Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A járvány ellenére miért nem...

Kpe kérdése:

A járvány ellenére miért nem terjedt el itthon a távmunka,mint nyugaton?

Figyelt kérdés

Amikor tavaly bejött a járvány,nagyon sok embernek otthon kellett maradni,bezárkózni. Az oktatás és a munka és online zajlott. Csak bizonyos munkakörökre vonatkozik a távmunka,amiket otthonról lehet a gép mellett végezni. Az álláskereső oldalakon is kevés olyan munkát láttam,ami otthonról végezhető. Tőlünk nyugatabbra jóval elterjedtebb volt a távmunka,mivel ott sokkal nyitottabbak a munkaadók,mint nálunk. Szerintem ez itthon is működhetne,ha egy kicsit rugalmasabban kezelnék ezt a dolgot. Szerintetek mennyibe kerülne egy cégnek,hogy a feladatokat otthonról végezzék? Valahol olvastam olyat,hogy a járványhelyzettől függetlenül a távmunka idővel jobban el fog terjedni. A forrást nem tudom pontosan. Erre mondjuk látok esélyt idővel.

Ennek a munkának annyi előnye van,hogy nem kell bejárni,fizetni a bérletet,lakhatást.Hátrány az emberi kapcsolatok hiánya. Ha valaki szeret egyedül lenni inkább,annak jól jöhet. A dolgozóknak ez komoly előny. A munkaadók nem járnának ezzel jól? Milyen munkakörök,amiket lehet home office-ban végezni és melyek,amik idővel távmunkával megoldhatóak lesznek?

Kíváncsi lennék arra,hogy akik ebben dolgoznak,mik a tapasztalataitok? Mennyire rossz a négy fal között? Hosszú távon működőképes marad ez a módszer?

2021. aug. 4. 19:00
 1/10 anonim ***** válasza:
92%

Masfel évet otthon dolgoztam home officeban. Nagyon megutaltam. En alabol extrovertalt szemelyiseg vagyok. Kellenek az emberi kapcsolatok. Nincs csaladom, egyedul elek, igy foleg eleg sz*r volt.

Az elejen meg jo volt, de a vegere nagyon motivalatlan lettem.

Szoval osszegezve en biztos nem tudnek hosszu tavon igy dolgozni. Es sok jelenlegi/ex kollegam akik elmentek tavmunkaba vagy KATA-zni inkabb visszajottek az irodaba mert nem jott be nekik.

Szemelyiseg fuggo is, es egyeb korulmenyek is (pl. csalad).

En a hibrid dolgot preferalom, x nap iroda, x nap home office.

2021. aug. 4. 19:11
 2/10 anonim ***** válasza:
71%

Általában a fafejű, jellemzően 50-es éveikben járó középvezetők miatt van, akik egyetlen módszere van, a mikromenedzsment, amit viszont nem bírnak távolról olyan hatékonyan űzni, mint helyszínen.

Németeknél például annyiban más a gondolkodásmód, hogy ugyan ott is létezik az ilyen főnök típus, csak nagyon nyomva volt fentről, cégeken belül, államilag is az otthoni munka, hogy hamar eljutottak odáig, hogy már azt sem engedték bentről dolgozni, aki akart, vags csak naponta negatív antigén tesztte. Egy ismerősöm munkahelyén most is csak teszt után lehet belépni.

2021. aug. 4. 19:25
 3/10 anonim ***** válasza:
72%

Nálunk cégnél megmaradt amolyan önkéntes módon a távmunka, egyre kevésbé járnak be a kollégák. És hát a hatékonyság a béka feneke alatt van, mert soha nem tudni ki-mit csinál.

Korábban is volt kollégánk aki otthonról dolgozott, és nagyon nyögvenyelőssé tette a projektet, hogy nehezen elérhető, nehéz vele bármit gyorsan intézni.

Illetve voltak infós lakótársaim, hát őket sem láttam dolgozni soha mert "munka" címszóval gépeztek meg filmeket néztek egész nap.

2021. aug. 4. 19:30
 4/10 anonim ***** válasza:
80%

Én introvertáltként imádtam, amikor volt rá lehetőség. (de sajna bedőlt a cég végül)

Olyan jó volt nem a zsúfolt open officeban a sok energiavámpír között kukulni 0 magánszférával.

Amúgy nincs bajom a bejárással, de bárcsak lenne opcionálisan kérhető kockadoboz az asztalom köré.

2021. aug. 4. 20:05
 5/10 anonim ***** válasza:
76%
A magyarok jó része nem alkalmas erre. A Kádári beidegződések nyomán egy idő után csak azt nézné, hogyan kummanthat. 1-2 hetente egy alkalomnál több nem hiszem, hogy működőképes hosszabb távon.
2021. aug. 4. 20:34
 6/10 anonim ***** válasza:

Én nem jelentkeztem otthoni munkavégzésre. Több okból kifolyólag is.

1./ Ha otthon vagyok, mindig van más, ami fontosabb a munkán kívül.

2./ Ha van otthon más személy, akkor az csak zavar, főleg ha kiskorú az illető.

3./ Az "én időmőn" kívül borzalmas sokáig egyedül lenni és magamban beszélni. :)

4./ A munkaidő behatárolt volt, ellenben bejárás esetén rugalmas.

Továbbá bebizonyosodott, hogy az otthoni munkavégzés nem volt hatékony, a meló jelentős részét azok végezték el, akik bejártak a munkahelyre. A főnökünk utána már nem is engedélyezte.

Mindkét dolognak van előnye és hátránya. Én azok közé tartozom, akik jobban szeretnek bent dolgozni, mint otthon még akkor is, ha egyes kollégák számomra nehezen elviselhetőek.

2021. aug. 5. 06:03
 7/10 anonim ***** válasza:
helyesbítek: "én időmőn" -> "én időmön"
2021. aug. 5. 06:05
 8/10 anonim ***** válasza:
91%
rosszul látod, terjed az eléggé.
2021. aug. 5. 08:09
 9/10 anonim ***** válasza:
91%

A 2-es és az 5-ös válaszoló látja jól szerintem: sok a begyöpösödött vezető, aki szerint csak az dolgozik, aki ott ül az irodában, illetve sok sajnos az olyan munkavállaló, aki valóban elkezd lébecolni, ha nincs fölötte kontroll. Elég szerencsétlen kombó. Mondhatni, gyerek még ehhez a magyar társadalom.

Btw, én 8 éve dolgozom otthonról, kötetlen munkaidőben, ebből 6 évet voltam alkalmazott. Én alapvetően szeretem, de volt olyan időszak, amikor heti 1x önként bementem az irodába, csak hogy emberek között legyek. 2 éve szabadúszó vagyok, azóta nincs hova bemenni. Nincs ezzel gondom, sőt, 2 kisgyerek anyukájaként ez a rugalmasság szuper. De lett 1-2 rendszeres hobbim, programom, ami miatt elmegyek itthonról, hogy azért érjenek ingerek. Nekem ennyi elég, régen dolgoztam a klasszik hétfőtől péntekig felállásban, azt a mókuskereket nagyon nehezen bírtam, és nagyon idegesített is, hogy ott nyüzsög mindenki.

Szerintem az lehetne a megoldás, hogy a home office fakultatív: aki akar, dolgozzon otthonról, amíg a teljesítménye nem megy negatív irányba. Így ki lehetne küszöbölni a lébecolást is, mert aki rosszabbul teljesít, mehet befele a munkahelyre.

2021. aug. 5. 12:17
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

IT-s cégek csinálják. Ahol én dolgozom most sem kell bejárni. Nálunk működik, mindenki csinálja a dolgát, senki nem maradt el semmivel. De diplomás, nyelveket beszélő emberekről van szó. Én nem is értem az ilyeneket, hogyha otthon vagyok, akkor minden más fontosabb, mint a munka?! Ez hogy lehet? Hiszen munkaidő, azért kapod a fizetésedet!!!

Több tanulmányt olvastam, miszerint hatékony, és olcsóbb is a cégeknek:

-Nem kell bejárást fizetni

-Nem kell rezsit fizetni

-Elég kisebb irodát bérelni

-Nem kávézgatnak órákig a kollégák egymással a konyhában

-Otthon nem nézed úgy az órát, nem rohansz a buszra, sokszor inkább többet dolgoznak az emberek, mint az irodában.

Persze a magyarok ezt nem így gondolják, az én közvetlen főnököm is folyton ellene volt a home office-nak, mert nem hiszi el, hogy otthon is dolgozunk. Pedig mérőszámok vannak a teljesítményre, azonnal kiderül, ha nem csinálod meg a munkát. Egy 80-as IQ-val rendelkező ember leül, és nem dolgozik, mert nem lát a főnök, de aki egy kicsit is értelmesebb, az rájön arra, hogy bizony elég hamar kiderül, ha lóg. Amúgy az ebédet meg szoktam főzni délelőtt, és mosni is szoktam minden nap, és így is kész a munka.

De sajnos a legtöbb magyar főnök még nem elég érett erre. Szerintem az én főnököm is azért van ellene, mert magából indul ki.

2021. aug. 8. 14:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!