Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 40 éves emberek mit rontottak...

40 éves emberek mit rontottak el akiknek se lakásuk, se egzisztenciájuk nem lett?

Figyelt kérdés

Egyáltalán elrontottak valamit, vagy nem felelősek?

Akár nők, akár férfiak. Az emberek egy része ennyi éves korára eléri az említett dolgokat, de másik felük azt mondja hogy itt nem lehet semmit elérni, hiába dolgozza ki a belét.

Mik a legfőbb különbségek?

2021. júl. 8. 19:11
1 2 3 4 5 6
 21/59 anonim ***** válasza:
84%
Sokan nem tudnak a pénzel bánni.
2021. júl. 9. 04:29
 22/59 anonim ***** válasza:
46%

18as! elnézést, nagyon hülyén fogalmaztam, a kérdező kritériumaira gondoltam az 5%-al

erre:

"saját jó minőségű ingatlan, ugyanígy autó, megtakarítás, rendszeres külföldi nyaralások, karrierút, pénz bőségesen szórakozásra"

de ez országos átlag, mert van ahol a lakosság 0,5%-a ilyen :D :(

2021. júl. 9. 05:43
 23/59 anonim ***** válasza:
72%

Tényleg sokan nem tudnak a pénzzel bánni, mind kifolyik a kezük közül. Pénzügyi tudatosság fontos, írni a kiadásokat, ha máshogy nem megy. Célokat kitűzni, ha meg van a cél, akkor tervet készíteni az eléréséhez. Hó elején félre tenni, nem a hó végén a maradékból. Lemondani dolgokról, munkahelyen előre lépkedni, tanulni, pénzt befektetni. Ha kell pár év külföldi munka, ott spórolni. Olyan dolgokat vásárolni, amelyek értéke stagnál vagy nő, nem olyanokat, amik egyre jobban amortizálódnak és az értékük csökken.

Pár gondolat, hogy mennyit számít egy-egy jó döntés:

Ha az ember 2010-ben 10 millió forintért egy új autót vett, akkor 2020-ban az ebből származó vagyon értéke már csak 2 millió Forint volt. Ha valaki 2010-ben 10 millió Forintért lakást vásárolt, akkor ez az ingatlan 2020-ban 30 millió Forintot ért. A két döntés eredménye között a különbség tizenötszörös.

Tegyük fel, hogy egy szakmunkás ember, havi 250 ezret keres. Dolgozik 40 éven át. Ez idő alatt 120 millió forintot keres. Mennyi pénz, vagyon, értéktárgy marad meg ebből a pénzből 40 év után, amikor nyugdíjba megy? Sok szakmunkás még többet keres ennél pláne, ha vállalkozik is, és sokan párban élik az életüket. Ezen marhára érdemes elgondolkodni!

2021. júl. 9. 09:56
 24/59 anonim ***** válasza:
12%
Ha 40 évesen teszel fel egy ilyen kérdést, akkor csodálkozom, hogy nem beszélgetsz a korod belijekkel? Nem élted meg, át a 2000es évek elejét, közepét, végét? Ha meg 20on éves vagy, szerinted kinek van kedve ezt megmagyarázni, hogy miért nincs mindenkinek lakása, autója, gyereke. Még a diplomás, gazdagéknak sincs egy jó részüknek. Én pont 40 éves vagyok. Rengeteg ismerősöm küszködött fiatal korától kezdve, tanultak, külföldön is dolgoztak, vannak akik hajókon is dolgoztak még sincs se lakás, se gyerek, max. egy autó jött össze. Mert amikor volt pénz idő nem volt, amikor volt idő, akkor pénz nem volt. Hagy ne meséljek a régi 1980-2010 Mo.-i gazdasági dolgokról, oktatási dolgokról. Sokan szerencsések voltak, jó helyre születtek, szüleik vállalkozását vitték tovább, kaptak lakást, autót stb. Míg a többi vergődött, ez most is így van kb. Csak akkor nem volt se CSOK, se babaváró, se semmilyen kedvezményes hitel, csak a deviza, amiben az embereket félre informálták a bankosok és szépen elbukták a házukat, autójukat, mindenüket, sokan lettek öngyilkosak, vagy hajléktalanok, ha nem volt hova haza menniük. Az élet nem olyan egyszerű, hogy majd veszel egy lakást! Kinek van ma 30-40 milliója? Kinek adnak ki hitelt? Csak úgy nem! Ismerősöm is aki 32 éves múlt a családjától kap nem kevés milliókat és még vesz fel hitelt, hogy lakáshoz juthasson és nem diplomás munkája van. Nem mindenki teheti meg és nincs mindnekinek meg hozzá a képessége, agyi felfogása, hogy mérnök, programozó, orvos, agysebész legyen vagy ügyvéd! Mert kb. ők akik jól keresnek. Az átlag a béka seg.ge alatt keres. Ez nem lustaság kérdése, vagy választás kérdése. Hiába voltál jó tanuló, ha aztán munkatapasztalat hiányába sehova nem vesznek fel, ami a szakirányodhoz köthető volna. Ezt nem bírjátok megérteni. Azok az ismerőseim lettek sikeresek akiknek a szüleik már kitaposták az utukat, úgy nem nehéz. Ők beültették, vagy átadták a helyük egy részét., vagy segítették egy vállalkozásban tanácsokkal, pénzzel, elindulásban stb. Tök egyedül, úgy hogy zérus segítséged nincs háttered nulla, hááát sok sikert! Nagyon kevés olyat ismerek akik önerőből, normális körülményeket tudtak maguknak összehozni és normális körülmények között nevelik gyerekeiket akinek persze lett közben.
2021. júl. 9. 14:30
 25/59 anonim ***** válasza:
36%
24es azt is számold bele mennyibe kerül az élet, ha spórolni is tudsz sem fog összejönni lakásra a pénz. Csekkek, sokaknak albérlet, az élelmiszer ára az egekben, vagy nem eszel csak kenyeret, de akkor meg egészségileg fogsz lerobbanni, bérletet nem sok helyen fizetik, nekem pl. egy munkahelyen sem fizették, alapvető ruházkodás, illik néha fodrászhoz is elmenni főleg nőként, stb. Nem 0 ft a kiadás évi szinten, nevetséges ahogy számoltok! Arról nem is beszélve ha valami tönkre megy ki kell javíttatni vagy venni kell másikat( hűtőszekrény, mosógép, stb.) nem olcsó egyik sem. 40 éven keresztül próbálj meg semmi szórakozás nélkül létezni, hamar befásulsz, depresszióssá válsz, főleg ha még a kaján is spórolsz, gyümölcsről ne is álmodj mert ro.hadt drága, ha lebetegszel, kellenek a gyógyszerek, nem vagy örökké egészséges 20 éves! Öregségedre, ha meg is éled talán lesz egy garzonod a 10, emeleten és? Az majd boldoggá fog tenni? Vagy onnan ugrassz ki, amikor közlik hogy áttétes daganatod van? Gondolkozzaotok már!
2021. júl. 9. 14:37
 26/59 anonim ***** válasza:
58%
Sok 30-as, 40-es már örülne egy 24 milliós 10. emeleti garzonnak is. Annak is 7-8 millió az önereje, ami albi mellett , átlagos fizetésből (180-240 nettó) sok sok év alatt jöhet csak össze, ha nem örökölsz v nem mentél ki külföldre pár évre. Én pl sima vegyész (3 év bsc) vagyok 38 évesen nettó 280 ért egy cégnél, ennek is örülök, sokaknak ennyi sincs. Kényelmes meló, nem a szalag mellett 12 órázok érte. Matekból nem vagyok jó, így mérnök nem vagyok, bioszból szintén nem nagyon, így orvosi szintén kizárva, számítógépek meg csak hobbi szinten-így IT szektor nem lehet. Jogászból, gazdaságisból (120 női ismerősömből vagy 85 vagy ez v az lett) meg tengert lehet rekeszteni, protekció kell mindenhez ott.
2021. júl. 9. 21:27
 27/59 anonim ***** válasza:
3%
Mi van ba+ ennyire fáj az igazság? Akkor minek kérdezel? Jobb a hazugságokat elhinni, mert az jól hangzik, hogy majd a 200 nettóból 40 év alatt összegyűlik egy garzonra a pénzed? Akkor hidd el azt, én meg a 40 évemmel a tapasztalatomat írom le, elhiszem, hogy nem tetszik, de ezek a tények. Majd ha felnősz megtudod mi mennyibe kerül és mennyit tudsz spórolni 200-250 rugóból. Az emberek nagy része 150-250e nettót ezreket keres, abból soha nem lesz saját lakásod, hacsak nem vered magad és unokádat adóságba hitelekkel. Ha olyan egyszerű lenne, mint ahogy itt egyesek levezették, akkor mindenkinek saját kecója lenne és azok, akik albérleteket adnak ki sírhatnának, mert nem volna kikből nagylábon élniük és mehetnének ők is dolgoni. Ezért a legnagyobb üzlet a lakás, mert ki lehet adni, a sok szerencsétlennek, akik összeköltözve is alig tudják kinyögni az árát. De pontozzatok csak le, ebből is látszik gyerekek vagytok még, akiknek közük sincs az élethez, vagy egy elkényesztetett felsőréteg fat.tyadékaik, akik annyit látnak anyucinak, apucinak meg van, meg megvesznek mindent nekem is. Sok itt a buta, naiv gyerek :D
2021. júl. 10. 06:10
 28/59 anonim ***** válasza:
23%
Szerintem sokaknak az életben semmi motivációja, semmi célja, lusták bármihez. Nem tanultak, nem képezték magukat. Általában a családi hátterük sem mutatott soha utat, mert az sokat számít.
2021. júl. 10. 09:11
 29/59 anonim ***** válasza:
75%

Amúgy én mit láttam gyerekként:

Ott van egy csomó szülő, akik nem vitték sokra az életben, és mit mutatnak, mondanak a gyereknek?

"A felnőtt kor szar, csak munka és munka"

"Addig örülj míg nem vagy felnőt"

"Élvezd ki míg gyerek vagy"

"Majd megtudod"

És sok ismerősöm tényleg egy lapra tett fel mindent, úgy élt, bulizott, szórakozott, hogy sehova nem jutott. Cserébe ő is elmondhatja ugyanúgy a gyerekének, amit a szülei neveltek belé.

Ezzel szemben akiket tudtak támogatni akár anyagilag akár szellemileg az sokkal magabiztosabb, céltudatosabb, és sikeresebb lett az életben. Egyszerűen bennük van egy folyamatos "try and fail" próbálkozás és előbb utóbb össze jön nekik valami, megtalálják a helyüket.

Nyilván ehhez kell a családi háttér biztonsága, mert szegény ember tudja, hogy egy lövése van és vagy sikerül vagy bukik mindent, ezért legtöbbször meg sem próbálja.

2021. júl. 10. 09:17
 30/59 anonim ***** válasza:
76%

Azt is tegyük hozzá, az egyedülálló átlag dolgozók mindig is "periférián" voltak.

Hiszen nekik nem jár semmilyen kedvezmény, támogatás.

Nincs kivel megosztani a költségeket, nincs családi támogatás, semmi.

Mellette van egy szar fizetés amire sem hitelt nem kapsz, sem önerőd nem lesz.

Én marha sok lemondással jutottam oda, hogy 32 évesen lesz egy Kőbányai kis panelom. Hiszen igyekeztem spórolni, lakótársakkal laktam eg évtizedig. ÉS hát ez marha kompromisszumos volt.

Egyedül az segített, hogy relatív jó jövedelemből tudtam félretenni így. ÉS még élni is tudtam valamennyire belőle, nyilván nem nagy lábon, den me is spórolva.

De ha kevesebbet kerestem volna, akkor megmondom őszintén, teljesen telibe szartam volna a gyűjtögetést, mert minek? Inkább béreltem volna egyedül lakást, meg éltem volna normális életet. Aztán meg lesz ami lesz.

Így is sokszor elgondolkoztam, hogy gyűjtök, gyűjtök, de nem jutok sehova, cserébe rohadt szar érzés úgy hazajönni, hogy vadidegeneket kerülgetsz az "otthonodban"

2021. júl. 10. 09:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!