Fizetésemelés hogy szokott lenni?
Sziasztok! Kis kontextus: 23 éves vagyok, tavaly januárban kezdtem először “rendesen” (nem diákmunka vagy időszakos) dolgozni egy multi cégnél.
Hallottam, hogy fizuemeleést évente szoktak adni általában a nagyobb cégek. Ez hogy megy, a főnök hív be olyankor, hogy megtárgyaljuk a következő évi bért? Mi van, ha nem került még sor ilyesmire?
(Eléggé elszállt az infláció, legalább azzal megegyezően kéne emelni, különben kvázi csökken a fizetésem.)
Vagy nekem kell kezdeményezni ezt? És mi van, ha azt reagálják, akkor keressek más helyet, szóval érdemes egy bértárgyalás előtt körülnézni, ne érjen váratlanul az elbocsátás?
Ti hogy kapjátok/kezdeményezitek az emelést? Minden választ megköszönök!
Kaphatsz egyéni emelést ha kérsz, de egy év előtt nem javaslom.
Ha mindenki kap, akkor nyilván te is, de sok helyen csak márciustól van ez. Ekkor majd küldenek céges mailt mindenkinek vagy a főnök tájékoztat titeket, hogy mindenki 8%ot kap.
Cége válogatja, fél év tapasztalattal mondjuk élből nincs nagyon mire ugrálni.
Nálunk van januárban mindig évértékelő beszélgetés, ennek keretében van bértárgyalás is. Van egy standard "inflációkövető" emelés, plusz ki mint teljesített az előző évben kaphat többet.
És azon se lepődj meg, ha az éves emelést az ott töltött idő arányában adják (csak az előző évben kezdőknél természetesen)
Cége válogatja, hogy megy, de:
- Multinál általában fixen megvan, hogy az éven belül mikor van fizuemelés.
- Van, ahol adott százalékkal emelnek, van, ahol teljesítmény alapon és van, ahol egyénileg állapítják meg mindenkinek.
- Kérhetsz külön is emelést, de akkor azt érdemes valamivel alátámasztani. Muiltinál nem szoktak az ilyennek örülni.
Beszélgess el kollégákkal, hogy mire számíthatsz és az alapján vagy várj, vagy beszélj a főnökkel.
Ahogyan eddig leírták, multinál van éves teljesítményértékelés és ezt követi a fizuemelés, bónusz osztása (már ahol adnak).
Annyit kell tudnod, hogy ha ugyanabban a grade-ben maradsz (pl. A0 gyakornok, A1 junior, A2 intermediate, A3 senior, A4 lead stb.) akkor nagy emelésekre ne számíts. Ha menet közben grade-et léptél akkor lehet többet is kérni. De off-cycle bármikor kérhetsz több lóvét, vagy megadják, vagy nem. Jó, ha megindoklod, de nem kötelező. A burkoló se indokolja meg, miért vállalja másfélszer annyiért a melót, mint tavaly. Ennyibe kerül, jöjjek dógozni vagy nem?
Jó tanács: ha 1-2 év alatt nem sikerül grade-et lépni vagy nem nagyon akarnak emelni, akkor nézz szét a piacon. Váltással általában többet lehet kialkudni, mintha egy adott helyen várnád a sült galambot. 2 évente érdemes lesz majd szétnézned a piacon, hol mennyi az annyi.
#5: Az utolsó résszel teljesen egyetértek!
Én elkövettem azt a hibát, hogy 7 évig dolgoztam egy multinál, három év után volt egy belső poziváltás, level1-ről indultam. Közel 4 évig nem sikerült level2-be kerülnöm, mindig volt valami indok (nem nyaltam a főnöknek) és az utolsó 2 évben semmi emelést nem kaptam.
Elegem lett, szétnéztem és kaptam egy pozit, ahol kapásból seniorként vettek fel és jó 40%-kal magasabb fizuért. Sokkal hamarabb váltanom kellett volna.
Nem érdemes megvárni azt a pontot mikor már eleged lesz. Ha úgy érzed teljesítményed alapján megérdemled az emelést és nem kaptál az elmúlt egy évben akkor érdemes kérni. Ha elutasítják majd máshol megkapod.
Augusztusban kértem, nem kaptam, októberben már 30%-al többet kaptam. Felmondás után persze adtak 2 új ajánlatot, de akkor már nem számított.
Köszönöm mindenkinek!
1 éve vagyok itt, nem fél.
Ha úgy hozza a sors, cégen belül szívesen maradnék majd a jövőben, de itt sajnos az az irányelv, hogy átvenni más pozícióba ugyanazzal a fizuval vesznek, ennyit már kiderítettem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!