Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Levelezős hallgatók, végzettek...

Levelezős hallgatók, végzettek miért vannak ekkora hátrányban illetve ennyi mindenből kizárva?

Figyelt kérdés

Nyilván a kettő összefügg.

(Elsősorban jogászokra és közgazdászokra gondolok, mert magam és ismerőseim példája alapján ebben mozgok. De mondjuk orvos nem is lehet senki levelezőn, az még rosszabb ilyen téren.)

Az egyetem során is nagyon sok lehetőségből ki vannak zárva, amikkel ki lehetne tűnni, önéletrajzot színesíteni.

Szakkollégium, diákszervezetek, külföldi ösztöndíjak, stb...

Egy részénél feltétel a nappalis jogviszony, ahol nem azt meg levelezőn munka mellett hogyan lehetne csinálni?

Diploma után is hátrányban vannak, legalábbis sok területen biztosan. Jobb állásokba, nagyvállalatok szívesebben vesznek fel nappalin végzettet.

Mit lehet tenni ezzel?

Pluszban még az is igaz, hogy levelezőn szemináriumok nélkül meg alapból kevesebb órával a tudás is nyilván kisebb és jobban elméleti.

2022. máj. 28. 08:29
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Megpróbálok mindenre válaszolni. Ha nem is mindenkinek (többen hasonlót írtatok), de minden gondolatra, felvetésre.

Engem a moziban a diákkedvezmények, meg a pizzériákban, stb… nem érdekelnek. Még a tömegközlekedés sem annyira, bár az már fontosabb.

Amiről a kérdés szólt. Külföldi ösztöndíjak, diákszervezetek, szakkollégiumok. Meg persze a munkaerőpiacon a megkülönböztetés.

Jogból beszüntetnéd a levelezőt? Isten ments! Akkor akik nem olyan háttérrel rendelkeznek, vagy második diplomának szánják, hogyan tanulnának? Ez még rosszabb lenne sokkal mint a mostani rendszer. Már nem csak hátrányban lennének, hanem esélyük sem lenne.

Az nem igaz, hogy nem kapnak állást a jogászok, de egy levelezős jellemzően rosszabbat illetve nehezebben.

Alkalmazott közgazdaságtanon azért nincs levelező amiért orvosin meg egyes mérnöki szakokon sem. Persze nem annyira nehéz mint ezek, de sokkal gyakorlatiasabb, matematikásabb mint egy gazdálkodás és menedzsment. Levelezőn hogyan lehetne megtanulni? Nem látod a logikát benne? Hát pedig ebben nagyon is van.

Valaki felvetette, hogy a levelezősöknek könnyebb is. Hmmm tantárgy, tanszék függő pl. a jogon. Van olyan tárgy amiből totál ugyanaz a vizsga, pedig nem volt szeminárium. Na meg az államvizsga…

Van amelyik tárgyból sokkal könnyebb.

„Szóval összefoglalva szerintem egyszerűen nincs is akkora igény arra, hogy heti egy-két napnál+otthoni tanulásnál többet kelljen áldozni az egyetemre levelezősként.”

Igény? Mód nincs rá. Azért mert mellette már dolgoznak a levelezős hallgatók.

„Akár már eleve a szakmájában is dolgozik, így nincs szüksége arra, hogy szakkolikban meg egyetemisták próbálkozásaiban vegyen részt.”

Az a kevés levelezős aki már az adott területen dolgozik azokra igaz, de a többség még a diploma előtt nem tud az adott területen dolgozni, hanem teljesen mást csinál. Na neki nagy szüksége volna azokra a pluszokra amik nappalin lehetségesek. Meg hát levelezős szakmai gyakorlatra is hogy menjen el?

Nem elsősorban az oktatás minősége, hanem ezek miatt van bődület hátrányban ahogy én látom.

5-ös nagyon jól leírtad (amit szerintem azért mindenki tud), hogy mi a különbség a kettő anyagi vonzatában. De ez nem segít azon amit kérdeztem, hogy melyiknek lesz értékesebb papírja és tudása.

„Levelező az csak annak éri meg akinek már van egy végzettsége és jól fizető munkája amiben később kamatoztatni tudja a levelezőn szerzett tudást.

Akinek csak egy levelező végzettsége van nem sok helyre fogják felvenni.

Ezt már a másik végletnek érzem. Így azért nem mondanám, de a tendencia ebbe az irányba mutat. Persze nem sehova fogják felvenni, de jó helyekre nem sajnos. ☹((

8-9-10:

A diplomában benne van. Vannak egyetemek és karok amelyek beleírják. Szóval elárulom, innen fogják tudni.

És tényleg azt hiszed, hogy senkit nem érdekel , hogy milyen tagozaton végez egy közgazdász vagy jogász? Neked mi a végzettséged, aki ezt írta?

10-es, ha szakmai helyen dolgozik akkor igen. Ezt egy informatikus megteheti diploma előtt is. Egy jogász például alig.

És nagyon sokan akik felnőtt fejjel kezdenek el egyetemet levelezőn, ők abszolút nem tudják megtenni, hogy már előtte is benne dolgoznak, mert hogyan. Gyakornoknak meg nem mehet el, ingyen vagy gyakornoki fizetésért. Már ha annyi idősen felvennék.

2022. máj. 29. 20:49
 12/16 anonim ***** válasza:
19%

#10 vagyok.

Közgazdász leszek. Nálunk a számonkérés ugyanaz a levelezősöknél,mint nálunk nappalisoknál. Együtt vizsgázunk velük,nincs semmi könnyítés.

A saját szakomból indultam ki,hogy szerintem gazdaságit simán megéri levelezőn.

Egyébként jelentkezéshez nem kérik be diplomát,végzettséget igazoló papírt (a legtöbb helyen) csak önéletrajzot,így csak akkor derül ki a képzés formája miután felvettek.

2022. máj. 29. 21:28
 13/16 anonim ***** válasza:
55%
#12 közgazdász? Tudtommal az AK-n csak nappali van. Vagy valamelyik gazdasági szakra érted?
2022. máj. 29. 22:02
 14/16 anonim ***** válasza:
69%
#12 vagyok. Az összes gazdasági alapszak közgazsász végzettséget ad, másik gazdaságira értettem,nem az AK-ra.
2022. máj. 29. 22:38
 15/16 anonim ***** válasza:
D*
2022. máj. 29. 22:38
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Ok, így már értem, sorry
2022. máj. 29. 22:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!