Ez nem kizsákmányolás?
Három éve dolgozom egy autószerelő műhelyben, ez az első munkahelyem. Suli után azonnal itt kezdtem inasként, de azóta már önállóan elvégzek mindent. Hár év alatt jelentékten mértékben nőtt a fizetésem, jelenleg havi 20ezerrel keresek többet mint az első munkanapomon.
Nemrég a főnök közzétett egy álláshirdetést, mely szerint inast keres, és ugyanannyi fizetést kinál amit én kapok.
Nagyon felháborított mikor láttam és azonnal mentem a főnökhöz, hogy ezt hogy képzeli. Azonnal fel akartam mondani, de kapásból felajánlott egy 50%-os emelést. Szerinte ő nem hibás, mert nem tudhatta, hogy én elégedetlen vagyok a fizetéssel.
Egyrészt valóban nem korrekt a munkaadó részéről. Másrészt meg ha nem tetszik, semmi nem gátol meg abban hogy elmenj máshova, több pénzért.
Kizsákmányolásról nem beszélhetünk ebben a helyzetben, mivel egy KÉTOLDALÚ megállapoáds (munkaszerződés) alapján dolgoztál ott, TE is elfogadtad ezt a fizetést. Ha neked nem megfelelő ez a fizetés, és szerinted ez kizsákmányolás, miért fogadtad el? Amikor a 20 ezres fizetésemeléssel akarták kiszúrni a szemed, mondhattad volna, hogy vagy 60 lesz az a 20, vagy nem írod alá. Nyilván volt valami oka hogy nem ezt tetted.
Nálunk a környező műhelyekben 5 ezer forintos órabér alatt senki nem vállal szerelést.
Jó ehhez lejön, hogy bruttó, mire a nettója csak 3500 plusz a műhelyt és a szerszámot is a vállalkozó adja. De akkor is egy 2000-es órabér lenne a minimum a szerelőnek.
Havi 160 óra...
Nyílván nem szóltál idáig, úgy voltak vele, hogy akkor nem emelnek. 1 éve meg "válság" volt akkor meg azért nem akartak emelni.
Igaza van. A kis vállalkozókra ez jellemző. Ha te nem pampogsz, hogy kevés a fizetés, akkor neki nem érdeke jelentősen emelgetni, vagyis nem is fogja megtenni. Fogadd el és jegyezd meg, hogy érdemes minden év tavaszán újra tárgyalni a béredet. Ezt neked kell felhoznod ilyen helyen!
Azt viszont tudja, hogy ennyiért már nem talál embert (nem is igen találhat, ha szakmunkást keres, hiszen a szakmunkás minimálbért máshol is megkapná, miért menne éppen oda).
Egyszerű ez, mint a faék. Fogadd el az emelést és kezdj el nyitott szemmel járni. Találni fogsz ennél jobban fizető állást is, idővel pedig nyithatsz saját műhelyt.
A főnök inast keres mrgint, mrg 3 éve te voltál inas.
Szóvsl vannak ott más szerelők is.
Kérdezd meg tülük, hogy ők mennyit keresnek. A tudásodat és teljesítményedet összehasonlítva velük mérlegelj.
Kedves Kollega. Ne haragudjon, hogy minimálbérért foglalkoztattuk. Nem is sejtettük, hogy a fizetés is motivációt jelenthet az elhivatottság és a kihívások mellett.
üdv
A főni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!