Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit csinál egy IT projektmened...

Mit csinál egy IT projektmenedzser?

Figyelt kérdés

Mi a tevékenysége, mitől nélkülözhetetlen a munkája, illetve mit csinál? Miben vesz részt, hogy néz ki egy napja? Érdekes ez a fajta munka?

Hová lehet eljutni ezzel, ill. vann lehetőség területet váltani innen, pl. adatelemzés felé?

2021. dec. 8. 16:47
 1/8 anonim ***** válasza:
14%
Tili-tolizza a jirakat es az ugyfel igenyeket, legtobb helyen 0-5 szazalek a hozza adott erteke :)
2021. dec. 8. 16:51
 2/8 anonim ***** válasza:
79%
A projektmenedzser irányítja a projektet, nála futnak össze a szálak minden témakörben: időbeosztás, eszközbeszerzés, pénzügyi tervezés, erőforrás menedzsment, specifikációk meghatározása stb. Kapcsolatot tart az ügyféllel és a saját cége döntéshozóival is. Gyakorlatilag egész nap meetingel, telefonál, szervez, emailezik. Izgalmas meló, de nem való mindenkinek.
2021. dec. 8. 17:40
 3/8 anonim ***** válasza:
0%
Lehetőség van váltani, de pénzügyileg nem éri meg.
2021. dec. 8. 17:42
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Adott egy cél (például új program vagy meglévő program migrációja, továbbfejlesztése, de ezer más dolog lehet, sokkal komplexebb is, mondjuk egy komplett infrastruktúra kiépítése).

A nagyfejesek megállapítják, erre mennyi pénzt és időt szánnak (sose eleget). A vicces, hogy ezt általában úgy állapítják meg, hogy nincsenek 100%ban tisztában az igényekkel, feltételekkel, amivel a cél megvalósítása jár.

Na itt jön először képbe a projektmenedzser. Mindig van egy ködös cél, amit meg kell oldani, úgy, hogy a pénz/idő már le van fektetve, de még azt se tudod 100%-ra, mit kell csinálni.

A PM elkezdi összeszedni az illetékeseket - akik JOBB ESETBEN :D szakemberek. Rosszabb esetben kontárok akiknek büdi a munka és mindenben a kifogást látják. Ilyenkor jön az egyezkedés, előfeltételek lefektetése, jóváhagyatása, a gyakorlati megvalósítás, majd annak elfogadtatása a nagyfőnökökkel. Rosszabb esetben veszekedés, oda-vissza egyeztetés, mert a szakemberek egy része nem kompetens vagy összevesznek egymással, stb.

Ha külsős beszállítót kell keresni (általában kell), az egy újabb pokoljárás, mert ott is egyeztetni, újabb fél igényeit listázgatni a kivitelezést illetően.

Tegyük fel megvan a terv hogy mit kell csinálni. Sokszor kiderül, jaj nem annyiért lesz meg, nem annyi időn belül. Lehet menni vitázni (megint) a nagyfőnökökkel hogy ez nem lesz így megvalósítva, akkor vagy lesz kompromisszum és mindent át kell szervezni, vagy a kedvencem - ez van, oldd meg. :D (A PM, kihangsúlyozom, elég kevés befolyással bír általában egy projekten, csak keménykedni tud verbálisan aztán ennyi).

Na mondjuk elindul valahogy a megvalósítás. 100% hogy kijönnek komoly problémák, csúszások, mondjuk a beszállító is hazudott, mennyi idő, költség, elmennek napjaid telefonálni a beszálíltóhoz, hogy most akkor mi van. :D Mennek az állandó egyeztetések a résztvevőkkel, mert sosincs elég idő, pénz, a főnökök meg általában durva nyomást gyakorolnak a PM-re. Ja és még mellette a csodás papírmunka, azt nehogy kihagyjuk. Nem csak ilyen számlabenyújtás, meg projekt-terv kalapálás, az lófütty. Inkább az IT rendszerek tanúsítása, biztonsági átvizsgálás, teszprotokollok, ilyesmi. Minél inkompetensebb a csapat, annál több jut a PM-re, már ha el akarja életében végezni a projektet. :D

Tegyük fel ezen mind átverekedtük magunkat, jöhet a tesztelése a rendszernek, programnak - soha sem lesz elég jó, szóval jönnek a javítások, egyezkedés megint, mindenki hisztizik hogy miért nem jó... :D -, majd az élesbe állítás, de még itt is szoktak komoly gondok lenni amit a PM-re vernek rá. Azután meg elszámolás, lezárás, mindenféle admin, pld. kiértékelés, ha annyira nem ment flottul a bolond csirkék terelése, akkor még egy jóízű leb*szás a főnököktől is (akik eleve hülyeséget kértek, de mindegy :)).

És ennyi, mert csőben a következő projekt, és kezdődik elölről...

7 évnyi PM tapasztalat mindenféle cégtől (külföldi multi, magyar nagyvállalat, magyar startup). Nem azt mondom hogy nem volt 1-2 kedvencem, de a nagyja jó fárasztó volt, mert én nem egy keménykedő ember vagyok alapból, hanem azt vallom hogy mind felnőttek vagyunk, és oldjuk meg együttműködve a dolgokat. De így szerintem nem lehet PMnek lenni, oda nem csak lelkiismeretesség kell hanem sokszor gerinctelen, fenyegető fellépés (főleg ha csak magyarokkal dolgozol együtt :)).

2021. dec. 9. 07:43
 5/8 A kérdező kommentje:

4.

Köszi, hasznos volt. .ost is PM-ként dolgozol?

2021. dec. 9. 12:27
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

4-es vagyok.

Igen, alapvetően PM a megnevezésem, de igazából váltottam általános "csicskából" egy konkrétabb területre (folyamatmenedzsment és biztonság). Ezekhez kapcsolódóan vannak állandó operatív feladataim és vannak projektek is, tehát hibridben tolom, és a cég is kisebb (magyar közepes startup), de ez így most elég szuper. Mondjuk sok év kellett hogy kitapasztaljam, egyrészt mi a jó nekem, meg mit nem szeretek munka és kollégák terén, meg megszerezni a szaktudást.

Még a kérdéed második felére válaszolva: ritkán kezd PM-ként az ember, inkább PM asszisztens/koordinátor. Utána lesz PM, aztán max senior PM és, mondjuk ha akarsz rendes fizuemelést, akkor váltogatni kell a cégeket rendszeresen. Van egy még fentebbi szint, a Program Manager, aki nagyon komplex, összefüggő projekteket fog össze és alá PM-ek tartoznak, de erről testközelből nem bírok nyilatkozni.

PMséghez hozzátartozik még a tanúsítványok megszerzése egy ponton, PMI/Prince2 szokott ez lenni, nekem Prince alap van meg, de igazából ez csak ilyen hülye régi elvárás mert a gyakorlat ezerszer többet ér.

Másik kérdésedre válaszolva, PM-ből adatelemzőre váltani szerintem nem éri meg anyagilag se, fordítva inkább. Illetve PM-ségből ha leágazik az ember valami speckó irányba, vagy informatikai felsővezetőség felé, az a nagyobb előrelépés.

2021. dec. 9. 13:05
 7/8 A kérdező kommentje:
Nagyon hasznos válasz volt, így már látom, hogy nem az én vilagom ez a terület. Inkább visszahúzódóbb vagyok, és kimerítenek az emberi interakciók. A folyamatos meeting, meg kemenykedés absholút leszívna. :D
2021. dec. 12. 16:29
 8/8 anonim válasza:

4-es és tökéletesen megfogalmazta.

Annyit még hozzátennék, hogy ritka ha csak egy projektet visz az ember, így a leírt történet több szálon is fut szimultán.

Üdv, egy szakmabeli!

2021. dec. 16. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!