Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Most akkor mi az igazság...

Most akkor mi az igazság külfölddel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Kérdésem az, hogy szerintetek megéri külföldre menni dolgozni úgy általában véve + a jelenlegi helyzetben?(covid) Van aki szerint kint sokkal jobb, de olyan is van, aki azt mondja, hogy aki itthon nem boldogul, külföldön sem fog.Mi az igazság? Nekem személy szerint nagyon elegem van belőle, hogy itthon nem találok normális munkát, ha mégis, éhbérért dolgoztatnak és nem jutok egyről a kettőre. Olyanok véleményét várnám, akik dolgoztak külföldön.

2021. aug. 27. 22:57
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
100%

Ausztriáról tudok írni neked. Fodrász vagyok. Nekem itthon nagyon nehezen indult be minden, hiába vagyok ügyes, szeretem a szakmát, vagyok szorgalmas stb, azért egy igazi, stabil vendégkört kiépíteni, úgy, hogy ilyen nagy a konkurencia, kezdőként nem egyszerű. Persze kata meg minden, de hatalmas beruházás,a normális eszközök, a jó minőségű anyagok, reklámok, képzések, hirdetések nem olcsó, teljesen megértem a Kérdezőt.

Kezdő alkalmazottként 2009-ben a legjobb havi termelésem 160ezer ft volt, a legrosszabb pedig 32ezer. Kb 2 évig voltam alkalmazott fodrász, a termelésem 40%a volt az enyém, mellette feketén is melóztam, így kezdett kiépülni a vendégkör. Aztán vállalkozó lettem, de a hely/székbérlés, rezsi, számlák, anyagköltség, adók, minden után megint nem sok maradt a zsebemben. Még 2 év kellett, hogy szuper fizetésem legyen. Voltak rosszabb, jobb hónapok is. Vállalkozóként dolgoznod kell betegen is és szart sem kapsz ha nyaralni mersz menni. A legjobb, legrosszabb hónap 2012-ben: 760ezer és 240ezer.

Ekkor elmentem Ausztriába fodrász alkalmazottnak, gondoltam kipróbálom, hátha jobb lesz. Napi ingázóként egyébként. Egy kicsi családi üzletbe vettek fel (haladó szinten tudok németül, ez nem volt gond). Fix havi fizu, kollektív szerződés alapján, netto 1200 euró volt akkor, most 1500. Ez 14szer egy évben. Szabadságom is lett (5 hét) és nem dőlt össze a világ, ha beteg lettem. Őszintén, sokkal jobb mint itthon. Az adóvisszatérítés is egy egész plusz havi fizut tesz ki és a borravaló is brutál jó, nekem 400-800 euró/hó.. Plusz prémiumok eladások után.. Amikor beütött a covid, volt ijedtség rendesen, de nagyon korrekt volt a főnök, "kurzarbeitra" jelentett be minket. A fizetés 85%át megkaptam úgy, hogy hetekig nem is dolgoztam. 2013 óta itt dolgozom, jobban szeretem mint otthon. A képzések többsége ingyenes, a főnök állja és rendszerint munkaidőben van, nem pedig a szabadidőben. Ha bármi bajom van, jobb, emberibb ellátást kapok itt, mint otthon. Született egy gyerekem ezidő alatt, a munkám során védve voltam és a 32.hét után dolgoznom is tilos volt, majd vártak vissza szeretettel, mikor 2 éves lett a gyerek. Nem mellesleg több a családi pótlék és jár mellé extra is (familien bonus).

Sokan próbálkoznak, sokaknak sikerül is, de sokan hamar fel is adják, mert egy külföldi csak egy külföldi,ha nem nyújt 100%ot,akkor mehet tovább. És ez az elején nehéz. De ha bizonyítasz, akkor megkedvelnek és megbecsülik a munkád és téged is. A másik ami nagyon fontos, hogy neki se kezdj, ha nem beszéled a nyelvüket. Én igyekeztem otthon is, kicsit sajnálom hogy nem sikerült jobban, lehet ez idő alatt már szalonom lenne alkalmazottakkal, de az is lehet, hogy a covid miatt, mint sok szakmában dolgozó barátnőm és ismerősöm, le is húzhattam volna a rolót. Ki tudja 🤷‍♀️

2021. aug. 30. 00:03
 22/22 anonim ***** válasza:

A covid alatt sem nehezebb kint. Mindenhol szar a helyzet es mindenhol vannak korlatozasok. Ha kitudsz utazni akkor mar csak a helyi szabalyokat kell tudnod. Olyan orszagba ne menj ahol a kormosok nem dolgozhatnak a covid miatt.

Kezdj el inkabb vallakozni. Vegyel szerszamogat, ami kell a munkahoz es fb-n teszel fel kepeket a munkaidrol es ismerosoknek hirdeted magad. Otthonrol tudsz eloszor dolgozni majd kesobb nyitsz vallalkozast es berelsz helyet ha kell.

Mindenki feketen kezdi, vannak akik soha nem adoznak belole hanem csak masodallaskent kormoznek otthon.

2021. szept. 7. 18:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!