Elmennél a helyemben így nettó 145-ért dolgozni?
Most kaptam kézhez a tanári mesterdiplomám, 6 éves egyetemi képzés kellett hozzá. Eddig olcsó kollégiumban éltem + diákmunkáztam, így túl tudtam élni.
Viszont a szüleim azt szeretnék, ha 25 évesen már nem náluk élnék. (Meg is értem, mert 3 kisebb testvérem van, kicsi a lakás.)
A fizetés viszont a tanári bértábla szerint nettó 145 ezer ft, pótlékostól is csak nettó 160. Budapestiek vagyunk, nem akarok elmenni idegen városba, de nem tudom, hogy fizessek ebből albérletet. Viszont nagyon szeretnék tanár lenni, kiskorom óta ez az álmom, a tanítási gyakorlatot is nagyon szerettem. De nem tudom, ennyiből hogy éljek túl...
És sajnos fizikai munkát nem végezhetek, mert egy gyerekkori gerincsérülésem miatt vigyáznom kell magamra nagyon. Nem tudom, mit tegyek. Nagyon szeretnék tanítani, de éhen halni sem akarok.
Nekem van tanár ismerős aki azért meg él.
A titok hogy magán iskolában tanít nettó 300 ezer, meg különórákat tart plusszban,kirándulásokat szervez magánsuliban.
A másik magyar,történelmes elment SSC be ott keress 400 ezret, 3 idegen nyelvet beszél anyanyelvi szinten
Az a baj ezeknel a kerdeseknel, hogy mindkg human szakosok ezek a tanarok. Valahogyan kevesebbet panaszkodik egy matek-fizikas itt az oldalon.
Ha kevesled a penzt, ajanlom az 3 betus magyar multit, tudod akinek sok uzemanyagtoltoje van, rengeteg allasuk van ami “csak” diplomat ker es semmi mast, garantalhatom, hogy nem 210e bruttot fogsz kapni, hanem tobbet es meg cafeteria, mobil, biztositast is amit sok munkahely nem ad.
Ezen felul meg rengeteg multi van itt Magyarorszagon ahol tenyleg el lehet vegezni egy erettsegivel is ezeket a munkakat de sajnos nar mindenhez diplomat varnak el.
Sok sikert es ne legyen budos a munka.
"de sajnos nar mindenhez diplomat varnak el"
Ez egy hatalmas tévedés. Pontosan ez változott az elmúlt 10-15 évben. Régebben tényleg elképzelhetetlen volt, hogy diploma nélkül felvegyenek olyan munkára, amihez elvárják. Manapság a nagy cégek már többnyire meg sem jelölik igényként a diplomát, mert nem az a fontos, hogy papírod legyen, hanem az, hogy tudjál. Ezért vannak 4-5-6 körös interjúk, ahol alaposan átszűrnek. Még ahol meg is jelölik a diplomát, az se kőbe vésett dolog, mert lehet, hogy csak a HR írta oda sablonból...
"Manapság a nagy cégek már többnyire meg sem jelölik igényként a diplomát, mert nem az a fontos, hogy papírod legyen, hanem az, hogy tudjál."
Ez egy multinál sokszor nem igaz, a diplomás után több kedvezmény van, így olcsóbb foglalkoztatni, többet lehet tőle elvárni is, és a későbbi "fizetésemelése" is megvan abból amit kedvezményekkel nyert rajta a cég.
Gondolkodásban, logikában is sokszor egy diplomás talpraesettebb, egy kollektíva esetében is könnyebben alkalmazkodik, mint egy kevésbé iskolázott, sokszor még tájékozatlan középvégzettségű.
Az alacsonyabb végzettségű, de már sokéves gyakorlattal rendelkező "régi bútordarab" kollégák sem mernek olyan könnyen arcoskodni egy diplomással, mint aki kevés gyakorlattal rendelkező középvégzettségű, hanem inkább elismerik, hogy továbbtanult.
Én a héten voltam aranykalászos OKJ-zni, és mit ad isten, volt ott olyan is, aki még nem nézett ki 25 évesnek se, de Fogorvosnak tanult, és DR X-y-z nek hívták, de nem így mutatkozott be, ezért nem találták meg elsőre a névlistán, a viszgaelnök megkérte, hogy ne szerénykedjen azért ennyire!
A sráctól ketten kértek telefonszámot, már jóhogy le nem cumizták a tételhúzás előtt a többiek...
18 - amit itt leírtál, ez talán a 2000-es években még működött, de lehet inkább még régebbi rendszer. Egy régebbi vágású, alacsony költségvetésű, esetleg ilyen "szoci" értékekkel rendelkező nagymagyar cégeknél még lehet így van, de picit haladóbb, modernebb, valós értékkövető fizetést nyújtó multiknál már a kanyarban sem tudod felfedezni ezt a hozzáállást.
"Gondolkodásban, logikában is sokszor egy diplomás talpraesettebb, egy kollektíva esetében is könnyebben alkalmazkodik, mint egy kevésbé iskolázott, sokszor még tájékozatlan középvégzettségű."
Ez általánosítás. Ha látnád, hogy NÉHA milyen barom, gyökér, életre alkalmatlan emberek esnek ki a mérnöki karokról, akkor teljesen más véleményed lenne.
Pontosan ezért 4-5 körösek az interjúk, hogy le tudják ellenőrizni az embereket. Szakmai feladatokkal, beszélgetésekkel, szituációkkal tesztelik a felvételizőt, és hidd el, hogy 4-5 óra beszélgetés, személyes kontakt alatt ki lehet szűrni azt, hogy ki való oda és ki nem.
Hülye lenne a cég felvenni egy teljesen világtalan majmot, csak azért mert diplomája van. Manapság az a lényeg, hogy értsél a munkádhoz (hangsúlyozom már nem a szocialmusban élünk). Vagy el tudod végezni a feladatodat, vagy nem. Tudsz, vagy nem tudsz. Ennyi számít, semmi más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!