Törvényes, hogy a régi munkahelyem nem fizet ki?
Márciusban felmondtam a régi munkahelyemen, de békével váltunk el. Az utolsó munkanapom március 5.-én volt, a fizetést pedig 10edikén kellett volna kapjam, de nem tudtam megvárni, mert indulnom kellett külföldre, ahol 9.-én kezdtem. 19 napom volt ledolgozva, amire 216ezer forintot kellett volna kapjak.
Fizetéskor hívtak is, hogy menjek be és vegyem át, de mondtam, hogy nem tudok menni, mert külfdön vagyok, tegyék csak félre, és ha hazamegyek akkor átveszem. Még valamikor júniusban ismét hívtak, hogy menjek a pénzért, de persze akkor sem tudtam hazajönni.
Most itthol vagyok, hívtam a céget, hogy átvenném a fizetést, de azt üzente a főnök, hogyha eddig nem jöttem érte, akkor azt jelenti, hogy lemondtam róla és már nem kapok semmit.
Kérned kellett volna az utalást!
Vagy küldeni valakit érte vagy valami. Nem törvényes, hogy nem adja oda, de neked is intézkedni kellett volna.
Amúgy elég sok cég kpban fizet.
Hát igen. A minimálbéres rész jár neked, mert van róla papír, de ha nem akarják kifizetni nem sokmindent tehetsz.
Az eljárás az, hogy közjegyzőnél ún. "fizetési meghagyást" csináltatsz a cég felé (ennek persze ára van), ez után a cég vagy fizet vagy automatikusan per lesz belőle - gondolom ők arra játszanak, hogy ezt a macerát már nem akarod bevállalni pláne külföldről.
Ebben az országban ennyire könnyen megúszhatják, hogy ingyen dolgoztattak 152 órát szakmunkásként?
Ha csak a minilálbért van lehetőségem visszakapni (azt is csak feltétlezve) akkor nekem valóban nem éri meg a perrel járó nyűg.
Pont a hozzád hasonó mentalitásu munkavállalók miatt van a vállalkozóknak ekkora bátorsága, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan inkább lemondanak az őket megillető jogokról és bérről.
Hosszú távon ez nekik mindenképp megéri, mert 10ből 8 munkás inkább elengedi. 8 fizut megtartanak, ami bőven fedezi a maradék kettőt+perköltséget.
5-ös válaszoló vagyok!
Mit nem értettél azon, amit leírtam?????
Nem a bíróságra kell menned, nem is közjegyzőhöz. Kormányhivatalokban található munkaügyi hatóságnál kell panaszt tenned, majd ők intézkednek.
Komolyan mondom, nem értem az embereket. Ragozzátok azt, amit felesleges. Induljál már el a kormányhivatalba!!!!
A cég székhelye szerint illetékes kormányhivatalba....
Akkor a munkáltató nagyon hülye. Ugyanis ez törvényi kötelessége, nem pedig választás kérdése.
Logikus, hogy ezt kizárólag a hivatalos bérrel tudja meglépni. Egyenlőre arról tudunk beszélni, hiszen jogilag csak azt követelheti a cégtől.
Én nem beszélek másról, csak arról, ami jogilag jár neki. Az pedig a ledolgozott időre járó megállapodás (szerződés) szerinti bére. Ezt követelheti 3 évig. Sőt! Adott esetben tovább is. Ugyanis például ha valaki kómába esik 4 évre, tehát nem tud eljárni az ügyében, vagyis a törvény által biztosított 3 éven keresztül nem volt lehetősége "követelni" a ki nem fizetett bérét, akkor a határidőt is másképp kell értelmezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!