Határozott idejű munkaszerződés felmondása esetén jogosan követelheti tőlem a munkáltató több havi bruttó munkabéremet?
Alapesetben nem szerettem volna itthagyni a jelenlegi munkahelyemet, de eléggé kényszerpályára kerültem. Felmondott egy kollégám, és a főnök nem akar senkit felvenni a helyére, hanem nekem kellene betanulni és csinálni az ő munkáját is.
A sajátom is bőven kiteszi a 8 órát (néha többet is), de így garantált lenne a heti ötnapos túlórázás. Természetesen fizetésemelésről szó sem lehet a több munka miatt sem a "cég változó piaci stabilitása" miatt, ahogy a főnök fogalmazott.
Miután elmondta, hogy egy új munkakört is megkapok, azt is hozzátette, hogy ha fel akarok mondani emiatt, akkor én fogok tartozni a cégnek, mivel a közös megegyezést nem fogja aláírni. A munkaszerződésemben sehol sincs kitétel az említett kötelezettségről, ettől függetlenül lehet igaz.
Hogyan tudok megszabadulni ettől a helytől úgy, hogy ne kelljen fizetnem? Vagy ez csak egy kamu duma?
Munkaügyi per esetén jó pozícióban lennék?
Ha nincs benne a szerződésemben, akkor semmilyen követelésük nem lehet?
Amúgy, ha jogi útra terelődik a dolog, akkor hivatkozhatok túlterheltségre?
A munkaszerződésben rögzítve kell, hogy legyen a munkaköröd. Csak azt kell csinálnod, semmi mást.
Vagy ha ez nem járható (mert olyan a munkaköri leírás) akkor nemes egyszerűséggel menj be 8-ra munkakezdésre és ha csak nem írásban rendelik el a túlórát akkor 16:00-kor fiók betol és hazamész. Ha meg írásban rendelik el a túlórát akkor hónap végén - munkaüggyel megspékelve - követeld annak kifizetését.
Ennek a vége kb. úgyis az lesz, hogy alá fogja írni azt a közös megegyezést a főnök úr...
igy van ahogy a 4es irja! Ne menj el de tartsd be a szabalyokat.
Ne csinalj tobb munkat mint amit birsz.
Úgy van, ahogy az előttem hozzászólók írták.
Túlórára kötelezni írásban lehet. Olyan nincs, hogy szólók délben, maradni kell! Van átfutási ideje is a dolognak, hogy az otthoni dolgaidat előtte rendezni tudd.
Ha ilyen írásos malaszt nincs, akkor túlóráznod sem kell.
Munkaidő vége, Te szépen hazamész, és egyébként is csak azt végzed el, ami a munkaköri leírásodban benne van.
A határozott idejű munkaviszonyod felmondását köteles vagy indokolni. Az indok csak olyan ok lehet, amely számodra a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné, vagy a körülményeidre tekintettel aránytalan sérelemmel járna (elköltözöl másik megyébe) stb.
Ha a munkaviszonyodat jogellenesen szüntetnéd meg, köteles lennél a határozott időből még hátralevő időre járó, de legfeljebb 3 havi távolléti díjadnak megfelelő összeget a munkáltató felé megfizetni.
Ez nem kell, hogy benne legyen a szerződésedben, mert az MT-ben szerepel, tehát amit nem szabályoznak le a szerződésben, arra a hatályos MT automatikusan vonatkozik.
Ez fordítva is igaz, ha a munkáltató mondja fel a határozott idejű szerződésed, akkor ő köteles fizetni Neked a hátralévő időre járó távolléti díjat, maximum 12 hónapnyit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!