Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ez nem kizsákmányolás?

Ez nem kizsákmányolás?

Figyelt kérdés

Három éve dolgozom egy autószerelő műhelyben, ez az első munkahelyem. Suli után azonnal itt kezdtem inasként, de azóta már önállóan elvégzek mindent. Hár év alatt jelentékten mértékben nőtt a fizetésem, jelenleg havi 20ezerrel keresek többet mint az első munkanapomon.

Nemrég a főnök közzétett egy álláshirdetést, mely szerint inast keres, és ugyanannyi fizetést kinál amit én kapok.

Nagyon felháborított mikor láttam és azonnal mentem a főnökhöz, hogy ezt hogy képzeli. Azonnal fel akartam mondani, de kapásból felajánlott egy 50%-os emelést. Szerinte ő nem hibás, mert nem tudhatta, hogy én elégedetlen vagyok a fizetéssel.

2021. aug. 29. 20:24
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
8%
A kapitalizmus a kizsákmányolásról szól
2021. aug. 29. 23:33
 12/17 anonim ***** válasza:

Egyrészt valóban nem korrekt a munkaadó részéről. Másrészt meg ha nem tetszik, semmi nem gátol meg abban hogy elmenj máshova, több pénzért.

Kizsákmányolásról nem beszélhetünk ebben a helyzetben, mivel egy KÉTOLDALÚ megállapoáds (munkaszerződés) alapján dolgoztál ott, TE is elfogadtad ezt a fizetést. Ha neked nem megfelelő ez a fizetés, és szerinted ez kizsákmányolás, miért fogadtad el? Amikor a 20 ezres fizetésemeléssel akarták kiszúrni a szemed, mondhattad volna, hogy vagy 60 lesz az a 20, vagy nem írod alá. Nyilván volt valami oka hogy nem ezt tetted.

2021. aug. 30. 02:23
 13/17 anonim ***** válasza:

Nálunk a környező műhelyekben 5 ezer forintos órabér alatt senki nem vállal szerelést.

Jó ehhez lejön, hogy bruttó, mire a nettója csak 3500 plusz a műhelyt és a szerszámot is a vállalkozó adja. De akkor is egy 2000-es órabér lenne a minimum a szerelőnek.

Havi 160 óra...

Nyílván nem szóltál idáig, úgy voltak vele, hogy akkor nem emelnek. 1 éve meg "válság" volt akkor meg azért nem akartak emelni.

2021. aug. 30. 08:54
 14/17 anonim ***** válasza:
Írd meg neki, hogy egy évre visszamenőleg legalább fizesse ki. Így a fer
2021. aug. 30. 10:28
 15/17 anonim ***** válasza:

Igaza van. A kis vállalkozókra ez jellemző. Ha te nem pampogsz, hogy kevés a fizetés, akkor neki nem érdeke jelentősen emelgetni, vagyis nem is fogja megtenni. Fogadd el és jegyezd meg, hogy érdemes minden év tavaszán újra tárgyalni a béredet. Ezt neked kell felhoznod ilyen helyen!

Azt viszont tudja, hogy ennyiért már nem talál embert (nem is igen találhat, ha szakmunkást keres, hiszen a szakmunkás minimálbért máshol is megkapná, miért menne éppen oda).

Egyszerű ez, mint a faék. Fogadd el az emelést és kezdj el nyitott szemmel járni. Találni fogsz ennél jobban fizető állást is, idővel pedig nyithatsz saját műhelyt.

2021. aug. 30. 12:20
 16/17 anonim ***** válasza:

A főnök inast keres mrgint, mrg 3 éve te voltál inas.

Szóvsl vannak ott más szerelők is.

Kérdezd meg tülük, hogy ők mennyit keresnek. A tudásodat és teljesítményedet összehasonlítva velük mérlegelj.

2021. aug. 30. 23:07
 17/17 anonim ***** válasza:

Kedves Kollega. Ne haragudjon, hogy minimálbérért foglalkoztattuk. Nem is sejtettük, hogy a fizetés is motivációt jelenthet az elhivatottság és a kihívások mellett.

üdv

A főni

2021. aug. 31. 09:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!