A munkaerőpiacon az Excel ismerete sokat ér, összemérhető egy idegen nyelv tudással?
Technikai ügyfélszolgálat, némi vezetői szerepekkel is. Próbálom a munkatársaimat erről meggyőzni, hogy egy stabil, magabiztos Excel tudás szerintem az angol nyelvtudás fontosságával összemérhető, de kétkedve hisznek nekem. Én azt gondolom, manapság, ha valaki az Excelben nem képes gyorsan, hatékonyan dolgozni, az legalább akkora hiányosság, mint az angol nyelvtudás nélkül a munkaerőpiacra lépni.
Mit gondoltok erről?
Nyelvtudással azért nem raknám egy szintre, de sok helyen előny, ahol tényleg használni kell. Én speciel szektort váltottam (előtte életemben nem kellett sehol), most meg max pivot és vlookup, amit használnom kell benne. Ezek sem nagy durranások és 10 perces youtube tutoriallal már nagyjából képben van az ember.
Persze ha interjún is tesztelnek és pont nem néztél utána, akkor szopi van és a legtöbb hirdetés nem specifikálja melyik része kell csak hogy "felhasználói szint, haladó szint", ok, de ezek mit takarnak? Egy olyannak, akinek sosem kellett használni, ez SEMMIT nem mond, ezért le a kalappal az olyan munkáltatók előtt, akik listáznak funkciókat neked.
Utolsó: elhiszed, hogy a vlookup sok embernek nem alap készség, és azt sem tudja, hogy létezik, vagy mire jó, így azt sem tudja, hogy kéne megtalálni youtube-on? Sokan ott tartanak, hogy meg kell mutatnom, hogy töröljek egy oszlopot. Szerintem ez siralmas. Nem ott kezdődik, hogy nem találja meg a youtube-on, ott kezdődik a gond, hogy azt sem tudja, mire tudná használni és hogy a munkáját hol tudná megkönnyíteni?
Szerintem egyáltalán nem haladó szintekről beszélünk, csak arról, ha kérek egy riportot, azt ne két napig tartson összerakni, miközben a konkurencia elhúz mellettünk.
13-as igazad van, természetesen nem is mérném össze az elsajátítás idejét, inkább a fontossága a kérdés. Úgy látom, hiába 1-2 hónap lenne az Excelben eljutni egy jó szintre, sokan nem is értik, miért kellene ezzel foglalkozni.
Számomra az angol is kritikusan fontos, hiszen meg kell értenem angol nyelvű anyagokat, kommunikálnom kell partnerekkel, ne adj isten angol nyelven egy két könyvvel fejlesztem magam.
Az Excel kb ugyanez.
13as vagyok
Eddig amelyik munkahelyemen szerveztek fakultatív Excel tréninget mindig gyorsan beteltek, mert volt rá igény a munkavállalóktól. Szerintem az emberek inkább csak nem szeretik beismerni, ha valamilyen téren hiányosságuk van (hiszen ki szereti bevallani, hogy valamihez nem ért), de ha felkínálod nekik a lehetőséget, akkor szívesen elmennek rá. (ehhez kell az is hogy ne valamelyik felettes tartsa, mert akkor megint cikinek érezhetik, hogy eladták magukat interjún hogy megy, közben meg nem is annyira)
Attól függ.
Mit értesz excel ismeret alatt. Ha a bonyolultabb képletekhez és makrókhoz is értesz akkor igen.
Ha a tudásod megáll egy Fkeresnél, akkor nem.
Kicsit kanyarodjunk vissza az eredeti kérdéshez, ugye ahol ezt írtam:
"Technikai ügyfélszolgálat, némi vezetői szerepekkel is."
Tehát itt nem csak egy tedd ide-tedd oda munkavállalóról van szó, hanem vezetői szerepeket is kell magára vállalni, beszámolókkal, teljesítmény értékeléssel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!