Törvényes, hogy a régi munkahelyem nem fizet ki?
Márciusban felmondtam a régi munkahelyemen, de békével váltunk el. Az utolsó munkanapom március 5.-én volt, a fizetést pedig 10edikén kellett volna kapjam, de nem tudtam megvárni, mert indulnom kellett külföldre, ahol 9.-én kezdtem. 19 napom volt ledolgozva, amire 216ezer forintot kellett volna kapjak.
Fizetéskor hívtak is, hogy menjek be és vegyem át, de mondtam, hogy nem tudok menni, mert külfdön vagyok, tegyék csak félre, és ha hazamegyek akkor átveszem. Még valamikor júniusban ismét hívtak, hogy menjek a pénzért, de persze akkor sem tudtam hazajönni.
Most itthol vagyok, hívtam a céget, hogy átvenném a fizetést, de azt üzente a főnök, hogyha eddig nem jöttem érte, akkor azt jelenti, hogy lemondtam róla és már nem kapok semmit.
Akkor tanulópénz.
A törvény szerint a minimál járt amit gondolom elutaltak.
Bepróbálkozhatsz fenegetni őket, de vagy bejön vagy nem.
Munkaügyi bíróságon se nagyon van esélyed, hisz nincs szerződésed az összegről, meg amit zsebbe kaptál azt nem adóztad le.
Nem törvényes, és kapásból jogszabályt sértett az eljárásával is.
Ha valaki már nem munkavállalója egy cégnek, akkor a járandóságait a munkaviszony megszűnését követő 5. munkanapig a munkáltató köteles a dolgozó lakcímére kipostázni, ha egyébként nem bankszámlára utalásos bérfizetés volt a cégnél. Ha ezt nem tette meg, akkor törvényt sértett!
Ha egy dolgozó nem veszi át valamiért a bérét akár személyesen, akár postán kiküldve sem, akkor a cég "fel nem vett járandóságként" köteles azt a könyveiben nyilvántartani.
A dolgozó a jogos bérét 3 évig követelheti, tehát addig a cég azt nem "nyelheti be".
Továbbá: Munkabérről a dolgozó előre nem mondhat le! Ezt konkrétan tiltja az MT! Tehát olyan opció, hogy Te lemondtál róla, nincs. Az Neked jár!
"Ne voltam jelentve, de csak minimálbérre"
Ezt sem nagyon értem. "Be voltam jelentve". Ez annyit jelent, hogy mint biztosított (munkaviszonyos) be voltál jelentve, tehát hivatalosan voltál foglalkoztatva. A bejelentésnél nem adunk meg bért, mert ilyen rubrika nincs a nyomtatványon.
A dolgozó béréről a kifizetést követően kell havonta 08-as bevallásokat benyújtani a NAV-hoz. Tehát nem a szerződés szerinti bérről, hanem arról, amit számfejtettek Neked. Ha ez eltér a szerződés szerinti bértől (mindegy, hogy mi okból), akkor az eltérő bérről nyújt be a munkáltató bevallást. Neked erről a ki nem fizetett bérről nem is szabad benyújtani bevallást. Azt csak akkor lehet, ha a számfejtett bért ki is fizette a munkáltató a dolgozójának.
Ha Te részben hivatalosan, részben nem hivatalosan kaptad a béred, akkor jelen pillanatban a hivatalosan Neked járó béredre tarthatsz igényt. Ha a többit is megkapod, annak csak örülhetsz. De a hivatalos részét követelheted most is.
Láthatóan a cég felülírja a törvényt ez ügyben, úgyhogy ajánlom az illetékes hatóságot, ahol panaszt tehetsz ellenük. Kormányhivatalokban találod őket.
Csak jelzem: Nem a NAV és nem is a munkaügyi bíróság illetékes! Hanem a munkaügyi és munkavédelmi felügyelőség.
A munkáltató székhelye szerinti felügyelőségnél tegyél panaszt. Meg fogod kapni a béred, hidd el! Ez személyes ügyintézést igényel! Személyi és lakcímkártya kell hozzá. Nyugodtan vigyél még olyan iratokat is, amit fontosnak tartasz. A szürke vagy feketefoglalkoztatásról pedig ne említsél szót! A bérnek azt a részét "engedd el".
Elérhetőségeik:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!