Szerintetek mérnökként, vagy például szobafestőként/ burkolókét érdemes dolgozni, illetve a végzettséget megszerezni?
Most csinálom a harmadik diplomámat, mindhármat mérnöki területen. Szín ötösre végeztem majdnem az összes tárgyat, mindent amit lehet (a vége felé tisztán azzal).
- lehúztam néhány évet multicégnél: nem tetszett a folyamatos hajtás, a rendkívül egysíkú munka, az ülő munka, a sok stressz, zavart a másik 6-7 folyamatos beszéde/ kiabálása az irodában; rendkívüli módon nem szerettem a nagyon kötött munkaidőt, a sikerélmény mentességet; utáltam hogy hozzá nem értő emberek dirigáltak mindíg elvtelenul; a kollégák taposását és felfelé Huzodzkodasat, stb...
- eltöltöttem néhány évet oktatóként is: ellehetetlenített terület, onnan is úgy jottem el, hogy bármi mást csinálnék, csak ezt nem... Úgy voltam vele, hogy ez legalább szabadabb, kötöttebb dolog, több szabadidővel...
... Ezt követően részt vettünk családon belül egy ház felújításában, és rájöttem, hogy valami ilyesmi produktív dolgot lenne nekem jó csinálni. Azt mondták hogy öröm nézni, hogy hogy dolgozok! Sosem éreztem magam olyan jól, mint akkor. Megcsináltam a szobafestést (persze nem csak szimpla guritas volt), aztán a fürdőszoba burkolasban is besegítettem. Eldöntöttem, hogy én ilyesmikkel szeretnék foglalkozni...
A kerdeseim lennének:
- Velem van nagy baj, hogy három diplomával valahogy a felsorolt szakmunkákhoz lenne kedvem (persze hatályos árak mellett)?
- Természetes, hogy mindig az új kihívást keresném, és nem tűrök semmiféle lefelé húzást a kollégák és a főnökök felől, még akkor sem, ha "megfizetik"?
- Egyik ismerősöm azt mondta, hogy nem érdemes fizikai munkát csinálni hosszútávon, mert minden porcikám tönkre fog menni... Mennyire reális ez úgy, hogy mellette rendszeresen (heti háromszor) végzek súlyzós edzést is, és a futás is tervben van? Az edzéssel együtt, nem pont hogy erősebb leszek? Az edzés építi a testet, egeszsegesse tesz, de a kettő együtt már egészségtelen?
- Ha ezekkel egyikkel sem lenne érdemes Szerintetek foglalkozni nekem, akkor mivel? Ami persze jövedelmező is (a szakmunkahoz való kedv is többek között a jövedelmezokepesseg miatt jött meg) Saját vállalkozásban gondolkozok mindenképpen.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
“ Mérnökként pont ezt nem lehet megtenni, hogy azzal foglalkozzak, amivel em szeretnék, illetve dolgozzak úgy ahogy én akarok.”
Dehogynem, vállalkozóként, kismillió interim pozíció van
Én alapból nem értem, hogy milyen mérnök diplomáid vannak, hogy csak ennyit keresel vele és mellesleg úgy érzed, hogy semmi haszna a munkádnak. Mérnök vagyok, szerintem jól keresek, a munkahelyem laza, mondhatni kötetlen. Van irodai melóm, de ha megunom, akkor körbenézek a fizikai állomány háza táján, vagy kimegyek területre. Mindig olyan napot kreálok magamnak, amihez éppen kedvem van, persze igazodva a határidőkhöz. Irodában nem tudnék egésznap görnyedni.
Szakiként is dolgozhatsz nyilván. De egyrészt ügyfélkör kell, másrészt beosztottak kellenek, harmadrészt neked is ismerned kell a bevett trükköket, hogy a te beosztottjaid azt a minőséget képviseljék, amit te! Hiszen hiába tudja mindenki, hogy precíz vagy, ha sz*r munkásokat alkalmazol és nem veszed észre időben, ha valakit le kell cserélni...
Mielőtt vezető leszel, legyél vezetett. Állj be, csináld, lásd a másik oldalt is.
Szerintem mi a logikus?
Kiválasztod a szakmunkát. A főállásod mellett elvállalsz estékre, hétvégékre melót. Esetleg szabit is vehetsz ki rá. Ha már annyi a megrendelésed, hogy a szabadidőd nem elég rá és úgy látod, hogy meg is tudsz belőle élni, akkor főállásban kell elkezdeni, majd amikor már te + 1 segéd nem vagytok elegen, akkor felvenni embereket és szépen vállalkozást építeni. Így van értelme.
Egyébként mérnökként ugyanezt meg lehet tenni. Pl. tök nagy hiány van apró szir-szar melók megcsinálásában mondjuk szolgáltató cégeknél. Ha mondjuk nincs az embernek minden szaktevékenységre embere, akkor egy kis hegesztő melóra, fedlap cserére, bekötés készítésre, stb. Olyan munkákra, amikre más nem jön el. Kincset ér egy olyan cég, akik "mindenhez is" értenek és korrektek, vagyis bevállalják, ha valami erejükön felül van és inkább nem vállalják el. Ha bekerül egy ilyen kis vállalkozás egy-két nagyobb céghez, onnantól kezdve ontják nekik a melókat.
Nem tudom melyik mellett döntesz, de azt hamar kéne, mert már csak idén indul 10 hónapos OKJ, az utolsókba be lehet csatlakozni, de jövőre 3-5 éves nappali képzések lesznek...
Én burkolónak tanulok szintén az irodai munkából menekülve és több irodai munkást ismerek sérvvel, mint burkolót...A megfelelő védőeszközökkel dolgozva megfelelően guggolva/emelve nem lesz fizikai problémád 20 év múlva sem. Azért választottam a burkolást, mert azt egyedül is lehet végezni, se alkalmazott, se segéd nem kell hozzá.
A mellette lévő edzést meg felejtsd el, eleget emelsz napközben, nem lesz energiád edzeni is mellette.
Ha esetleg érdekelne több info, nyugodtan írj rám privátban, legalább 10 burkoló mellett dolgoztam már, van rálátásom a szakmára.
En ugyan kulfoldon lakom de alkalmazott festokent kevesebb mint felet keresem mint az egyik ismerosom aki senior engineer.
Kap juttatasokat a cegtol, rengeteg szabadsagot, ingyen ceges telefont es otthonrol dolozik, nem kell bemennie az irodaba.
En meg napi 1-1 orat vezetek munkaba mert a gazdag kornyeken nem tudtam hazat venni, viszont oda megyek festeni minden nap mert ott van a sok munka. Vallalkozokent egyedul sem keresnek tobbet mint egy mernok.
Neked is olyan munkahely kellene ahol nem egy irodaban ulsz hanem otthonrol dolgozol.
Ha elmesz festonek akkor egy par evet kell dolgoznod alkalmazottkent hogy legyen eleg szakmai tapasztalatod, iskolabol kikerulve nem fogsz mindent tudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!