Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Nem pályakezdő pedagógus (...

Nem pályakezdő pedagógus ( alt.isk, gimi) mennyit keresnek most, ami miatt sztrajkoltak?

Figyelt kérdés
2022. márc. 30. 11:32
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Azért durvák ezek a bérek, nálunk (nyugati határszél) nem egy gyárban kb kétszeresét megkeresi egy sima 8 osztályos betanított munkás...

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__11..

A tanári fizetéssel kapcsolatban csak egy régebbi válaszomat tudom idézni:

"Nem érdekel, ha lepontoznak, de szerintem ez nem csak a kormányon múlik, bár én sem szeretem a fideszt.

De a kezdő tanárok nagyon jól tudják, hogy milyen semmi "bért" fognak keresni, ha elvégzik az egyetemet, mégis elmennek hivatástudatból tanárkodni, vagy majd a párjuk eltartja őket. A kormány meg erre épít, hogy úgyis van elég a rendszert még éppen működtetni képes naiv hülye, aki szarért hugyért is elmegy hivatástudatból tanárnak, akkor minek emeljenek bért? Vagy te munkáltatóként adnál 300-at a munkás Józsinak, mikor 100-ért is ugyanúgy mindent megcsinál? Amíg a tanárok mindig bemennek dolgozni, és folyamatos a naiv utánpótlás, addig nem fog javulni a helyzet. A sírás, hogy jajjdekevésafizetésem nem fogja érdekelni a kormányt, ha másnap ugyanúgy bemész dolgozni. Vagy tömeges sztrájkkal, vagy felmondásokkal és az utánpótlás drasztikus csökkenésével lehet eredményt elérni. Szerintem is nagyon megalázó a tanári bér, de a sírásért nem fognak többet adni sajnos."

2022. márc. 30. 19:49
 12/16 anonim ***** válasza:
48%

Sosem értettem miért gondolják egyesek, hogy a tanítás általános iskolában, középfokú oktatásban valami kiemelkedő teljesítmény lenne e foglalkozás, mint megélhetési forrás természetéből adódóan. ( ha pedig esetleg hivatás lenne, akkor ab ovo nincs helye a pénzügyi kompenzációs szint megvitatásának. De Teréz Anya sajnos régen nincs már közöttünk )

Egy átlagos munkahelyen a selejtes produktum a gyártósor végén egyre ritkább, mert a helyben dolgozók folyamatosan törekszenek, hogy minimálisra csökkentsék a selejtet. A közoktatásban dolgozók ugyanakkor évtizedek óta következmények nélkül termelik a selejt kibocsátást igen jelentős arányban. ( persze ismerjük a kifogást, ők nem tehetnek róla, mert a külső körülmények,...)

2022. márc. 31. 12:29
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
12: akkor teheted meg, hogy anyagi juttatás nélkül végzel egy teljes ember kívánó tevékenységet, ha van valamilyen passzív és fix bevételed. Ha nincs, akkor éhenhalsz...
2022. márc. 31. 12:33
 14/16 anonim ***** válasza:
0%

13: igaz. Ezzel akkor le is rendeztük, hogy a pedagomókusoknak nem hivatása van, hanem polgári foglalkozása. Kipipálva, ettől kezdve nem hivatkozhatnak arra, hogy egy magaslatról szemlélhetik a hierarchiában alattuk elhelyezkedő munkavállalókat, akiket az elhivatottság motivál)

Ennyi selejt létrehozásával nem is csoda, hogy alacsony a bérük.

2022. márc. 31. 17:36
 15/16 anonim ***** válasza:

14: Te vagy a munkájuk eredményének iskolapéldája... Tényleg rossz a helyzet.

Csak aztán az a helyzet, hogy jelenleg a jó tanár meg a rossz tanár is ugyanolyan szarul keres. Így sok motiváció nincs arra, hogy jók legyenek.

2022. márc. 31. 17:49
 16/16 anonim ***** válasza:
0%

15: Az, hogy mi a jó és a rossz kereset nyilván viszonyítás kérdése.

Jó a keresetük a nyújtott teljesítményükhöz képest ( ld. selejt bosszúja)

Jó a keresetük a nigeri, guatemalai, mongol, albán, dél-szudáni, észak-makedón, moldáv,..... tanítókhoz képest.

Rossz a keresetük a német, holland, norvég, svéd tanárokéhoz képest. ( hmmm... gazdaságilag igen fejlett országok, mert a tanítók által kibocsátott selejt ott nagyságrenddel kevesebb)

Attól a meglévő tanítói állomány nem lesz jobb, hogy több fizetést kapnak a közpénzekből. Először teljesítményt kell felmutatni, és akkor a következő generáció mmár fedezetet tud nyújtani a magasabb vásárlóerejű tanítói fizetések megalapozásához.

2022. ápr. 1. 10:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!