Elmennél a helyemben így nettó 145-ért dolgozni?
Most kaptam kézhez a tanári mesterdiplomám, 6 éves egyetemi képzés kellett hozzá. Eddig olcsó kollégiumban éltem + diákmunkáztam, így túl tudtam élni.
Viszont a szüleim azt szeretnék, ha 25 évesen már nem náluk élnék. (Meg is értem, mert 3 kisebb testvérem van, kicsi a lakás.)
A fizetés viszont a tanári bértábla szerint nettó 145 ezer ft, pótlékostól is csak nettó 160. Budapestiek vagyunk, nem akarok elmenni idegen városba, de nem tudom, hogy fizessek ebből albérletet. Viszont nagyon szeretnék tanár lenni, kiskorom óta ez az álmom, a tanítási gyakorlatot is nagyon szerettem. De nem tudom, ennyiből hogy éljek túl...
És sajnos fizikai munkát nem végezhetek, mert egy gyerekkori gerincsérülésem miatt vigyáznom kell magamra nagyon. Nem tudom, mit tegyek. Nagyon szeretnék tanítani, de éhen halni sem akarok.
"Ez egy multinál sokszor nem igaz, a diplomás után több kedvezmény van, így olcsóbb foglalkoztatni, többet lehet tőle elvárni is, és a későbbi "fizetésemelése" is megvan abból amit kedvezményekkel nyert rajta a cég."
Ostobaság. Nem tudom honnan vetted ezt a hülyeséget. Ugyanannyi kedvezmény van a diplomásra, mint a nem diplomásra.
Ha egy állásnak nem feltétele a diploma, akkor nem feltétlenül vesznek fel valakit csak azért, mert diplomája van. Ellenben lehet jogszabályi előírás, hogy bizonyos pozíciókban csak adott diplomás egyén foglalkoztatható.
Én pl. ilyen pozícióban dolgozom közszolgáltatásban mérnökként. Már az egészen alacsony csoportvezetői pozícióktól előírt a diploma fajtája, típusa is. Ilyen helyekre értelemszerűen nem vehetnek fel diploma nélküli embereket és sokan nem is gondolnák hány ilyen van.
22 - de te most egy közcégről beszélsz, és nem a magánszektorról. Ne sértődj meg, de ilyen helyekre senki nem is akar menni. Valóban diploma kell, mert törvény írja elő, és bértábla szerint kapod a fizetésedet, ami a fele a versenyszférában lévő aktuális, hasonló pozíciót betöltő fizetéseknek.
Hangsúlyozni kell, hogy csak azért fontos, mert jogszabály / törvény írja elő. Magánszektorban ilyen nem létezik, maximum az, hogy EUs pályázatot nem tudsz felvenni olyan emberre, akinek nincs ilyen olyan szakirányú diplomája. De ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek kötelezően meg kell lenni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!