Mire mondják, hogy "multinál dolgozni"? És mi az ellentéte?
Sokszor úgy érzem, emberek nem is tudják, mire mondják ezt a kifejezést. (pont mint az értelmiségit) Ennélfogva én se tudom.
Egy ismerősöm a napokban azt mondta: multinál már nem bírnék dolgozni...10-12 órát naponta...
Hiába kérdeztem, nem derült ki, mi a mostani munkahelye és munkaköre, ahol ezek szerint nem olyan sokat dolgozik. Mi lehet az, állami cég? Ott kevés meló van, vagy mi? Ha beülsz egy állami céghez, ott láblógatás megy?
multinacionális cég.
De ez lehet akár egy boltlánc is, eladó, raktáros, stb. - vagy pedig felsőfokú végzettséget követelő diplomás munkakörök... Pl. a big4 (könyvvizsgáló cégek), vagy nagy termelő / kereskedelmi cégek itthoni leányvállalatai. P&G, Nestlé, stb. stb.
Igen, köszönöm, azt tudom, hogy valójában multinacionálist jelent, tehát szó szerint olyan céget, amelyiknek több országban van leányvállalata, alkalmazottai. Akkor a CBA, Príma, Coop boltok nem multik?
Az OTP multi?
És mi a multi ellentéte? Tudsz mondani M.o.-on nem multinál munkahelyet? Ott laza a tempó, nem kell dolgozni, ellenben a multinál elvárások és megszakadás van?
A rosszul használt fogalmakat szeretném tisztázni. Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Mit nem ertesz a multinacionalison? Ha tobb orszagban is mukodik a ceg, akkor multinacionalis.
Ennek semmi koze ahhoz, hogy milyen a tempo. Az munkakor/ceg/csapatfuggo.
2: de nem érted, hogy mit jelent a "multinacionális"...??
Hogy lenne a CBA multi, mikor full magyar a tulajdonos, és ugyan van külföldön is boltjuk, de nem az a jellemző.
Köszönöm a segítő válaszokat.
Tehát akkor már nem multi egy cég, ha van külföldön is boltja, de nem az a jellemző? Hol a határ, 70 vagy 95 %-nál?
:D :D
Előző előtti munkahelyem egy nagyobb de full magyar cég, a mostani egy multi hasonló területen.
A mostaninál azaz a multinál ezerszer lazább lightosabb a munkám mint az előbb említett magyar cégnél.
Szoftverfejlesztő vagyok, dolgoztam már szabadúszóként, magyar KKV-nál (kis- és középvállalat) és multiknál is, mindegyinek megvan a jellegzetes légköre, más a munkanap ritmusa, az emberek, a kultúra.
Multiknál előny a több fizetés, akár nagyságrendekkel több, mint KKV-knál. Jobb multiknál már nem havi fizetésről, hanem éves juttatási csomagról beszélünk, részvényekkel, RSU-val, nyugdíjhozzájárulással, egészségbiztosítással. Kivéve, ha egy helyi cost centernél dolgozól, mert akkor a fizetés is szar, cserébe a hátrányokat is megtapasztalod.
Hátrányok: személytelen légkör, túl sok humán és szakmai folyamat, belső politika, túlmenedzselés. Mesterkélt céges kultúra, diverzitás erőltetés. Gyakori, hogy a napi 8 órádból 4-5 meetingekkel telik, és amit te szabadidődben 1-2 nap alatt lekódolnál, az a cégnél 2-3 hónap lesz, de közben a követelmények is változnak párszor.
Mindez azt eredményezi, hogy az évek során kihal belőled minden lelkesedés a szakmád iránt, lassan megutálod a munkád, de lelépni nem fogsz, mert a több milliónyi részvényed 4-5 éven keresztül vestelődik.
#9 úgy tűnik te nem túl jó helyeken dolgoztál eddig.
Az utolsó bekezdésednek végképp semmi értelme, szinte minden cégnél 25/25/25/25% a vesting schedule, simán váltogathatsz évente, még jobban is jársz a sign-on bónuszok miatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!