Akkor most hogy is van ez a dolog az adókedvezménnyel?
Ha valaki után jár adókedvezmény, akkor ő alacsonyabb bruttóval kap nettóban ugyannyit, mint egy sima dolgozó.
De ha nem mondom meg, hogy jár utánam adókedvezény (és semmilyen módon nem utalok erre, tehát NEM ezért választanak engem) és a sima bruttó lesz az én szerződésemben is, akkor én több pénzt kapok nettóban, mint egy sima dolgozó?
Igen. De egy munkáltatónak nem érdeke ez alapján diszkriminálni, mert ő nem fizet se többet, se kevesebbet.
Az meg ugye evidens, hogy minden bértárgyaláson csak és kizárólag bruttó bérről beszélünk, sohasem nettóról...
"De ezt az adókedvezményt nem én, hanem a cég kapja"
A munkáltatónak utánad járó kedvezmény nem érinti a Te béred sem nettóban, sem bruttóban.
A kedvezmény az Ő fizetési kötelezettségét csökkenti. Ugyanis a dolgozóknak számfejtett bérek után a munkáltatókat külön teherrel sújtja az állam. Ezt hívjuk köztehernek. Alapja a dolgozók bruttó bére. A kedvezmény által a bruttó bérek után alacsonyabb mértékben kell felszámítania ezt a közterhet a munkáltatónak.
Ez nincs hatással a Te béredre.
Szociális hozzájárulási adónak hívják ezt a közterhet.
Ez 13 %-os mértékű, és a bruttó bér az alapja.
Tehát ha a Te bruttó béred 300 ezer forint, akkor az után a munkáltató az államnak még köteles befizetni szociális hozzájárulási adóként 39 ezer forintot. Minden dolgozó bruttó bére után ez kiszámítja, bevallja, és köteles megfizetni.
Ha kedvezményben részesül azért, mert olyan dolgozót foglalkoztat, aki bármilyen okból kifolyólag nehezebben helyezkedik el a többieknél, és mondjuk ez a kedvezmény azt jelenti, hogy a szociális hozzájárulási adó az Ő esetében nem 13 %, hanem csak 10 %, akkor a bruttó 300 ezer forintos béred után (kizárólag nálad) nem 39 ezer forintot vár az állam szociális hozzájárulásként, hanem 30 ezer forintot. Így kerülsz a munkáltatónak kevesebbe, mint az, aki után nem jár kedvezmény, de szintén 300 ezer forint a bruttó bére.
Így érthető?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!