Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Akkor most hogy is van ez a...

Akkor most hogy is van ez a dolog az adókedvezménnyel?

Figyelt kérdés

Ha valaki után jár adókedvezmény, akkor ő alacsonyabb bruttóval kap nettóban ugyannyit, mint egy sima dolgozó.

De ha nem mondom meg, hogy jár utánam adókedvezény (és semmilyen módon nem utalok erre, tehát NEM ezért választanak engem) és a sima bruttó lesz az én szerződésemben is, akkor én több pénzt kapok nettóban, mint egy sima dolgozó?

2022. jún. 9. 09:43
A kérdező szavazást indított:
Így van.
Nem (irigy vagyok)
Nem (kommentben elmagyarázom, miért nem).
10 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
Az adokedvezmenytol ha szolsz akkor a ceg rendezi neked a papirt. Ha nem akkor ev vegen kell te a navnak kulon leadd az igenyt es visszamenoleg kerd az ado visszateritest. En a helyedben a ceges modszert valasztanam mert megkonnyiti a dolgod es a cegnek tok mindegy hogy neked mennyi a nettod ugyis az szamit mennyi bruttoban alkuszol meg veluk
2022. jún. 9. 10:03
 2/7 A kérdező kommentje:
De ezt az adókedvezményt nem én, hanem a cég kapja, mert olyan csoportból vagyok, akit nehezebben alkalmaznak (pl. pályakezdő, tartósan munkanélküli stb.)
2022. jún. 9. 10:09
 3/7 Koplárovics Béci ***** válasza:
#2: ez esetben viszont a bruttód nincs hatással a nettódra. Az az adó lesz kevesebb, amit a cég a bruttódon felül fizet az államnak. Értsd: a bruttód is és a nettód is ugyanannyi lesz, mint annak, aki után nem jár ez a kedvezmény. Viszont ha jár utánad ilyen, akkor azért érdemes közölni, mert ekkor kevesebbe kerülsz a cégnek (és nem, ezt nem fogják odaadni pluszban, mivel előbb-utóbb lejár), ami miatt legalább átmenetileg előnyösebb vagy nekik, mint aki után nincs ez a kedvezmény.
2022. jún. 9. 11:19
 4/7 anonim ***** válasza:

Igen. De egy munkáltatónak nem érdeke ez alapján diszkriminálni, mert ő nem fizet se többet, se kevesebbet.

Az meg ugye evidens, hogy minden bértárgyaláson csak és kizárólag bruttó bérről beszélünk, sohasem nettóról...

2022. jún. 9. 12:08
 5/7 anonim ***** válasza:

"De ezt az adókedvezményt nem én, hanem a cég kapja"

A munkáltatónak utánad járó kedvezmény nem érinti a Te béred sem nettóban, sem bruttóban.

A kedvezmény az Ő fizetési kötelezettségét csökkenti. Ugyanis a dolgozóknak számfejtett bérek után a munkáltatókat külön teherrel sújtja az állam. Ezt hívjuk köztehernek. Alapja a dolgozók bruttó bére. A kedvezmény által a bruttó bérek után alacsonyabb mértékben kell felszámítania ezt a közterhet a munkáltatónak.

Ez nincs hatással a Te béredre.

2022. jún. 9. 17:50
 6/7 anonim ***** válasza:

Szociális hozzájárulási adónak hívják ezt a közterhet.

Ez 13 %-os mértékű, és a bruttó bér az alapja.

Tehát ha a Te bruttó béred 300 ezer forint, akkor az után a munkáltató az államnak még köteles befizetni szociális hozzájárulási adóként 39 ezer forintot. Minden dolgozó bruttó bére után ez kiszámítja, bevallja, és köteles megfizetni.

Ha kedvezményben részesül azért, mert olyan dolgozót foglalkoztat, aki bármilyen okból kifolyólag nehezebben helyezkedik el a többieknél, és mondjuk ez a kedvezmény azt jelenti, hogy a szociális hozzájárulási adó az Ő esetében nem 13 %, hanem csak 10 %, akkor a bruttó 300 ezer forintos béred után (kizárólag nálad) nem 39 ezer forintot vár az állam szociális hozzájárulásként, hanem 30 ezer forintot. Így kerülsz a munkáltatónak kevesebbe, mint az, aki után nem jár kedvezmény, de szintén 300 ezer forint a bruttó bére.

Így érthető?

2022. jún. 9. 17:57
 7/7 A kérdező kommentje:
Igen, köszönöm szépen!
2022. jún. 9. 19:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!