Hogyan tudnám oldani a hangulatot?
Érkezett hozzánk az irodába ,az én csapatomba egy egyetemista lány,gyakornokként. Nagyon kis félénk,félős,csendes,azt hiszem ez az első munkahelye.
Mindannyian 30-40-45 év körül vagyunk a csapatban,ő 21,itt a cégben csinálja most a szakmai gyakorlatát,viszont nagyon ügyes,úgyhogy szeretnénk diploma után is megtartani.
Hogyan tudnám oldani őt? Hívtuk magunkkal ebédelni,jön is, viszont nem igazán beszélget,nem mer.
Nekem is ez az első alkalom,hogy csapatvezető vagyok, gyakornokom meg főleg soha nem volt. Szerveztem egy csapatépítő sütizést,mi a kis csapatunkkal,6an, a lány is jött,ott nem volt éppen annyira csendes, de ott is eléggé az volt. Hallottam telefonálni valami egyetemi csoporttársával,na vele már teljesen máshogy beszélt:D
Az lenne a célunk,hogy velünk is ilyen oldott legyen.
Valami tipp,ötlet? Nem tudunk már mit kitalálni.
38N
Köszönöm:)
5-ös,biztos nem fogom tőle megkérdezni,hogy introvertált-e. Ennél megalázóbb dolgot el nem rudok képzelni,mint ilyet kérdezni,ezzel az ellenkezőjét érném el szerintem,még jobban bezárna,megbélyegezve érezné magát.
Valószínű az is a gond,hogy hibrid rendszer van a vírus miatt,csak heti 2 napot járunk be,a többi home office.
Szerintem idővel biztos, hogy fel fog oldódni. Még csak 21 éves, első munkahely, biztos meg akar felelni :D A generációs szakadék is közre játszhat, elvégre egy 40-45 éves és egy mai 21 éves teljesen más világban nőtt fel, nem biztos, hogy sok a közös téma.
Szerintem az, hogy hívjátok kávézni, ebédelni stb bőven jó, maradjatok vele továbbra is türelmesek aztán idővel oldottabb lesz majd.
Én is valaki ilyen lehetek, mint a gyakornok, én pl azért nem beszélgettem a többiekkel, mert ugye mindenki idősebb volt, és nem tudtam elképzelni miről tudnék beszélgetni, ők beszéltek a gyerekeikről, megosztották egymással, hogy kinek mit csinàlt a gyereke, hàt én ehhez mit szóljak? Azt szerettem amikor kérdeztek, de nem sokat és nem hülye kérdéseket, és ne mindennap ugyanazt a kérdést tegyétek fel, emlékszem 1 héten keresztül mindennap megkérdezte ugyanaz az ember, hogy van e testvérem, elhiszem hogy azért kérdezte, mert nem tudott mit kérdezni, de ez nekem annyira úgy jött le, mintha nem is figyelne rám, csak valamiről akar csacsogni, mindegy kivel és kész. Szerettem ha megdícsértek, és ha éreztették velem hogy én is a csapat tagja vagyok. Bevontak engem is a nagyobb beszélgetésekbe, és ha én nem is beszéltem sokat mégsem szólt rám senki, hogy miért vagy ilyen csendbe, mondj te is valamit.
Kb 1 év után jutottunk el oda, hogy már nem érzem magam feszengve közöttük, feltudok oldódni, habár még van 1-2 ember aki mellett nagyon nem érzem jól magam, de ők olyan emberek akik mellett nem is kell jól érezni magam.
Ja és mivel szociálisfóbiám van érthető hogy miért tartott ilyen sokáig ez a beilleszkedés. A lényeg hogy fogadjátok el őt úgy ahogy van, esetleg dicsérd meg a karkötőjét, vagy hogy milyen ügyesen dolgozik, és előbb utóbb kialakul a dolog.
Igazatok volt,csak egy kis idő kellett neki.:)
A másik gyakornok mellé ültettük és nagyon jóban lettek,pár nap alatt felszabadult.
Most már velünk,senior kollégákkal is beszédes és nagyon jófej:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!