14 Pedig statisztikákkal foglalkozom, lehet hogy tudok egyet és mást a területről
De szívesen meghallgatom mivel "bizonyítottam be"
Nincs is szükségem a tanítgatásodra, ez a stílus pont azt a lúzer kocka réteget képviseli, akik jól megtanulták a számokkal való bánást és jó érzékük is van hozzá, de ezeknek a való életben való alkalmazásához hülyék, meg úgy általában az élethez. És pontosan ezek a nem jó mérnökök, ugyanis ahhoz soft skillek terén is fejlettnek kellene lenni, amit már a hangnemed önmagában is elég egyértelműen kizár.
Továbbá, több mérnököt ismerek, akiknek viszonylag rossz konyítása van a matematikai szemlélethez, mégis nagyon jók és sikeresek ebben a szakmában, más kvalitásaik miatt. És én nem ehhez a réteghez tartozom.
#15 nem neked írtam :D
#16 az egész kérdesed arról szól, hogy azon kárörvendesz, hogy akikre egyetemen irigykedtél szerinted nem lettek "sikeresek", és a soft skilleket kérded számon? Szép. :)
Pont azok vannak előrébb a karrierben, akik anno az egyetemet is 10 év alatt végezték el, és az összes gólyatáboron és egyéb marhaságokon vezetőként szivatták az újoncokat, meg a HÖK-ben nyúlták le a pénzeket. Nyilván utána a multicégnél is ezek az emberek lesznek a vezetők, mert megvan az affinitásuk hozzá, hogyan lehet bekerülni a megfelelő körökbe.
Márpedig itt Magyarországon kétféle karrierút létezik: vagy beosztott leszel vagy vezető, a többi csak üres duma. Előbbivel nettó 400-600 között megállsz, ami mai árak mellett egyáltalán nem nagy pénz és egy 8 osztályos segédmunkás is megkeresi. Utóbbival pedig rögtön 1 millió + céges autó. Nem véletlen, hogy minden cégnél csak a vezetők maradnak fixen akár 10-15 évig is, a sima beosztottak meg cserélődnek vetésforgóban 3 évente, mert reálértékbeli fizetésemelést csak váltással lehet elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!