Nyugaton tényleg “alja” munkának számít a vendéglátás?
8. Ja, egy pubban a pultnal rendelsz vagy appon, de etteremben nem igy van.
Itt van service charge. Nem jellemzo a jattolas, de szoktak azert adni. Ne amerikai szinvonalra gondolj. Ismeros azt mondta naluk elosztottak az osszes abban a beosztasban dolgozo kozott a penzt egyenloen. De mittomen ilyen par fontokra gondolj.
Nem szamit jo munkanak. A ber se legmagasabb egy pincernek, kicsivel jobb, mint a minimalber. A chef mar jobb. Viszont nagyon porgos munka. En nem is tudtam regen, hogy a pincerek nem ulhetnek le. 😬 Mekkora hulye szabaly amugy, engem mint vendeg rohadtul nem erdekelne, ha a pult mogott uldogelnenek a pincerek es onnan neznenek minket.
A lakhatasi koltseghez kepest itt is szar fizu Londonban a pincer, a chef mar valamivel jobb.
A helyiek kozup van azert aki ezt dolgozza, nem lett itt se mindenkibol befektetesi bankar, orvos vagy jogasz. De teny, hogy rengeteg a bevandorlo ezekben a munkakorokben. Meg is szivtak a Brexit es covid alatt, amikor mindenki hazament az allami covid bertamogatassal aztan meg nem jottek vissza, vagy nem johettek vissza, mert tul sokat voltak tavol.
Meg amit mas is irt, hogy vacak 0 oras szerzodest adnak ilyen helyeken, amivel kb. semmi jogod nincs es ugy raknak be munkaba ahogy akarnak.
0 oras szerzodessel pedig nagyon nehez lakastberelni vagy ingatlant venni. Ugy elore haladni az eletben.
Az ossze-vissza beosztas miatt pedig a privat eleted is eleg hektikus, vagy nem tudsz egy tanfolyamra beiratkozni, ha a fonok nem flexibilis es hagyja hogy kedd-csutortok delutan szabad legyel a suli miatt.
Hol nem?
Kulimeló. Szolgálsz, mászkálsz, pakolászol. Persze lehet profi szinten űzni, és biztos vannak helyek ahol jól megfizetik, de azért továbbra is egy kulimeló. Amire szükség van, és maximálisan fontos a fogyasztói társadalomban, és én is csinálnám ha erre lenne lehetőségem, de azért a hierarchiában alja.
Valóban nem jó meló, igy 35 körül már szinte az összes ismerősöm, aki csinálta, kimenekült belőle.
- Pènzügyileg sem váltja meg a világot, ráadásul a kártyas fizetès egyre hangsúlyosabbá válásával a borravaló sem jelentős
- Megeszi az ember èletèt, mert ha emberi nyitvatartású kis helyen tolod, nem fizet semmit., Ha jobban akarsz keresni, akkor hètvègèzès, ünnepnapok, normális kapcsolatot ellehetetlenìtő munkarend.
- mindezek mellett nagy arányú fekete ès szürke foglalkoztatás, ami a tervezhetetlen bevètellel, ès a kvázi hitelkèptelensèggel nem tesz lehetővè családalapìtást vagy továbblèpèst.
- ráadásul a fentiek ès a pörgős, stresszes munkakörnyezet miatt nagyon nagy az alkohol ès dorgfogyasztás ès függősèg aránya, ezt szintèn láttam/halottam az ismerettsègi körben. (A testvère is azèrt hagyta ott a pályát, mert egyszerűen nem bìrta a konyhán dolgozó millőt ès a tanulatlan alpari kollègákat. Ráadasul nem is utolsó sarki kifőzdèkben dolgozott)
Hmm...Nekem egy ismerősöm fia csinálja kint. Ő szakács, a mennyaszonya pedig pincérnő. Nekik is van kapcsolatuk ezek szerint. :D
De amúgy elhiszem amiket mondtok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!