Indirekt vagy direkt beszerzési területen van nagyobb karrierlehetőség? Mit gondoltok? Esetleg, ha kifejtős vàlaszt kapnék azért hálás lennék. :)
Azt azért szerintem tisztázni kell, hogy mit értesz indirekt beszerzés alatt. Mert van aki úgy gondolkozik, hogy az indirekt az a fénymásolópapír meg a wc papír. Ha így nézem, ez nem nagy kaland, max turizmus, vendéglátás terén, de akkor meg ugye nem feltétlenül indirektként kell értelmezni. Így nézve ebben nincs nagy karrier. Ellenben, ha úgy közelíted meg, hogy akár az infrastrukturális beruházások is oda tartoznak, az már más tészta.
Szerintem direkt beszerzésben érdemes kezdeni. Ezen a területen több a lehetőség elindulni, karriert építeni. Széria beszerzőként, aztán project, új beszállító keresés, tendereztetés stb stb. Aztán meg lehet gondolni, hogy itt karrierben érdemes-e elmenni indirekt felé.
Magyarországon szerintem még mindig hátrányban van az indirekt beszerzés, mint terület.
Indirekt kategóriák alatt: marketinget, fordítást, jogi szolgáltatásokat, különböző labour services, IT, stb.
Direkt alatt pedig: szigorúan arra amik a core businesshez kellenek.
Köszi a vàlaszod amúgy. Szerinted direkt beszerzésnél hátrány ha csak közgazdász diplomád van, illetve ellátási lànc menedzsment, viszont nem nincs műszaki?
Indirektben azért ez már kicsit komolyabb szint. Pont erre utaltam a félmondattal az infrastruktúra terén. De nagyban cégfüggő, hogy ilyen dolgok beszerzésére kell-e külön ember. Mármint mi az a vállalatméret, amikor ezek beszerzése elbír egy külön embert és nem az érintett területek oldják meg maguknak. Viszont ha már ekkora vállalatméret, akkor olyan horderejű egy-egy beszerzés, pl. IT területen egy vállalatirányítási rendszer, amit nem fognak kezdőre bízni. Szóval oda jutok megint, hogy szerintem direkt, széria beszerzésben érdemes kezdeni, aztán tapasztalattal orientálódni. Nagyon sok olyan dolog van a beszerzésben, amit nem tanítanak.
Nem feltétlenül gond a műszaki diploma hiánya, sokkal többet nyomnak a latba a szoft skillek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!