Diplomás embernek is jogszerű a minimálbér, ha betanított állásban dolgozik? Ahova 8 elemi kell?
"ha legalább középfokú végzettséget/középfokú szakképzettséget igénylő munkakörről"
Egyébként ez ki vagy mi alapján dönti el? Szóval melyik munkakör számít legalább középfokú végzettséget igénylőnek? Ezt az adott cég dönti el? Hiszen eleve ő hirdeti a munkát ő tudja milyen feladatra keres embert, akkor mondhatja, hogy az adott munka nem igényel semmilyen tudást nem?
Munkakörtől függ, nem képzettségtől.
igen, 5, a cég dönti el, de vannak jogszabályok, mi az, amit képesítés nélkül nem láthatsz el.
Vannak olyan munkakörök, ahol jogszabály határozza meg, hogy milyen végzettséggel végezhető. Pl. sebész vagy villanyszerelő csak a megfelelő végzettségek birtokában lehetsz, függetlenül attól, hogy a munkáltatód mit gondol arról, hogy milyen végzettség kellene adott munkakörhöz.
Ahol jogszabály nem rendelkezik erről, ott a munkáltató saját jogköre meghatározni a szükséges elvárt végzettséget. Pl. ha én kitalálom, hogy segédmunkásnak (ahová egyébként semmilyen végzettséget nem ír elő a jogalkotó) csak olyan embert veszek fel, akinek diplomája van, minden jogom megvan hozzá, de ilyen esetben, lévén én magam határoztam meg ezt a szintet, muszáj legalább GBM-et fizetnem.
Jogszerű, ha aláírta, mivel elfogadta...
Orvosi diplomával is lehet kocsimosóként dolgozni, nem tilos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!