Alacsony fizetési igényt adtam meg, hogyan és mennyi béremelést kérjek a legközelebbi teljesítményértékeléskor?26/F
Gépészmérnökként dolgozom egy nagy multinál, R&D terület, 3 év releváns tapasztalat specifikus tudás, Budapest.
Befejezett BME BSc-m van, jelenleg még a mestert is csinálom, angol német felsőfokkal rendelkezem.
Bruttó 470-et kértem fizetésnek amit meg is kaptam, de a kollégáim (hasonló életkorban is) sokkal többet keresnek. Egy volt szaktársam kevesebb tapasztalattal többet kap mint én, és eddig nem zavart de az utóbbi évben a piaci helyzetre való tekintettel keveslem a fizetésemet.
Mi lenne a reális keresetem és hogyan kérjek és mikor emelést?
bruttó 650-750 egy ilyen területen nem sok, viszont én ettől nagyon messze vagyok. Kb ez lenne az a színvonal amellyel elégedett volnék.
Nem tartom túl valószínűnek, hogy ~20-40%-os emelést kapj ha hagyták, hogy durván 15%-al a piaci átlag alá lődd be magad bérigénykor. Jobb helyeken ilyenkor tesznek egy nagyobb ellenajánlatot mert egészen addig tudják megtartani az olcsó munkaerőt amég rá nem jön, hogy bőven a piaci átlag alatt a fizetése és elmegy.
Szerintem nézz szét más cégeknél ahol eleve emberi bérrel indítasz és nem kizsákmányolnak.
Minden annak függvénye, hogy mennyire vagy jó és fontos munkaerő, mennyire van szüksége rád a cégnek, mennyire könnyű vagy nehéz pótolni a tudásodat, mennyire megy jól a cégnek és mennyire korrektek a főnökeid, meg a felsőbb vezetés.
Nem a legkorrektebb dolog, de nem is feltétlenül kizsákmányolás, ha valakinek nem ajánlanak rá a bérigényére. Ha ő ennyiért szeretne dolgozni, tegye, a cégnek haszon, ő meg nem érzi veszteségnek, hiszen ő kért ennyit...
Nem lehetetlen (de azért valószínűtlen), hogy ha jelzed, hogy a többiekkel egy szinten szeretnél keresni, akkor belátják, hogy jogos az igényed és megadják elsőre is.
Jobbak az esélyeid, ha úgy indítasz, hogy elkezded körüljárni, hogy mennyire elégedettek a munkáddal, hogyan viszonyul a többiekéhez, mit kéne tenned hozzá, hogy emeljenek, így láthatják a törekvésed, hogy nem csak a markod tartod.
Azt is megteheted, hogy akár azzal indítasz, akár a korábbi folytatásaként a tárgyalás egy későbbi pontjaként jelzed, hogy ha nem emelnek, akkor elkezdesz keresni, vagy akár be is blöffölhetsz egy másik ajánlatot, amire rá kell ígérniük, hogy maradj. A blöffel és a fenyegetéssel az a gond, hogy könnyen cikivé válhat és fordítva sülhet el, ha esetleg nagyon nem akarnak emelni, mert akkor vagy maradni kényszerülsz és akár meg is szégyenülsz, vagy kénytelen leszel váltani, de már rosszabb szájízzel.
A legbiztosabb megoldás, ha máshol keresel magasabb bérrel keresni és ha már van biztos lehetőséged a váltásra, akkor állsz a mostani vezetés elé, hogy vagy fizetnek, vagy elmész. De ha alapvetően inkább maradni akarnál, akkor egyáltalán nem biztos, hogy szükséges ezt végigjátszanod, egy csomó időt és energiát elpazarolva magad és a másik cég számára is egy jelentkezés, interjúzás, stb. körrel.
Minden cégnek komoly költségeket, adminisztrációt és ezzel idő veszteséget, termelékenység csökkenést is jelent egy távozó dolgozó pótlása, az új embert megtalálni, betanítani, a váltással járó hibák, stb. Ha racionálisan gondolkodnak, akkor valószínűleg inkább érdekük megtartani téged. De nagyon sok helyen nem így gondolkodnak.
Olyan szempontból viszont mindenképp hasznos lehet máshol is körülnézni, hogy le tudd mérni, valóban van-e olyan munkaerő piaci értéked, mint amiről tárgyalni szeretnél. Tényleg ki tudsz-e máshol alkudni egy jobb fizetést, vagy hiú remény.
Egyébként béremelésről tárgyalni bármikor lehet, nem feltétlenül szükséges megvárnod a következő teljesítmény értékelést, főleg ha még messze van és viszonylag közel van az előző. Az újév például tipikusan remek alkalom ilyesmire, hiszen új naptári év kezdődik, általában év elején jelentik be mindenhol az áremeléseket, sok esetben ilyenkor lépnek életbe új adók, árak és szabályok, ilyenkor tervez újra a legtöbb ember és cég is. Ha január 1-től akarsz fizetésemelést, akkor még az ünnepek előtt érdemes elkezdened róla a tárgyalást.
Én ís hasonló cipőben járok. Azonos szintű kolléga, aki velem együtt kezdett jó 40%-kal többet keres.
Én be akarok próbálkozni egy 25-30% emeléssel, mert még az se érné el a piaci átlagot. Ráadásul egyik kolléga elment, az ő plusz feladatkörét pedig átvetted, szóval a felelőssége is több.
De nem vagyok teljesen biztos, hogy ekkora emelés kérni nem nagy pofátlanság-e? Mert amúgy a cég jó és nem kell meggebedni a meló mennyiségétől.
Ez nem pofátlanság vagy nem pofátlanság kérdés, hanem kereslet-kínálat, illetve tárgyalási technika kérdése. Ha te elvállaltad 40%-kal kevesebbért, akkor ők annyit adnak érte.
Ha észbe kapsz és ugyanannyit kérsz, mint a kollégád, akkor vagy elfogadják, vagy alkudozni kezdenek, vagy tárgyalni sem hajlandók, azt mondják, vagy ennyi, vagy mehetsz máshova. Elég valószínű az utóbbi. Aztán, ha tényleg elmész, akkor lehet, hogy gondban lesznek, vagy akár marasztalni is próbálnak, de az is lehet, hogy megpróbálnak még nálad is olcsóbban találni valakit - akár úgy is, hogy messze nem lesz annyira megfelelő, mint te.
Hogy melyik céggel/vezetővel hogyan érdemes tárgyalni, az nagyban függ attól, hogy milyen habitusú és mozgásterű vezetővel tárgyalsz. Általában a fenyegetőzést, sarokba szorítást (vagy megadjátok, vagy felmondok) a legkevésbé sem szokták szeretni, tolerálni, úgyhogy az ilyen követelésekből könnyen az lesz, hogy ajtót mutatnak.
Viszont, ha úgy mész be tárgyalni (akár kimondod, akár csak érzik rajtad), hogy szeretnéd az emelést, de ennyiért is hajlandó vagy tovább csinálni, akkor nem fognak engedni, hiszen érzik/tudják, hogy úgyis maradsz, ha nem adják meg, amit kérsz.
Szereted annyira a helyedet, hogy maradj itt továbbra is, ha nem adják meg?
10%-os fizetés emelést kérni, az semmi, az csak az inflációt követi. 10%-on túl van az igazi fizu emelés! Legalább 15%-ot kérj, mindenképpen, ha eltelt már legalább 1 év. :) De lehet ő maguk is felajánlják.
#8: Nekem eszem ágában sincs fenyegetőzni. Eleve ha ilyen habitusú lennék, akkor mertem volna többet kérni az elején. Csak azért mondtam ennyit, mert még ez az összeg is 35%-kal magasabb, mint amennyit az előző helyen kaptam (az egy multi volt és a főnök nem nagyon csípett, így elintézte, hogy 3 évig semmi emelést ne kapjak).
Sajnos akkor nem sikerült pontos infókat kapni, hogy mennyit is érdemes kérni.
Amit én be akarok vetni az emelés kérésekor, hogy jól végzem a munkámat, felvettem és csinálok egy extra felelősségkört is, valamint az egy évvel ezelőtt felvázolt célokat is teljesítettem. Ergo adok egy tárgyalási alapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!