Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Igaz az, hogy egy magyar...

Igaz az, hogy egy magyar dolgozó termelékenysége elmarad egy Nyugati országban dolgozó ember termelékenységétől?

Figyelt kérdés
Ezt mondták a tévében, hogy azért kevesebb Magyarországon a fizetés, mert egy magyar dolgozó nem termel annyit, mint egy tőlünk Nyugatabbra lévő ország dolgozója. Szerintetek igaz ez? Mondjuk ezt összehasonlítani csak az tudja, aki már dolgozott külföldön is. Vagy ez csak porhintés, hogy legyen mivel megmagyarázni a gyalázatosan alacsony magyar fizetéseket?

2021. nov. 25. 04:51
1 2
 1/11 molnarmarcell21 ***** válasza:
97%

Ez tény, nem "szerintem" kérdése :)

A termelékenység azonban nem azt jelenti, hogy a magyar munkás ügyetlenebb vagy kevesebb zabot tud óránként kihegyezni, mint egy német, hanem azt, hogy mekkora értéket tud előállítani adott idő alatt.

Például ha a magyar melós óránként 10 zabot tud kihegyezni és darabjáért 10 Ft-ot, tehát összesen 100 Ft-ot kap, az kisebb érték, mint a német esetében, aki óránként csak 1 zabot tud kihegyezni, de azért az egy darabért is 300 Ft-ot kap.

2021. nov. 25. 06:36
 2/11 anonim ***** válasza:
82%
Egyrészt azért alalcsony a magyar melós termelékenysége mert szarok a munkakörülmények. Én főleg a német anyacégnél dolgozom de néha haza kell mennem rövidebb munkákra az otthoni céghez is. Idekint érintőképernyős monitorról dolgozok 3D-s tervek alapján, odahaza fekete-fehér fénymásolt papírokról. Németben minden a kezem alatt van egy műhelykocsiban, minden létező szerelési problémát meg tudok azonnal oldani. Otthon egy kib@$zott villáskulcsot vagy egy behajtófejet fél óráig kell keresni, nevetséges. Nyilván nem tudok olyan értéket teremteni ilyen körülmények között mint Németországban. A másik dolog amiért otthon rosszabb a termelékenység az az hogy odahaza jellemzően azokat a munkafolyamatokat kell a munkásoknak elvégezni amik kevés hozzáadott értékkel bírnak. 5 csavart becsavarni naponta ezerszer egy szerelősoron az profit szempontjából kevés hasznot hozó munka. Persze sok kicsi sokra megy, a profit megvan végül, de más az amikor x értékű akatrészt az ember összeszerel egy komplex termékké 8 óra alatt és az a rengeteg különálló részegység már másfélszer annyit ér késztermékként. És ezt a hasznot egy ember termelte ki. Szóval hatalmas a különbség és ez törvényszerűen meglátszik a bérekben is.
2021. nov. 25. 07:20
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Üzemlátogatáson voltunk kicsiny hazánkban.

A német anyacég lecserélte a 160db/h-ás palackfúvó gépsorát, mert az már csak 100db/h sebességgel volt képes működni és 2-3 óránként így is bedöglött, majd jöhetett a 20-30 perces szervizelés, a gép 2 gépkezelőt igényelt.

Az új gép fúvófejenként 180db/h teljesítményű és ráadásul 3 különböző fúvófejjel van felszerelve, így 540db terméket tol ki óránként 2 gépkezelő közreműködésével.

A régi gépet aranyáron eladták a magyar leányvállalatnak, itt veszteség, míg az anyacégnél nyereség keletkezett! A gépet finomhangolták hazánkban 120db-ot gyárt óránként és 2 helyett 1 gépkezelő dolgozik rajta.

Német termelékenység új gépen 270db/kezelő (régi géppel 50db/kezelő) VS itthoni régi gép 120db/kezelő.

Az adatok is bizonyítják, hogy a német gépkezelő 2,25x-ör hatékonyabb...

2021. nov. 25. 07:27
 4/11 anonim ***** válasza:
95%

3-as nagyon jol ramutatott mi van emogott.

Igen ez eleg csaloka. Szoktak ra random hivatkozni, hogy a magyar munkas termelekenysege alacsonyabb. Aztan ha kimegy kulfoldre hirtelen hopp megugrik a termelekenysege...

A munkas termelese nem valaszthato ela gepsortol, amivel dolgozik es a cege beszallitolancban elfoglalt helyzetetol se.

A masik igencsak fontos dolog, hogy a termelekenyseg mertekegysege a penz. Igy ez egy ordogi kor. Kis fizetes mellett a termelekenysegre is kis szam jon ki, magasabb fizetes mellett ugyanaz a munka is magasabb termelekenysegkent kerul kimutatasra.

2021. nov. 25. 08:12
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Van abban valami, amit a 3-as írt. Még annyit tennék hozzá, hogy unokatesóm asztalos, kiment Németo-ba dolgozni, és azt mondta a nyersanyagban is nagy különbség van - itthon megrendel a fatelepről egy m3 faanyagot, akkor annak valamekkora része olyan lesz, hogy görbe, meg csomós - hivatalosan nem selejtes, mert a szabvány tűrésbe belefér, de neki ideje megy el azzal, hogy átválogassa, és valamennyit el fog belőle dobni.

Ha Németo-ban rendel a falusi fatelepről, papíron ugyanazt a minőséget, akkor abban valahogy mégis kevesebb a görbe léc, és jóval kevesebb időt tölt el az alapanyag válogatásával.

Az is benne van, hogy ugyanazért a szekrényért több pénzt kér el kint (tehát "nagyobb értéket állít elő"), de azt mondja ez a különbség elég gyorsan csökken (és nem azért, mert kint mennének lefelé az árak)

2021. nov. 25. 09:11
 6/11 anonim ***** válasza:
7%
Melyik "tv" mondta? Melyik műsorban? Ki volt az a konkrét személy aki ezt állította?
2021. nov. 25. 09:12
 7/11 anonim ***** válasza:
37%
Teljesen igazakat irtok. Azonban az is igaz hogy mas az emberek munkahoz valo hozzaallasa is. Kis Pista nem fog megszakadni itthon 120000ert ha az fix ber. Dolgoztam nemet ceg magyar gyaraban. En szerettem dolgozni, csinaltam rendesen. Siman dolgoztam szunetekben is. Nem fizettek meg de diakkent elment. Kabelkonfekcionalas volt, csupaszolt vezetekre utotte ra a kontaktot a gep. Regi kopott szar 30eves gep, orankent kb 2500at lehetett csinalni. A norma kb 17000volt, vagy kevesebb ha sok szerszamot kellett cserelni. Kb 2het alatt belejottem es minden nap 3 4000rel tobbet csinaltam mint az allando kollega. Miert? O beleszart. Ki nem rugjak mert ertett hozza, es allandora a kutyát nem talaltak ennyi penzert max diakokat szezonalisan. 2gepet kellett nyomni ugyan de duonkent siman tudtam telozni mellette. Az hogy mennyit daraboktam nem a gepen mult, hanem hogy a 150esevel legyartott kabelekhez mikyen surun mentem oda elvenni es kotegelni. Sot sok termeket,attol fuggoen hova ment lehetett 250esevel kotegelni. Pontosabban 250re beallitani a gepet hogy a gyujtobol kiboritsa 250nel a pl 30centis kontaktos vezetekeket.. na most a gep a 2.koteg utan allt meg ha az elso nem lett elveve. 2500as óránkénti gyartasnal latszik hogy egy 250es koteget pontosan 6perc alatt gyart le a gep. Vagyis 12percenkent all meg ha nem nyulunk hozza..szal kb 12percenkent kellett egyszer odamenni es zacskozni a ket koteget, ami max 1perc.. szal 11perc tamaszkodas.. tisztan latszik hogy a darabszam nem gepfuggo volt a legtöbbször hanem morál kérdése.. valtom anno vagott 2x13000et en 2x17000et..ugyanannyi volt a fix berunk.. viszont az en teljesitmenyemmel kb havi 100kval tobbet gyartottam, ami neki 4muszaknyi melo. Ehelyett orrbaszajba lehetett menni szombaton is.
2021. nov. 25. 09:27
 8/11 Koplárovics Béci ***** válasza:

Még ha a termelékenység ugyanakkora is, miért érné meg a nyugati cégnek keleten befektetni egy vagon pénzt, és ugyanazt a bért adni?

Nem azért van itt, mert a magyar birobot jobb, vagy szebb, mint a német biorobot, esetleg a magyar biorobot nyugaton. Egyszerűen azért, mert itt töredékét kell a bérekre költenie. Ha nem így lenne, nem érné meg itt termelnie. A legtöbb multi van annyira patrióta, hogy ha ugyanannyiba, vagy csak kicsit drágább, akkor inkább otthon gyárt. Ha valamit nagyon olcsón akar, akkor megy Kelet-Európába, vagy Távol-Keletre.

2021. nov. 25. 11:17
 9/11 anonim ***** válasza:
59%

A legtöbb külföldi tulajdoni gyárban olyan a termelékenység, mint az anyaországban.A német tulajdonúakban különösen.

Például a győri Audi vagy a kecskeméti Merga dolgozói mennyivel állítanak elő kisebb értéket, mint a müncheni vagy a stuttgarti dolgozók?

2021. nov. 25. 21:32
 10/11 anonim ***** válasza:
9-es: annyiban, hogy ott nem (csak) gyár van, hanem tervezőközpont is. Itt Magyarországon csak a legkisebb hozzáadott értékű munka zajlik.
2021. nov. 25. 22:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!