Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan vágjak bele a szabadúsz...

Hogyan vágjak bele a szabadúszó fordításba?

Figyelt kérdés

Közgáz alap+mesterképzéssel, folyékony angol és holland nyelvtudással jelenleg kb 3 éve dolgozok ezeket mind aktívan használó munkahelyen. Mindig is érdekelt a fordítás, így most hogy olyan élethelyzetbe kerültem ahol a viszonylag nyugis munkám mellett van elég sok szabadidőm, belevágnék.

Hallom mindenfelől, hogy manapság már konkrét fordítói képzés nélkül is bele lehet vágni a fordításba, főleg ha van szaktudása az embernek az adott területen.

A fordítóiparban bármilyen módon tevékenykedőktől kérdezném, hogy hogy érdemes egy ilyenbe belevágni? Írjak rá irodákra, hogy szeretnék munkát vállalni? Kezdjek inkább freelances oldalakon mint pl Upwork? (Régen fordítottam ott néhányszor, de nagyon sok kommissziót levesz sajnos.) Komolyan vesznek-e így egyátalán, vagy gondolkodj el legalább egy felsőfokú szakképzésen (pl gazdasági fordító)?

Előre is köszi a válaszokat.

2022. márc. 10. 19:41
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Kezdheted irodáknak, ez jó ötlet, mert belelendülhetsz a munkába és így az ügyfél keresést leveszik a válladról. Ehhez viszont számlaképesnek kell lennek. A NAVnál bejelentkezhetsz egyéni vállalkozóként, de szakfordítást csak szakirányúvégzettséggel csinálhatsz, viszont a műfordítás tevékenységi kódhoz nem kell papír. Elküldöd az önéletrajzodat, megmondod, hogy mennyit kérsz (vagy ők mondják, hogy mennyit ajánlanak). Fordítóprogramot is vehetsz, hogy gyakorolj, ha van erre tartalékod.
2022. márc. 10. 20:02
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Bár én csak "mellékesben"fordítottam, de nekem csak fordítóirodán keresztül sikerült bekerülnöm komolyabb helyekre, mint pl. bíróság, rendőrség, ügyészség. Igaz, hogy így kevesebbet kaptam készhez, de rendszeres munkát biztosítottak.
2022. márc. 10. 20:43
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! 2-es, neked volt valamilyen képesítésed a "mellékesben" fordításhoz? :D
2022. márc. 14. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!