Ti mennyi bért adnátok egy betanított munkásnak? Egy érdekes kijelentés ihlette a kérdésemet, miszerint sok minimálbéres minimálbért sem érdemel szerinte.!?
Szerintem annyit kellene adni a munkásnak, amennyiért elvállalná az állást. Ha ez kevesebb mint a minimálbér, akkor kevesebbet. Nógrádban - Borsodban sokan dolgoznának a mostani minimálbér 60-07%-áért is, tehát így nézve a jelenlegi minimálbér túl magas.
A probléma az alacsonyabb minimálbérrel a visszaélés lenne: sokan megoldanák okosba, minimálra bejelentve az embereket és zsebbe adva a valódi nettó bért.
Azt kell látni, hogy 3 érdek áll egymással szemben: munkaadóé, munkavállalóé és az államé. Az egyiket csak a másik rovására lehet erősíteni.
Ha nő a fizetés akkor rosszul jár a munkaadó (és bizony könnyen lehet, hogy nem tudja kitermelni a fizetést). Ha csökken az adó és járulékteher, akkor jól jár a munkaadó (ha utána csökkenti a fizetést) vagy a munkavállaló (ha ugyanakkora bruttó mellett nő a munkabére), viszont rosszul jár az állam.
Ha meg az állam emel adót vagy járulékot, akkor vagy a dolgozó nettó fizetése csökken, vagy a munkaadó bérköltsége nő.
Tehát érdeksérelem nélkül nincs erőlelépés.
Nem minden minimálbéres termeli ki a bérét, sajnos, ezt el kell ismerni. Régebben a barátnőm villanykörtéket pakolt egy dobozba 8 órán át. A cégnek kb.135-140.000 Ft-ba kerül a munkavállaló. Ennyit mégis hogyan termelne ki? A mosogató talán a bérèt kitermeli, de ahol a hozzáadott érték kevés, ott a bér is kevés. Mesterségesen emelni a minimálbért, az minden csak nem hasznos a gazdaság számára. A kötelező minimálbér emelés miatt a többi, termelőmunkát végző személy bére nem tud emelkedni, mert a bérfejlesztésre szánt összeget elviszi a minimum bér állandó, erőn felüli emelése. Sávosan képzelhető el a bér. Pl:(mai viszonyokat figyelembe véve.)
szakképzetlen, betanított munka: nettó 75.000-80.000 Ft(fejletlen, nagy munkanélküliségű régiókban: 60-65.000 nettò)
Szakmunkáèrt: 140-160.000 Ft nettò
Diplomás minimálbér: 180.000 Ft nettó
nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a közös megegyezésre munkaadó és munkavállaló részéről, így lehetne valós bérnövekedés. Németországban eddig annyit kaptâl, amennyiért el tudtad magad adni a cégnek. Volt aki azonos munkakörben 9 €-t kapott óránként, volt aki 6.50 €-t. Most hogy kötelező legalább a 8.50 €-s órabér, minek adjon a cég többet ha a minimumot megszabják nekik, így aki eddig jól eladta magát ő is 8.50-et kap, meg az is aki eddig gyengébb volt. Fel kéne fogni hogy nincs egyenlőség, piaci alapon annyit érsz a munkaerőpiacon amennyit.
" Ennyit mégis hogyan termelne ki? "
honnan tudod hogy nem termeli ki? Ez röhej...mert az egyszerű munka? Én egy mekiben dolgoztam legutóbb 2,5 évet nekem ne nyomjad hogy a bérem se termeltem ki mikor majd megszakadtam alig bírtam gyártani a burgereket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!