Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek mi az igazság...

Szerintetek mi az igazság (hosszú)?

Figyelt kérdés

1. Azt hangoztatják régóta, hogy Magyarországon micsoda munkerőhiány van, alig akad aki dolgozna és hogy most a munkavállalók vannak jó helyzetben, ők diktálnak, emiatt nőnek a bérek is.

2. Van az a mondás, hogy gyárba, főleg betanított munkára "bárki jó", meg, hogy "kapkodnak az emberek után" annyira nincs senki aki dolgozzon.

3. Az ország nyugati felén élek, itt (elvileg) "rengeteg" a munka, azt látom én is, hogy folyamatosan hirdetik a melókat, főleg a különböző gyárakba. Szerintem 50km-es körzetben van 1000+ betöltetlen állás minimum és akkor az egyéb operátori munkakörökről még nem is szólva (ahova nyilván több ember kell).

4. A különböző gazdasági-pénzügyi blogok, portálok is folyamatosan ezekről a dolgokról cikkeznek, hogy "ennyi meg annyiért" várnak dolgozókat "végzettség sem kell" bla bla...

Szóval ezek alapján régóta keresek új munkahelyet, de valamiért sehova nem vagyok "jó". Valahogy azt kezdem érezni, hogy a meghirdetett pozíciók jelentős része kamu, vagy eleve be van töltve, csak a "rend kedvéért" hirdetik meg őket. Ezek azok ahonnét abszolút nem kap visszajelzést az ember.

Felsőfokú végzettségem van, ami egyébként semmit nem ér, ezzel tisztában vagyok. Azért csináltam meg a diplomát, mert alapból az érettségi tárgyaim ehhez a szakhoz voltak jók, és ez érdekelt. Pont. 18 évesen meg nem igazán arról gondolkodtam, hogy majd miből fogok megélni stb. Szóval a "tanulni kellett volna", meg "normális szakmát kellett volna választani" dolgot hanyagoljuk, mert tudom (de ha egyszer ez érdekelt akkor mit csináljak?).

Lassan 5 éve dolgozom egy helyi gyárban műszerész-gépbeállítóként, de ennél tovább is terjed a munkaköröm, eredetileg kizárólag informatikai jellegű volt (termék adatbázisok kezelése, karbantartása) ehhez jött hozzá a gépek konkrét beállítása, szervizelése. Szóval műszaki érzékem és tapasztalatom azt hiszem van.

Mindezek tudatában szoktam jelentkezni hasonló munkakörökre, szóval nem túlzottan nagy feltételeket támasztó pozíciókba (pl. nem vezetői szintű munka).

Volt, hogy fejvadász cégek is megkerestek hasonló munkára, én pozitív visszajelzést adtam, hogy nyitott vagyok meghallgatni bármilyen ajánlatot, de végül soha nem lett egyikből sem semmi.

Legutóbb egy helyi gyárba jelentkeztem szintén gépbeállítónak és interjúra sem hívtak be, csak egy olyan elutasító választ kaptam, hogy az önéletrajzom alapján nem felelek meg a munkára.

A feltételek középfokú végzettség, műszaki érdeklődés és hasonló munkakörben szerzett 2 év tapasztalat volt.

Mégsem felelek meg, ami miatt baromira csodálkozom...

És sok hasonló eset volt már. Azért nem aggaszt a dolog annyira mert van munkám, csak pocsék a fizetés és a cég eléggé "ingatag", nem tudom meddig fog még működni.

Viszont így kezdek aggódni, hogy ha esetleg megszűnik ez a munka sehova nem fogok kelleni. (Azért sem értem egyébként a dolgot, mert nálam sokkal rosszabb végzettséggel rendelkező ismerősök, haverok is simán bekerülnek hasonló munkakörökbe.)

Másnak mi a tapasztalata? Szintén ennyire nehéz jól fizető munkát találni?

Legyetek kedvesek normális válaszokat adni, a "nettó 1 milla alatt fel sem kelek" és hasonlók nem érdekelnek. Illetve azt hozzáteszem, hogy VIDÉKEN élek, NEM Budapest, szóval a "nettó 200 alatt nem dolgozik már senki sem" bölcseletek sem érdekelnek, illetve az sem, ha te ilyen-olyan "csodaszupermegagigafejlesztőinformatikusmérnőkzseni" vagy és naponta 6 milliót számlázol...

Köszönöm a válaszokat előre is!

2022. febr. 1. 18:15
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Küldd át az önéletrajzod (fénykép meg személyes adatok nélkül), meg pár pozícióleírást, amire pályáznàl és megmondom mit javíts rajta, hogy behívjanak!
2022. febr. 1. 18:24
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem elsőre az jött le a kérdésedből, hogy olyan munkakörökbe jelentkezel ahova egyrészt túlképzett vagy, másrészt a tapasztalatod is magasabb szintű. Elsőre azt mondanám, hogy a diplomát hagyd ki a CV-ből és butíts a szakmai tapasztalaton. De nyilván érdemben akkor tud az ember segíteni, ha látja a CV-d, és hogy milyen állásokat pályázol meg vele.

Érdemes több verziót megírni, a megpályázott állásokat kategorizálva.

Még egy dolog ami másodjára jött le. A kérdésed alapján értelmesnek tűnsz. Normálisan írsz, fogalmazol. Ha a CV-ben, vagy akár egy telefonos előszűrésen a kommunikációs képességeddel kiemelkedsz egy olyan munkakörben ahova ez nem előny, nem biztos hogy jó. Egész egyszerűen arra gondolok, hogy a vezetők, csoportvezetők akik gépkezelőkért felelnek egy gyárban, nem biztos hogy preferálják ha náluk értelmesebb kerül a kezük alá. Az alsóvezetők általánosságba véve kevésbé tehetséges, ugyan akkor domináns, sokszor elnyomó és egyben nárcisztikus személyiségek, akikkel ez, amit itt most mutatsz nem összeegyeztethető. Az elutasítás egy védelmi mechanizmus is lehet.

Ha egy munkaerő közvetítőnél pályázol, és kapsz tőle egy olyan levelet, hogy CV alapján elutasítva, nyugodtan megkérdezheted hogy ennek mi az oka. A válaszból már következtethetsz.

2022. febr. 1. 18:44
 3/7 A kérdező kommentje:

A diploma kihagyására én is gondoltam, csak akkor mivel töltöm fel az így keletkezett űrt? Azért arra, hogy 3-4 évig mit csináltam mit mondok?

Az önéletrajzommal szerintem nincs sok gond, átlátható és jól van megszerkesztve.

Szakmai tapasztalatom emg tényleg csak ez a majdnem 5 év egy cégnél.

"Egész egyszerűen arra gondolok, hogy a vezetők, csoportvezetők akik gépkezelőkért felelnek egy gyárban, nem biztos hogy preferálják ha náluk értelmesebb kerül a kezük alá"

Ezzel egyet értek, csak azért furcsa mert általában csak olyan munkákra próbálok jelentkezni, amelyeket közvetlenül a cég hirdet meg, tehát nem munkaerő-közvetítőn keresztül. A cégeknél meg többnyire a HR osztály dönt, legalábbis az önéletrajzok szerinti válogatás még biztosan hozzájuk tartozik, nem hiszem, hogy egyből kiadják a középvezetői vagy akár lejjebb lévő szintekre. Bár ki tudja. :D

2022. febr. 1. 19:08
 4/7 anonim ***** válasza:

3 évig feketén dolgoztál segédmunkásként valahol. Ezt már rád bízom. :D :)

"Szakmai tapasztalatom emg tényleg csak ez a majdnem 5 év egy cégnél."

Akkor csak ezt írd bele. Pontosan ezt keresik. Lojális, megbízható, gyorsan betanítható produktív munkára. Jó potenciál a gépkezelő munkához.

Egy kérdés, csak kíváncsiságból. Miért nem pályázol meg komolyabb munkát? :)

2022. febr. 1. 20:12
 5/7 anonim ***** válasza:

Ha ennyire gépekkel, gyártással akarsz foglalkozni és már van ezzel kapcsolatban 5 év tapasztalatod, akkor miért nem végzel el egy esti tagozatos szakképzést, vagy akár egy fizetős tanfolyamot ami kapcsolódik a területhez? (villanyszerelő, elektronikai műszerész, gépész technikus, stb.).

Végzettséggel szerintem biztos, hogy több esélyed lenne.

2022. febr. 1. 20:42
 6/7 A kérdező kommentje:

"Miért nem pályázol meg komolyabb munkát?"

Még fos munkára sem kellek, szóval miért lenne esélyem komolyabbaknál?

Pályáztam egyébként normális melóra, ami érdekes lett volna. Kb. azonnal behívtak interjúra, de aztán nem engem válaszottak ott sem.

"Ha ennyire gépekkel, gyártással akarsz foglalkozni és már van ezzel kapcsolatban 5 év tapasztalatod, akkor miért nem végzel el egy esti tagozatos szakképzést, vagy akár egy fizetős tanfolyamot ami kapcsolódik a területhez? (villanyszerelő, elektronikai műszerész, gépész technikus, stb.).

Végzettséggel szerintem biztos, hogy több esélyed lenne."

Nem feltétlen ezzel akarok foglalkozni, de ebben van csak tapasztalatom, mi esélyem lenne másban? Még itt sincs sok.

Elkezdtem egyébként 2 éve levelezőn egy olyan szakot, ahova pont jó volt az érettségim, simán felvettek és még a jelenlegi cégem profilját is tökéletesen lefedi (de nem műszaki terület).

Leszarták, semmiben nem támogattak, még annyiban sem, hogy plusz szabadságot adnának mondjuk a vizsgaidőszakra. Szóval abbahagytam, mert amúgy sem lett volna elég ingyenes félévem, hogy befejezzem és nem láttam értelmét annak, hogy ne egy, hanem rögtön két diplomával alázzanak meg olyan fizetéssel, aminél egy segédmunkás is többet keres.

Egyszerűen nem értem ez az egész hogyan működik. A közvetlen főnökömnek sima érettségije van, a hasonló pozícióban lévő kollégáknak meg 8 általános, szakmunkás esetleg érettségi. Szinte senkinek nincs a szakmából papírja. A cégnél ahol most vagyok 2-szer ajánlottak jobb (vagy jobbnak tűnő) pozíciót, mindkétszer igent mondtam, de végül egyszer sem tölthettem be, léphettem feljebb. Az első alkalommal végül felvettek inkább egy nálam jópár évvel fiatalabb srácot, akinek szintén semmilyen (szó szerint semmilyen) tapasztalata nem volt, volt egy érettségije és ráadásul olyan fizetésért, hogy azt hittem lehidalok. A vicc az, hogy a gyerek 2 hónap után elment, az állást meghirdették neten én pedig jelentkeztem rá. Válaszra nem méltattak.

Másodszor végül az az igazgató nem engedte, akinek a hatáskörébe tartozom.

Szóval tényleg nem tudom mit csináljak.

2022. febr. 1. 21:26
 7/7 anonim ***** válasza:
Melyik térségben keresel munkát?
2022. febr. 1. 21:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!