Ha igaz az amit itt is írogatnak sokan hogy a nyugati országokban a magasabb bérek mellé az árak is annyival magasabbak, akkor a több százezer magyar kivándorló nem tud számolni?
11: Csak az szokott a különbség lenni hogy Nyugaton ha társbérletben laksz, tudsz spórolni is, itthon meg sokaknak KÉNYSZER társbérlet.
De amúgy ha nem lenne kinn jobb az élet, nem lenne kivándorlás, ennyi.
Azért az nagyon nem mindegy, hogy valaki azért megy külföldre dolgozni, hogy pénzt tegyen félre mert itthon pl. házat akar venni v. építeni, vagy azért mert úgy döntött kinn akarja leélni az életét.
Családomban mindkettőre van példa. Akinek az a célja, hogy adott idő alatt minél többet tegyen félre, bevállalja a tömegszállást - viszont pl. a bátyám London mellett él, nem akar a belátható időn belül hazajönni, és futja a pénzükből arra, hogy béreljenek egy tök jó házat (nem lakást!), és mellette még jócskán félre is tudjanak tenni havonta. Évente 1x hazajönnek és elnézegetik itt "a sok idegbeteget" (ő szokta így mondani).
Semmi baj nem lenne ezzel a "németbe' meg osztrákba' dolgozok"-kal, ha legtöbb embernél nem társulna mellé egy olyan irdatlan nagy beképzeltség. Rendesen szerelmes lesz Németországba / Ausztriába / Svájcba akármibe. És ossza az észt, hogy bezzeg Németbe! Bezzeg Osztrákoknál! Ők tudnak vezetni! Ők autópályán úgy közlekednek mint az álom! Olyanok az utak hogy húúú! Ők olyan kedvesek! Ők szentek! Ott minden szép, minden jó! Bezzeg a szar Magyarország.
És nyílik a csipa, hogy targoncásként keresnek 2000 Eurót. Oké. Soknak hangzik itthoni viszonylatban. Akkor "sok", ha itthon költöd el. Ha kinnt élsz, akkor azért senki ne reménykedjen abban, hogy fényűző élete lesz.
Úgyhogy én itt is megkülönböztetnék két fajta embert. Aki kimegy, mert szeretne külföldön dolgozni és talál egy olyan lehetőséget többnyire a szakmájában, amit kinnt jól megfizetnek és kiköltözik. (Tehát nem kinti minimálbérért megy ki)
Meg van az a típusú ember, akinek 0 végzettsége, 0 nyelvtudása, van 8 általánosa, esik kel idehaza, hónapról hónapra él, nem tud mit kezdeni magával, nem jut előre, és ő akkor kimegy Németbe' mert ott arany élet lesz ruhahajtógatóként, meg mosogatóként, dőlni fog a lé, mert "idehaza nem lehet megélni, mert szar Magyarország". Özönlik a havi 1500-2000 EUR. Csak ha kiszámolod hó végére kinti megélhetéssel, semmivel nem vagy előrébb, mintha idehaza lenne egy normális (még csak nem is kell kimagaslóan jól fizetőnek lennie) állásod :D. Cserébe egy ruhahajtogató vagy 1000 km-re az otthonodtól és a családodtól.
GYMS-Megyében lakom, annak is sarkában. Ausztria kb fél óra innen autóval. Gimi után tudjátok hány fiatal ment ki Pandorfba ruhát hajtogatni, meg felszolgálni? Itthon meg verik magukat mert keresnek 1500 Eurót. Milyen szép karrier :D.
Azt nem teszik hozzá, hogy abból amúgy eltankolnak 60 ezret ha kijárnak, meg elkajálnak kinnt még 40-et. Meg amúgy nem is napi 8 órában vannak, hanem 10-12. Szombaton is dolgoznak. És kelnek 6 kor, meg hazaérnek este 8-ra. Amúgy meg a lábadat törlik beléd az emberek. Akkor? Végeredményében ez miben is jobb mint itthon? Jahogy semmiben, csak jól hangzik az 1500 EUR miatt. Értem.
A minimálbér kinnt is minimálbér. Igaz, valamivel többre elég mint a hazai, ez tény. De azt senki ne higgye hogy kimész minimálbérért dolgozni, és atyaég ott olyan életed lesz, hogy nem tudod majd hogy új 5-ös vagy 7-es BMW-t vegyél.
Arra elég hogy lakj valahol, étkezz, meg valamennyit félre tegyél. Ezt ugyan így meg lehet csinálni itthon is.
Aki idehaza nem boldogul, az kintt se fog.
"Aki idehaza nem boldogul, az kintt se fog."
Szülőkkel élek, így a fizetésem nagy része a zsebembe marad.
Ha ugyan ebben a szituban lennék valamelyik nyugati országba, csak minimálbérből 1-2 év spórolással olyan autót vehetnék és tudnék fenntartani, amiről Magyarországon egész életemben max csak álmodozhatok...
Nem egészen értem ez hogy jön ide... Ez a "kivándorló" magyarokról szól. Illetve aki ingázik. Aki kiköltözik / kijár azért dolgozni, hogy "jobban" keressen.
Te meg arról beszélsz, aki oda születik.
Előbb utóbb el kell ám költözni nekik is :)
Nem nagyon láttam még olyat, hogy valaki virít egy zsírúj AMG Mercit. Mi rácsodálkozunk hogy eeez igeeen. Mivel foglalkozik?? Ja?? Hát ő amúgy operátor Ausztriában minimálbérért.
Ne legyenek illúziók.
Leírtam. Minimálbér az kinnt is minimálbér. Ahogy azt is leírtam, hogy tiszta sor, hogy kinnt ez többre elég mint az itthoni. Nyilván több marad meg belőle. Elég egy normális élethez.
Cégünk ahol dolgozom, Németországban van a központ. Voltam már ott. A céges autókat leszámítva, összességében semmivel nem állnak jobb autók a parkolóban, mint idehaza. Hajlamosak vagytok azt hinni, hogy "németbe" Mindenki zsírúj luxuskocsikkal jár, annyira televannak. Ugyan olyan párezer eurós 10 éves szarokkal volt tele a parkoló mint itthon. Pedig ott szerintem a legszarabbul kereső ember is 3000 Eurót hazavisz. Akkor? Hol ez a pénz? És nekem ne mondd, hogy 200 ember közül egy sem akar magának drága autót. Ja tudom. Jön majd a válasz. Otthon van a garázsban! Persze :D. Mindent meg lehet magyarázni.
16 : én laktam is kinn pár évet, és az autópark jobb kinn, fiatalabb, nagyobb autókkal járnak. Ausztriában éltem.
Itthon ha keveset keresel igazából az se biztos hogy egyáltalán tudsz autót tartani.
Nem véletlenül van sokkal kevesebb autó is.
S bárhogy csűröd csavarod, jobb kinn a megélhetés. Olyan apróságokról nem is beszélve hogy ott van rendes munkanélküli ellátás, az EÜ is jobb.
Ismerősöm húsüzemben dolgozik. Havi nettó 660 ezer körül kap németben. Többen vannak egy albérletben. Havi 350 ezer simán megmarad neki. Párjával vannak kint. Ketten kb havi 600 ezret simán félre tudnak rakni. Ki lehet számolni, hogy az évi 7,2 millió Ft.
Másik haverom 8 évet volt Angliában, ő mosogatni ment ki aztán az évek alatt szakács lett. Nem rég jöttek haza. KP-ra vettek 40 milliós kertes házat itthon.
Igen jobb kint. Én azért nem megyek, mert én nem vagyok kalandvágyó plusz szerencsére havi 450-et megkeresek itthon is. De minimálbért keresnék valszeg én is léptem volna.
Én is tudok példát mondani persze... Munkatársam kinnt dolgozott egy neves autógyárban, nem operátori pozÍcióban... és nem 2000 eurót keresett havonta, hanem mondjuk 4-5 ezret.
Elmondta, hogy amiket látunk az utakon autók, nagyon sokan azt csinálják, hogy összegyűjtenek valamennyi pénzt, mondjuk 50-100 ezer Eurót, és abból vesznek maguknak egy autót. Cserébe a büdös életbe nem lesz saját háza, mert van ahol 500 ezer euróba kerül az, ami idehaza 50 millió Forint. Úgyhogy inkább lakik élete végéig a jószág albérletben, de feszÍt a 100 ezer Eurós BMW-ben mondjuk.
Mégegyszer... Mondtam. Többre elég kinnt a minimálbér mint itthon, tiszta sor. Most Írom le harmadszor. De ezeket a legendákat, meg amiket gondoltok, osszátok el hárommal. Mindig van a "van egy ismerősöm aki...". Persze. Ezerből 1.
"Én laktam kinnt, fiatalabb, jobb az autópark". Nem tudom ti az ország melyik részén laktok... Itt ahol én lakok, tele van új Merci, Audi, BMW, Porsche, bármi. Teljesen átlagos ha szembejönnek. Aztán egy 50 ezres városról beszélünk. Persze, van szar autó is. Mindenhol van.
De messze nincs itt akkora nyomor, mint sokan megpróbálják beállÍtani.
Mindegyikre van példa, meg ellenpélda is. Aki itthon semmire se viszi, általában azoknak jön a nagyszerű ötlet, hogy "menjünk németbe, mer ott jól lehet keresni, ott a kolbászból van a kerÍtés".
Aztán amúgy megb@szhatod te a 2000 eurós fizetésed vagy az 1500 eurós minimálbéred, ha amúgy 1000 vagy 1500 az albérlet. Nyilván város meg régióföggő, én tudom... És akkor összeköltöztök 40 négyzetméterre öten. Micsoda élet :D Ha itthon összeköltöztök öten és elmész egy normális munkahelyre, szinte ugyan ott vagy...
Egy szó mint száz, tudom van amikor megéri kimenni. És ha kiszámolód, jól jössz ki. Van ilyen, igen.
De most itt emlegetitek, hogy ismerős húsüzemben havi 350 ezret simán félre rak. Ok. És? Az olyan egetverő összeg? Én is félrerakok annyit. Aztán nem kell hozzá németbe' csicska munkát végeznem, meg nyomorogni egy albérletben 5-en.
Szóval ne gondoljátok, hogy az maga a kánaán, és a nyomorult magyar majd ott kinnt fényűző életet él :D. Lehet jobb lesz mint itthon. Lehet hogy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!