Aki már mindkettőt ismeri, iroda vagy vendéglátás jobb?
Étteremben kezdtem (napi 12-14 óra), aztán cukrászdában folytattam (nincs ünnepnap, viszont túlóra sok van). Aztán voltam barista is. Fiatalon ezek jók, az ember bírja a terhelest. Szerettem, hogy kreatív munkát végzek.
Viszont megviselt, hogy se halottak napja, se rendes karácsony, se húsvét, se pünkösd. Amikor mindenki más pihen, akkor van nekünk a legdurvább hajtás és a legtöbb túlóra. Nem is fizettek meg jól egyes helyeken, ment a csalás a bejelentésekkel, meg a hétvégi munkapótlékokkal (főleg az étteremben). Kiidegelt.
Aztán jött a pandémia, bezárták a szeretett kávézót (mondjuk az jó csapat volt, rendesek voltak).
És váltottam. Nem bántam meg (mondjuk, hozzá kell tennem, hogy most végeztem az egyetemmel). Pályaváltásba fogtam pár éve, mivel már akkor éreztem, hogy nem akarok majd 30 évesen hétvégén asztalokat leszedni.
Szóval, ha van lehetőséged, akkor próbáld ki. Semmi se végleges. Ha meg nem tetszik, akkor még mindig vissza tudsz térni a vendéglátózásba.
Vendéglátás az kemény, ott fizikailag és szellemileg ott kell lenni toppon. Vitaminokat + magnéziumot kell szedni folyamatosan, hogy bírjad a nyomást és a fizkai terhelést. Naponta 9-10 órában 15-20km-t megyek.
Nincsenek hétvégék, nincsenek ünnepek. Volt úgy, hogy December 24-25-26-28-31. napokon 16 órát toltam ebbe benne volt a szünet is mondjuk, de kemény. Kint voltam Karintiában az osztrkoknál 1800 méteren a -20 fokban. Ki kellett ásni a kocsimat mert ellepte a hó. Aztán rohadt nagy a nyomás, ha valamit elrontasz akkor még sztressebb lesz, mert kevés az alkalmazott nagy a nyomás mindenki azonnal akar mindent. Ha valamit elrontasz beúszol.
#1 vagyok.
Mekkora cégről lenne szó? Családi vállalkozás?
Biztos vagyok benne, hogy lesz betanítás és elfognak mindent mondani, ami a munkakör betöltéséhez kell. Illetve, azt gondold végig, hogyha most ezt nem próbálod ki, vajon lesz-e még ilyen lehetőséged ott a lakhelyeden.
Én megyeszékhelyen élek. A lehetőségek itt is limitáltak, azonban mindig megtakáltam a módját a továbblépésnek. Merni kell változtattni.
7-es vagyok. Elég egyszerű a válasz, az irodai ugye ülőmunka, tehát kényelmes, nem vethető össze egy vendéglátós "talpalással". Én minőségellenőrzésen belül elég sok mindent csináltam, hol laborban, hol üzemben, hol irodán dolgoztam, de utóbbit szerettem a legjobban. Nincs 12-16 órázás, mint pl. egy konyhán vagy étteremben (azt is próbáltam), napi 8 órás munkaidő van egy műszakban, mondhatni "királyi meló". Papírok, számítógép, telefonok, egy kényelmes szék, amin ülhettem egész nap, bármennyi is volt a munka (de nem is hajtottak halálra).
Azóta (és előtte is) többféle munkahelyem volt, most pl. szobalány vagyok egy kis hotelben, ahol fizikalilag majd beleszakadok a munkába, pedig itt is egy műszak van és napi 8-9 óra, de leülni max. akkor tudok pár percre, amikor eszem valamit. Ehhez képest az iroda tényleg "úri muri" volt..:)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!