Ennyire rossz a magyar helyzet?
27/F, 9 evvel ezelott elkoltoztem Magyarorszagrol egy szegeny csaladbol, hogy kulfoldon epitsem tovabb az eletem.
Termeszetesen az idok soran lekoptak regi barataim es egyre kevesebbet beszeltem magyar ismeroseimmel. Az utobbi 6 evben ketto magyar gyerekkori baratom es harom csaladtagom maradt, akikkel rendszeresen tartom a kapcsolatot online, szemelyesen pedig ketto-harom evente talalkozunk.
Az utobbi 5 evben a karrierem megindult es korosztalyomhoz kepest nagyon szerencsesnek es sikeresnek mondhatom magam. A penz egy kenyes tema amikor feljon csaladommal vagy barataimmal, es nem szivesen beszelek rola, veluk ellentetben. Az utobbi egy-ket evben egyre surubben hozzak fel a fizetesuket beszelgetes kozben, ami mindig atfordul panaszkodasba.
En szemelyesen nem vagyok kivancsi egyikuk fizetesere sem es sosem targyaltam meg veluk a jovedelmem, de amikor szukseg volt segitettem anyagilag mindenkinek, tobbszor is. Egesz biztosan tisztaban vannak vele, hogy nem szukolkodom. Nem szeretnem, hogy rosszul erezzek magukat az anyagi helyezetuk miatt, ezert sosem hozom fel a temat, de mindegyikuk viselkedeseben es hozzaallasaban ugyanazt a trended latom. Amint van penz, elszorjak draga dolgokra es szinte semmi megtakaritasuk nincs ez miatt. Kell a draga ruha, dekoraciok, bulizas es honap vegere megint szukolkodnek. Kell vasarolniuk valamit minden honapban, hogy "legyen ertelme a fizetesnek es koltsek magamra is". A kozos utazasok es kulfoldi nyaralas terveink eddig sosem jottek ossze, pont ezert. Persze en is koltok dolgokra (havonta 1-2szer dragabb ettermek, nem hetente 2-3szor romkocsmazas es partizas), de megfontoltan es nem esz nelkul, mellette sporolok rendszeresen.
Amikor utoljara felhoztak a temat, megprobaltam segiteni nekik tanacsokkak es technikakkal, de mintha a falhoz beszeltem volna es "neked egyszeru" attituddel alltak utana hozzam. Felajanlottam nekik munkat, segitettem volna volna nekik elkezdeni kulfoldon. Az otlet tetszett, de amint cselekedni kellett volna, nem mertek lepni. Penzt nem vagyok hajlando rendszeresen a szamlajukra tenni, nem azert vagyok.
Ugy erzem egyre nagyobb a szakadek koztem es csaladom/barataim kozott.
Torekvest neha latok reszukrol, de hamar feladjak amibe belekezdenek es ezert egyhelyben toporognak.
Mit/hogy tudok tanacsolni/segiteni nekik? Van egyaltalan ertelme, vagy engedjem el oket?
Elore is koszi a valaszokat.
Engedd el. Az átlag magyar mentalitás az, amit írtál, ha van pénzm akkor költeni kell, mert "azért van", meg "egyszer élünk", utána meg a többi idöszakban megy a siránkozás, hogy a fizetés semmire sem elég.
Egy példa közeli ismerösnél: fizetésnapkor vesz több rúd pick téliszalámit, egy hét alatt megeszik, a hónap többi részében meg marad a parizer, kis adagokban.
De ez minden másra is érvényes, a ruhákra, bulizásra, utána meg elvárnák, hogy más segítse ki öket!
Engedd el őket. Ezt a gondolkodásmódot/pénzügyi kultúrát csak így általánosítva lehet mondani a magyarokra, amúgy emberi jelenség és mindenütt jelen van, csakhát itthon az alacsony fizetések miatt szembetűnőbb, ha hónap utolsó hetére nem marad a fizuból és aztán a te fizetésedhez hasonlítva szembetűnőbb a különbség, hamar felszínre tör a sárga irigység, mely jellemző ránk.
Viszont aki szorgos, az tud félretenni és jól jön ki anyagilag, még a szar helyzetből is. Szóval sajnos a te családod és barátaid ilyenek. Nekem is a közvetlen családom és baráti társaságomban csak magamat, nagyapámat, apósomat és egy másik barátomat tudom megnevezni, aki nem veri el a pénzét értelmetlen dolgokra vagy szórakozásra.
Oszinten szolva igen, ennyire gaz a helyzet.
Az emberek nagy tobbsege pont ugyanugy ahogy a 'kommunizmus' ideje alatt, a josagos es mindenhato allamtol, a car atyuskatol, a keruleti tanacstol, barkitol varja a segitseget, csak ne kelljen semmit tevolegesen csinalnia, valtoztatnia. Megy a nyavogas hogy jaaaaj keves a fizeteske, de valahogy cigire, piara, szazezres telefonra (nyilvan ezerhavi reszletre) mindig jut.
Ez van, orulj neki hogy nem kell itt elned, hogy nem kell ezek kozott az emberek kozott neked is megsavanyodnod. Engedd el a temat, az lesz mindenkinek a legjobb.
Koszi a hozzaszolasokat! Ezen a szuk csoporton kivul massal nem tartom a kapcsolatot, jo latni a hozzaallasotokat kulsos szemmel.
En is erre az oldalra hajlok, mert egyre toxicabb a kapcsolat, ideje tovabblepni.
Ez nem nemzetiségi kérdés, szerintem külföldön is vannak oylanok, akik nem tudnak bánni a pénzzel. Akinek nincs, az általában nem tud.
Nem is nagyon tudom hibáztatni őket. A szalámis példánál maradva: választhatsz, hogy egész hónapban parizert eszel és marad hó végére mondjuk 10 ezer forintod vagy egy hétig jól érzed magad és utána 3 hétig parizer? Lehet h én is az utóbbit választanám. Mert mire elég havi 10 ezer? Semmire.
Ettől függetlenül az elmúlt 3 évben sokat romlott itthon az életszínvonal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!