Miért tartják értéktelennek a betanított munkát mikor a profitot éppen az adja hogy az olcsó munkaerő megcsinál mindent?
Iszonyatosan lesarkított és buta ez a kijelentés. A profit nem ilyen egyszerűen jön. A céget ahol a melós dolgozik ki alapítja? Nem kétkezi munkás. Ki tervezi meg a gépet amin a melós dolgozik? Egy diplomás mérnök. Ki keres beszállítókat, vevőket? Ki intézi a cég pénzügyeit, jogi ügyeit?
Na ugye, hogy a betanított munkás is egy porszem a sok közül. Salesesek, ügyvédek, beszerzők, könyvelők, pénzügyesek, projektmenedzserek, adminisztrátorok. Egyik sem kétkezi betanított munkás, és egyik nélkül sem menne a cég. Mindegyik kell hozzá. Ezért demagóg és buta a kijelentésed. Gondolom egy sértődött melós vagy, aki haragszik a nála műveltebbekre, mert keveset keres. És mi a különbség egy munkás és pl. egy mérnök közt? Miért kap több fizetést? Mert amit a munkás meg tud csinálni, azt 1 hét alatt meglehet tanulni, egy majom is tud pl. dobozolni, meg polcokra pakolni. A mérnök ezzel szemben 4 évet ül az egyetemen, folyamatosan képzi magát, meg tud tervezni egy bonyolult gépet amin majd a kétkezi munkás 1 hét alatt megtanulja, hogy hogy kell megcsinálni a terméket. Na, ennek alapján szerinted melyik munka értékesebb a munkaerőpiacon?
Kérdező. Szerinted, ha egy pályakezdő mérnök kap 200ezret, a betanított munkásnak mennyit kéne adni? 300-at? Ebben az országban mindenki csak sír, hogy nincs elég pénze. A jelszava a tanulatlan embereknek: ADJ. ADJ NEKEM MINDENT INGYEN. Miért? Mit tudsz nyújtani cserébe? Azt amit másik 200ezer tanulatlan? Igen. Ez semmire nem elég. Mivel szó szerint futószalagon jönnek a tanulatlan emberek, akiket ki lehet képezni bármire. Ezzel szemben, mit tud nyújtani egy épületgépész? Azt amit másik kb. 1000 ember. Ez jóval kevesebb. (a számok csak példák) Mivel kevesebb, ezt meg kell fizetni, mert nem olyan egyszerű találni egy másik olyan embert aki elvégezné az ő munkáját. Míg tanulatlan emberből bárhonnan leakaszt a cég 100-at is.
Menj oda valakihez az utcán:
A:
- Jó napot! Jöjjön kérem, tervezzen meg nekem egy 4 hengeres robbanómotort!
- Jó napot! Kérem írjon nekem egy programot amivel számlázni tudok, Windows 8-ason menjen!
B:
- Jó napot! Jöjjön, segítsen kipakolni a lakásomat, és utána elhordani a lomokat!
- Jó napot! Jöjjön, vágja ki nekem a kertemben ezeket a fákat, utána ásson egy 4x4-es 1 méter mély gödröt!
Szerinted? Melyikre fognak többen jelentkezni? Na ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!