Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jól látom, hogy a mérnöki...

Jól látom, hogy a mérnöki képzés "mintadiákjai" nincsenek előrébb a karrierben, mint aki átlagos volt egyetemen?

Figyelt kérdés

Egész pontosan én gépészmérnökként végeztem. Volt az évfolyamunkban néhány kiemelkedő tanuló, akik színötösök voltak vagy ahhoz közeli, miközben a többség bukdácsolt ebben a nehéz képzésben és csúszott is a végzéssel. Sztárnak számítottak az egyetemen, tanárok agyondicsérték őket, mindenféle kitüntetéseket kaptak, és sok ösztöndíjat.

Most ott tartunk, hogy 30 évesek vagyunk, körülbelül 5 éve mindannyian elvégeztük az egyetemet, és azt látom, hogy ezek a sztár tanulók nem igazán vannak előrébb a karrierben, mint sok közepes tanuló. Sőt. Jó pár példát tudok a közepes tanulók közül, aki előrébb jár: többet keres, magasabb pozícióban van multinál, vagy saját céget alapított másokkal, és hasonlók.

Azt is látom, hogy ezek a jó jegyeket kapó hallgatók jobban teljesítenek azoknál, akik totál végigszerencsétlenkedték az egyetemet kettesekkel és nincs érzékük hozzá, de egy jóféle közepes jegyekkel végzőhöz képest nem.

Kinek mi a tapasztalata? Nem volt időpazarlás ennyi felesleges információt bemagolni a vizsgákra a rendkívül nehezen megszerezhető ötösért, ennyi időt tölteni tanulásra az egyetemi években, ha aztán nincs előrébb az ember? Egyetemen menő volt, de a munka világában ugyanott tart mint az átlag. Pedig a tanárok azt mondogatták, hogy aki jól tanul, az lesz jobb helyzetben, aztán mégsem ezt látom.

2022. jún. 11. 09:05
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
53%
Diploma után el tudtam helyezkedni a szakterületen de a papír semmi pluszt nem adott és teljesen elfecséreltnek érzem az egyetemen végigtanult éveket.
2022. jún. 11. 10:24
 12/26 A kérdező kommentje:
8-as, a szombat délelőtt gyakorin válaszoló réteg ugyanúgy része a társadalomnak, mint mindenki, és minél több mintát kapsz valamiből, annál valószínűbb, hogy az abból kapott eredmény globálisan is igaz lesz. Kijelenteni biztosra nem lehet, de akkor is közelebb kerülsz.
2022. jún. 11. 10:33
 13/26 anonim ***** válasza:
67%

#12 Ahhoz nagy minta kéne és nem csak gyakoris válaszok, mivel a gyakorit is bizonyos emberek használják ezért nem a legjobb az egész társadalomra következtetni.

#11 Diploma nem feltétlenül csak tudás miatt fontos, sok cég HR je szűr az alapján hogy van e diplomád vagy sem. Sőt vannak olyan szituációk amikor a sima bsc diploma sem elég.

Pl én infós fejlesztőként olyan helyen dolgozok ahol bizonyos szintnél a cég megköveteli az Msct. Persze ez egy speciális terület az ITn bellül hiszen sok webfejelsztő cég pl bárkit felvesz csak tudj programozni.

Mérnöki köröknél fontos a diploma különben csak technikus lehetsz max.

Tudományos körökben dettó, ha meg kutatni akarsz akkor PhD nélkül nem jutsz semmire.

2022. jún. 11. 10:43
 14/26 anonim ***** válasza:
20%
#12 nem dolgom megtanítani neked hogy hogyan működik a statisztika, de azt itt egészen gyönyörűen bebizonyítottad, hogy jó mérnök te biztosan nem vagy.
2022. jún. 11. 10:53
 15/26 anonim ***** válasza:
73%

#14 Pedig statisztikákkal foglalkozom, lehet hogy tudok egyet és mást a területről

De szívesen meghallgatom mivel "bizonyítottam be"

2022. jún. 11. 11:03
 16/26 A kérdező kommentje:

Nincs is szükségem a tanítgatásodra, ez a stílus pont azt a lúzer kocka réteget képviseli, akik jól megtanulták a számokkal való bánást és jó érzékük is van hozzá, de ezeknek a való életben való alkalmazásához hülyék, meg úgy általában az élethez. És pontosan ezek a nem jó mérnökök, ugyanis ahhoz soft skillek terén is fejlettnek kellene lenni, amit már a hangnemed önmagában is elég egyértelműen kizár.

Továbbá, több mérnököt ismerek, akiknek viszonylag rossz konyítása van a matematikai szemlélethez, mégis nagyon jók és sikeresek ebben a szakmában, más kvalitásaik miatt. És én nem ehhez a réteghez tartozom.

2022. jún. 11. 11:06
 17/26 anonim ***** válasza:
27%

#15 nem neked írtam :D

#16 az egész kérdesed arról szól, hogy azon kárörvendesz, hogy akikre egyetemen irigykedtél szerinted nem lettek "sikeresek", és a soft skilleket kérded számon? Szép. :)

2022. jún. 11. 11:28
 18/26 anonim ***** válasza:
10%

Pont azok vannak előrébb a karrierben, akik anno az egyetemet is 10 év alatt végezték el, és az összes gólyatáboron és egyéb marhaságokon vezetőként szivatták az újoncokat, meg a HÖK-ben nyúlták le a pénzeket. Nyilván utána a multicégnél is ezek az emberek lesznek a vezetők, mert megvan az affinitásuk hozzá, hogyan lehet bekerülni a megfelelő körökbe.

Márpedig itt Magyarországon kétféle karrierút létezik: vagy beosztott leszel vagy vezető, a többi csak üres duma. Előbbivel nettó 400-600 között megállsz, ami mai árak mellett egyáltalán nem nagy pénz és egy 8 osztályos segédmunkás is megkeresi. Utóbbival pedig rögtön 1 millió + céges autó. Nem véletlen, hogy minden cégnél csak a vezetők maradnak fixen akár 10-15 évig is, a sima beosztottak meg cserélődnek vetésforgóban 3 évente, mert reálértékbeli fizetésemelést csak váltással lehet elérni.

2022. jún. 11. 11:32
 19/26 A kérdező kommentje:
17-es, kérlek az életben lévő lúzerságodból származó frusztráltságodat máshol vezesd le ne rajtam, a továbbiakban neked nem kívánok válaszolni, akármit írsz ezután.
2022. jún. 11. 11:34
 20/26 anonim ***** válasza:
34%
Eleve sértettségből ered a kérdésed, és amikor felhívjuk a figyelemed, hogy a statisztika nem így működik lúzerezel meg kockázol. Szerinted kettőnk közül ki a frusztrált? Plusz én abszolút elégedett vagyok a karrierremmel :))
2022. jún. 11. 11:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!