Mi a véleményetek az ingatlanközvetítő munkáról?
Arra gondolok, hogy a köztudatban milyen kép van az ingatlanosokról?
Tisztelt munka ez? Vagy inkább lenézik őket?
Szimpatikus a jutalékos rendszer, de félek, hogy megalázóan bánnának velem az eladók /vevők.
Lenézettnek nem kifejezetten lenézett, de minden olyan embert aki számukra viszonylag alacsony hozzáadott értékkel, jutalékrendszerrel szerez pénzt azokat sokan nem néznek jó szemmel. Meg sajnos a sok kókler miatt nem a legjobb kép alakult ki róluk, tekintve hogy nincsen nagyon előfeltétele a munkának és sok az inkompetens. Az alberletem közvetítő irodájában levő csajok értelmi szintjére például szavak nincsenek, múltkor 3 telefonbeszélgetés után se hitte el az egyik, hogy nem eletszeru az, hogy a havi vízszámlám 2 millió forint legyen, azt mondta biztos sokat fürödtem, a számok nem hazudnak. Aztán ja bocs elszamoltam.
De ha korrekten bansz az emberekkel és jó vagy a munkádban, az ügyfeleid érdekét tartod a szemed előtt, akkor nincsen okod az aggodalomra.
Az ingatlanos egy nagy tudást, tapasztalatot, érzéket igénylő szakma. (most ezt viccen kívül mondom) Egy jó ingatlanosnak ezer és egy dologhoz kell értenie azon kívül, hogy feltesz egy online hirdetést és időpontot egyeztet. Értenie kell (valamivel az átlag ember szintje fölött) az építészethez, építőanyagokhoz, technológiákhoz. Ismernie kell az építési szabályokat, helyi rendeleteket (ha megkérdezem, hogy a telek sarkába szabad-e könnyű szerkezetes garázst rakni beton alappal, tudjon rá válaszolni, és hasonlók). Értenie kell a marketinghez. Tudnia kell jó fotókat csinálni a lakásról, megfelelő fényviszonyokat, szögeket meghatározni ehhez, és hasonlók. Legyen tisztában az alapvető energetiaki dolgokkal. Egy gázkonvektoros panellakás fűtési költségét például illik tudnia megbecsülni, viszonylag pontosan (természetesen a lakás szemrevételezése után).
Ez önmagában jól hangzik, de itt kezdődnek a gondok. Az ingatlanosok kb 5%-a talán ilyen, de lehet hogy sokat mondtam. Hihetetlenül felhígult a szakma. Rengeteg az ingyenélő, lehúzós, kókler hiéna. Akik csak kijönnek, telefonnal kattintanak pár képet, felraknak egy fizetett hirdetést. Esetleg szabad kézzel, kitépett papírra skeccelnek egy alaprajzot, de sokszor még ezt is a tulajtól kérik el készen. Aztán elvisznek pár érdeklődőt, és ez egy millióba került az eladónak. A legjobb, amikor kihozzák az érdeklődőt, utána "félreállnak", és a tulajnak kell mutogatnia a házat.
Alapvetően szerintem nem tartozik a tipikusan "egységesen utált" foglalkozások közé (úgymint: rendőr, bkv ellenőr, apeh, labdarúgás-játékvezető stb.). Inkább a "rendes szakma, sok jó szakemberrel, de mindenki tudja hogy rengeteg a lehúzós kókler hiéna" kategóriába sorolnám, a taxissal, autószerelővel, személyi edzővel egy szintre.
#5:
De, az autószerelők közül is sokan "csak" okj-t végeztek. Vagy még azt sem, csak a szakvégzett autószerelő irányítása alatt (nyilván csak papíron) dolgozó, iskolarendszerű végzettséggel nem rendelkező dolgozók.
És egyébként akkor mi van, ha (tételezzük fel igazad van - egyébként nincs) ők mind nem csak okj-n szakmát tanult emberek? Attól még rengeteg a kókler közöttük. Rengetegszer basznak át pofátlanul. Rengetgszer igérgetnek össze-vissza, csillagot is leígérgetik az égről, aztán teljesítés meg nulla mögötte. Nem vigyáznak az ügyfél autójára. Nem egyszer számlázzák ki jóval kisker ár fölött az alkatrészeket. Nem vállanak felelősséget a munkájukért, mindig másra mutogatnak.
Akinek nem inge, ne vegye magára. Nem minden autószerelő ilyen, de sokan igen. És ezen semmit nem változtat az, hogy hány éves, milyen papírt adó képzést végeztek el. Ugyanis az esetek nagyrészében nem a szaktudással van a baj, hanem a hozzáállással, igényességgel, korrektséggel.
"Mivel nincs mögötte tudás"
A 4-es válaszomban fejtettem ki, milyen tudása van egy JÓ ingatlanközvetítőnek.
A béna autószerelőt lenézik, a jó autószerelőt nem. A béne szakácsot lenézik, a jó szakácsot nem. Az ingatlanközvetítő sem más, mint a többi szakma, legfeljebb a becsülets szakemberek és kókler hiénák aránya van eltolódva. Az, hogy milyen időtartamú képzés szükséges a munka végzéséhez, teljesen irreleváns ebből a szempontból. A bölcsészek sok évet töltenek egyetmen, mégis sokkal többen nézik le őket, mint egy náluk (időben számolva) kevesebbet tanuló CNC esztergályost. Nem a képzés hosszán múlik a társadalom véleménye.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!