A munkáltató milyen jogon követelhet tőlem 700ezer forintot?
Köszi, hogy ezt megosztottad. Ezután átértékelem, hogy annyira nem is volt rossz a munkanapom, a tiédhez képest.
Kérdés hogy mit írtál alá mikor beléptél a céghez? Csak úgy nem kötelezhetnek kártérítésre szerintem, de nem vagyok munkajogász, ha komolyra fordul, inkább konzultálj eggyel.
Egyébként nem tudom milyen munkakörbe vettek fel, de ha söfőrnek, akkor illett volna észrevenni, hogy kigyulladt az olajnyomás figyelmeztető lámpa a műszerfalon.
1# egy szellemi vörösiszap katasztrófa.
Röviden összefoglalom a vonatkozó szabályokat:
Csak akkor hajthat bármit be rajtad a munkaadó, ha vétkes károkozásról beszélünk, ez itt már eleve neccesen áll meg.
Ez a bírósági gyakorlat szerint azt jelenti, hogy az elvárható cselekvéshez képest máshogy cselekszel, itt ez kétséges.
Gyakorlatilag egy úthiba miatt lett kár, ezt a szálat külön lehetne vizsgálni.
Mt. kimondja, hogy amennyiben a munkáltató hanyagsága is hozzájárult a kár kialakulásához, abban az esetben a munkavàllaló nem kötelezhető kàrtérítés megfizetésére.
További rendelkezés, hogy a kárt nem kell megtéríteni, ha a káresemény nem volt előrelátható.
Munkáltató vétkes magatartása,
miatt is jogosságàt veszti a kárterítési igény, pl: a céges autókezelési irányelvek hiánya
Összefoglalva:
Rendkívül neccesen állna meg egy bíróságon ez a követelés, viszont a mértéke önmagában nem ütközik jogszabályba, hiszen 4 havi távolléti díjban határozza meg ezt a tv., hiszen itt legrosszabb esetleg is csak gondatlan károkozásról beszélhetünk.
"Csak akkor hajthat bármit be rajtad a munkaadó, ha vétkes károkozásról beszélünk, ez itt már eleve neccesen áll meg.
Ez a bírósági gyakorlat szerint azt jelenti, hogy az elvárható cselekvéshez képest máshogy cselekszel, itt ez kétséges."
Ha tényleg komolyan megsérült az olajteknő, akkor kb. 0,1 másodperccel később kigyulladt az olajnyomásra figyelmeztető lámpa (persze a kérdező tuti letagadja, de ez így van, hidd el). Ha ezután még percekig erőltette a motort, akkor az szerintem elég egyértelműen az ő hibája, nem tudom mi a kétséges ebben.
Nem mondtam, hogy nem állhat meg, csak annyit, hogy kétséges, ugyanakkor lehetséges.
Viszont ettől még a munkáltató vétkes magatartását is vizsgálni lehet/kell.
Egyéb faktorokat is.
Ha ez pp. útján kerülni rendezésre, szinte garantált, hogy az egészt kárt a kérdezővel térítenék meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!